Verduurzaming bedrijventerrein: nu opschalen!

timer4 min
Verduurzaming bedrijventerrein: nu opschalen!

Er zijn al veel oplossingen beschikbaar voor het verduurzamen van een bedrijventerrein, toch gebeurt er nog veel te weinig. Hoogste tijd voor opschaling en versnelling, aldus Orin Tijsse Klasen (TKI Urban Energy). In het webinar op 20 september zie je hoe.

Op 20 september staat het derde webinar van TKI Urban Energy in deze reeks op het programma, met de titel: Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen – Energierenovaties; dat laatste betreft energiebesparende verduurzamingsmaatregelen bij renovaties.

In de whitepaper Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming (pdf) heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs eerder laten zien welke maatregelen je zou kunnen treffen per situatie en gebouwtype op een industrieterrein. “Wat betreft de techniek”, begint Tijsse Klasen, “hebben we het meeste wel beschikbaar. Het gaat er nu vooral om dat we gaan opschalen en versnellen. Daar liggen de kansen en uitdagingen.” Het is daarom ook deze opgave, die op 20 september in het webinar centraal staat.

Nieuwe resultaten

Op 1 januari 2013 kende Nederland 3.515 bedrijventerreinen met een totale omvang van 81.868 hectare bruto bedrijventerrein. Van deze oppervlakte bestaat 76% uit bedrijfskavels en 24% uit openbaar gebied (infrastructuur, groen, etc.). Het grootste gedeelte van het netto oppervlak van 61.733 hectare is uitgegeven aan bedrijven (bron: Hanze.nl). De gemiddelde directe en indirecte CO2-uitstoot op middelgrote bedrijventerreinen in 2017 is 8.9 kton (bron: TNO). Recent heeft TNO een nieuw onderzoek afgerond naar de potentie voor verduurzaming van bedrijventerreinen, waarvan ze de resultaten op het webinar zullen presenteren.

Druk op ketel

De urgentie is door de klimaatverandering en opgaven uit het Klimaatakkoord van Parijs wel erg hoog, aldus Tijsse Klasen: “Het gaat echter nog niet snel genoeg. Er staat nu druk op de ketel en dat maakt het uitdagend. We komen tijd tekort en hadden liever wat meer jaren gehad.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt daarom met bedrijven en provincies aan een Versnellingsprogramma Verduurzaming Bedrijventerreinen. De kwartiermakers van dit programma zullen tijdens het webinar vertellen over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Het is niet eenvoudig om een heel bedrijventerrein mee te krijgen om te gaan verduurzamen en in een keer op te schalen. Er moet dus nog veel gebeuren, aldus Tijsse Klasen. Het is ingewikkeld om dat integraal aan te pakken. Probeer de verschillende ondernemers maar eens mee te krijgen. Ook betreft het flinke projecten waar specifieke kennis voor nodig is en waarmee hoge investeringen gemoeid zijn.

Spijkenisse en Beverwijk

“We zitten nu in een fase”, vervolgt Tijsse Klasen, “dat er veel kan en er ook veel plannen zijn, maar we moeten het nog wel een eerste keer laten zien en aantonen dat het inderdaad kan. In deze pioniersfase zijn er hier en daar wel wat projecten met zonnepanelen, kleinere maatregelen of gezamenlijke inkoopacties, maar een heel bedrijventerrein in één keer aanpakken, komt nog moeizaam van de grond.”

Het opschalen en versnellen kent meerdere aspecten: wetgeving, geld, wil en pioniers met goede voorbeelden. Zo komen tijdens het webinar bedrijventerreinen in Spijkenisse en Beverwijk aan bod om te laten zien wat er allemaal al kan worden aangepakt. In deze verhalen komt ook de rol van de Omgevingsdienst ter sprake, die met stimulering in plaats van handhaving goede resultaten weet te bereiken.

Oplossingen die werken in de praktijk

Ook Europees wordt er inmiddels aandacht besteed aan de verduurzaming van bedrijventerreinen. Tijdens het webinar zal TNO vertellen over het GEAR@SME-project van de Europese Commissie. Zij ontwikkelen een aanpak en instrumentarium voor ondernemersverenigingen en parkmanagers om de verduurzaming van hun bedrijventerrein efficiënt vorm te geven op basis van verschillende goede voorbeelden uit heel Europa. Daarnaast is er al een groot aantal oplossingen om ondernemers op bedrijventerreinen te helpen met verduurzamen. Een aantal daarvan wordt gepresenteerd op het webinar:

Energieke Regio
De stichting Energieke Regio helpt bedrijven, maatschappelijke organisaties, verenigingen van eigenaren en woningbouwcorporaties met het verduurzamen van hun gebouwen. Daarbij worden ook maatschappelijke, financiële, wettelijke en comfortaspecten betrokken.

Green Business Club
Organisatie die lokale Green Business Clubs stimuleert om met een of meerdere bedrijven en/of de gemeente een gebied te verduurzamen en te verlevendigen.

WEii
Werkelijke Energie intensiteit indicator: de WEii van een gebouw wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten energiegebruik en de gebruiksoppervlakte van het gebouw. De indicator bestaat uit een rekenprotocol, een indeling in gebouwtypen en klassen van energie-intensiteit per soort gebouw. 

BespaarGarant
Stichting BespaarGarant is er voor bedrijven en instellingen die voor hun gebouw meer dan € 1.500 energiekosten per maand betalen en minstens € 500 per maand willen besparen. Zij komen met een aanbod, waarbij je ook als groep kunt inkopen.

Samen naar nieuwe oplossingen

Eind 2021 zal bovendien de nieuwe ronde van de MOOI-regeling gepubliceerd worden. In deze subsidieregeling komt geld beschikbaar voor het ondersteunen van innovaties voor de energietransitie. Deelnemers aan het seminar op 20 september worden uitgedaagd om met elkaar de oplossing te formuleren die de energietransitie op bedrijventerreinen in een stroomversnelling brengt.

Het webinar Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen – Energierenovaties vindt plaats op maandag 20 september.
Schrijf je meteen hier in.

Lees ook: Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c168 c225 c243 c276 c281
SDG’s, Waterstof en Smart Buildings op Side Events Building Holland 2021

SDG’s, Waterstof en Smart Buildings op ...

23 sep om 17:30 uur

Sustainable Development Goals, Waterstof & CO2-reductie en Smart Buildings. Wil je meer leren over deze onderwerpen ...

Lees verder »

c185 c223 c243
Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals ...

De uitdagingen om de Energietransitie in te vullen liegen er niet om. In 2030 moeten we meer dan de helft minder ...
c21 c185 c225 c243
Advertorial: Op ontdekkingstocht met de SDG’s, ga je mee?

Advertorial: Op ontdekkingstocht met de SDG’s, ...

22 sep om 14:00 uur
timer 4 min

We zijn het aan de aarde en toekomstige generaties verplicht bij elk huisvestingsvraagstuk met het beste, meest ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Schrijf je in voor de opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving

Schrijf je in voor de opleiding Basiscertificaat ...

22 sep om 11:52 uur
timer 1 min

Wil jij met een voorsprong aan de slag met praktische oplossingen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving? ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c277
Inspiratie voor regeneratief bouwen met de Living Building Challenge

Inspiratie voor regeneratief bouwen met de Living ...

20 sep om 09:01 uur
timer 1 min

Ben je benieuwd hoe je met een woning of gebouw een positieve invloed kunt hebben op de omgeving? Ontdek dan tijdens ...

Lees verder »

c21 c134 c225 c243
Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t Veen in Hattem

Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t ...

17 sep om 15:01 uur
timer 2 min

Na de succesvolle DG Expeditie ’t Veen heeft de gemeente Hattem opnieuw een mijlpaal bereikt op weg naar ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243
Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing dichterbij

Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing ...

16 sep om 16:25 uur
timer 2 min

Met de keuze voor de Elga Ace van Remeha zorgt econic voor een impuls op de markt van het verhuren van warmtepompen. ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: verkavelen

Het kan anders: verkavelen

16 sep om 13:01 uur
timer 3 min

In zijn reeks van blogs laat Hans Hidden zien hoe je de ruimtelijke omgeving anders kunt inrichten met de focus ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van duurzame warmtepompen

Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van ...

15 sep om 15:02 uur
timer 3 min

Voor de nieuwe wijk Nobelhorst in Almere kozen Dura Vermeer, van Dam en DHPS voor de zeer duurzame en gebruiksvriendelijke ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c278
Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

Transities op gang brengen met The Butterfly ...

15 sep om 08:00 uur
timer 6 min

Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van Duurzaam Gebouwd-partner ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Impuls voor isolatie door voucherregeling

Impuls voor isolatie door voucherregeling

14 sep om 13:01 uur
timer 4 min

Met twaalf voorstellen voor een beter toegankelijk en effectiever isolatieprogramma probeert een coalitie van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day 2021

Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day ...

14 sep om 10:30 uur
timer 2 min

Liefst 22 inzendingen dingen op 1 oktober mee naar de DigiDare Award 2021. Deze finale is onderdeel van de jaarlijkse ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up