Versnellen naar waterstof: wanneer zijn we H2-ready?

timer4 min
Versnellen naar waterstof: wanneer zijn we H2-ready?

In minder dan 30 jaar moet Nederland vol staan met aardgasvrije en energieneutrale woningen. Dat einddoel mag dan duidelijk zijn, maar de routes ernaartoe, daarover zijn de meningen verdeeld. Zo staan de kansen van de waterstofroute ter discussie, waarbij onder andere meer duidelijk moet worden over beschikbaarheid en betaalbaarheid. Wanneer wordt deze route interessant en op welke woningen passen we de waterstofinnovaties toe?

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld boven: Shutterstock, Beeld onder: Vaillant

Mede dankzij actualiteiten als de energiecrisis staan alternatieve energieoplossingen als hybride warmtepompen en waterstof de afgelopen maanden op voorpagina’s van nieuwsbladen. Particulieren willen af van de hoge kosten die ze betalen voor aardgas en daarmee staat de telefoon bij leveranciers van klimaatoplossingen roodgloeiend. Zo ook bij Vaillant: Hugo Hemel van Vaillant vertelt over veranderingen die hij ziet: “Iedereen is naarstig op zoek naar oplossingen om het aardgasverbruik te reduceren en er zijn een heleboel richtingen. Je kunt naar all-electric met bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, of je kunt een hybride warmtepomp installeren en combineren met een cv-ketel. Op langere termijn zien wij ook kansen voor groene waterstof en groen gas.”

Met al die verschillende mogelijkheden kan keuzestress eenvoudig om de hoek komen kijken. Want hoe weet je nu welke route voor jouw gebouw het meest effectief is? “Een eerste indicatie is het bouwjaar. Een woning die na 2005 is gebouwd, is er meestal klaar voor om all-electric te worden, want er zit een warme jas om de woning en het afgiftesysteem is geschikt. Maar in de binnensteden zien we vaak monumentale panden waar je beperkt bent in de mogelijkheden voor na-isolatie, dus daar kan een cv-ketel op groene waterstof uiteindelijk een goede keuze zijn. En heb je een woning die er sinds 1975 staat, dan wordt het al interessant om een hybride warmtepomp toe te passen.”

Standaard voor verwarming

Om laatstgenoemde oplossing versneld toe te passen in de gebouwde omgeving, werd de ISDE-subsidie verhoogd en kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor verwarming. Bij vervanging van de cv-ketel moeten mensen vanaf dat moment uitwijken naar dit alternatief. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge benadrukte bij de aankondiging van deze maatregel al dat hybride warmtepompen niet per se een tijdelijke oplossing zijn. “Met name vanwege de combinatie met duurzaam gas zien wij veel kansen”, sluit Hemel aan. “Dat doen we met onze ecoTEC plus-ketels, die nu reeds geschikt zijn voor bijmenging van 20% waterstof aan het aardgas. Hiermee maak je op termijn de overgang van aardgas naar groene waterstof, als de betaalbaarheid en beschikbaarheid geen discussiepunten meer zijn.”

Duidelijkheid en standaardisatie

Wanneer is dan dat moment, waarop de omschakeling naar duurzaam gas een vanzelfsprekendheid is? Hemel denkt dat er vanaf 2025 versnelling zichtbaar gaat worden en dat rond 2030 het moment van de waarheid aanbreekt: “Er is duidelijkheid nodig, evenals standaardisatie. De overheid heeft aangegeven dat er over minder dan 3 jaar duidelijke voorwaarden en richtlijnen beschikbaar zijn over het toepassen van waterstof in woningen. Op nog kortere termijn wordt de Energiewet aangepast en wordt richting 2030 de waterstofbackbone opgeleverd.” Om klaar te zijn voor de toekomst heeft Vaillant de intentie om al vanaf 2025 een cv-ketel beschikbaar te stellen die geschikt is voor 100% waterstof. “Op dit moment leveren we al onze 20% H2-ready ketel, waar we 20% bijmenging van waterstof kunnen toepassen. Vanaf 2025 maken we de stap naar een ketel die voorbereid is op 100% waterstof en een laatste pijler is een ketel die alleen nog waterstof toepast. Het mooie is dat de aardgas-infrastructuur van Nederland er in de basis geschikt voor is bevonden, maar het gaat er nu nog om dat de toepassing van waterstof helder en rendabel moet worden.”

Versnellen naar waterstof: wanneer zijn we H2-ready?

Spijtvrije oplossing

Ondertussen bewijzen diverse pilotprojecten dat waterstofketels geen toekomstmuziek meer zijn. “We gaan naar een fase toe waarin we cv-ketels installeren die er klaar voor zijn om waterstof toe te passen. Ook in Engeland zijn we betrokken bij projecten waar waterstof al in de praktijk kan worden getest. Het laat dus niet lang meer op zich wachten voordat we praktijkvoorbeelden hebben.” Zo tonen bijvoorbeeld woningcorporaties al voorzichtig interesse in deze innovatie voor met name oudere woningen. “De komende jaren investeren zij 500 miljoen euro in verduurzaming,” weet Hemel, “in onder meer hybride warmtepompen. Zij zoeken naar een spijtvrije oplossing, waardoor je de flexibiliteit hebt om binnen de warmtetransitievisies en uitvoeringsplannen over te gaan naar een alternatieve energievoorziening. In combinatie met een cv-ketel op duurzaam gas, zoals groene waterstof, komt de hybride warmtepomp binnen bereik als duurzame eindoplossing.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c261
Digitalisering energietransitie vraagt om één taal

Digitalisering energietransitie vraagt om één ...

3 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c295
Energienoodramp

Energienoodramp

26 jul om 16:00 uur
timer 2 min

Nog maar een jaar geleden stonden plots de straten blank in Limburg. In allerijl werden zandzakken gevuld, dijken ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Sterke toename opwek eigen energie

Sterke toename opwek eigen energie

26 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Bij bedrijven die werken met de CO2-Prestatieladder komt de energietransitie in de volle breedte op gang. Er is ...

Lees verder »

c185 c223 c243 c244
Whitepaper: SPIE | Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities scherpstellen

Whitepaper: SPIE | Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities ...

De doelstellingen rondom energie en materialen zijn kraakhelder: met minder dan een decennium op de klok om het ...
c21 c225 c243 c244
Zevende Ketenkracht event: duurzaamheid, losmaakbaarheid én natuur

Zevende Ketenkracht event: duurzaamheid, losmaakbaarheid ...

14 jul om 14:00 uur

Donderdag 30 juni was het tijd voor alweer het zevende Ketenkracht-event van VBI, dat plaatsvond op het terrein ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Download de whitepaper 'Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities scherpstellen'

Download de whitepaper 'Integrale aanpak helpt ...

13 jul om 16:00 uur

De doelstellingen rondom energie en materialen zijn kraakhelder: met minder dan een decennium op de klok om het ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Impact maken in de klimaattransitie: 100 Months to Change

Impact maken in de klimaattransitie: 100 Months ...

7 jul om 14:00 uur
timer 1 min

Ben jij hard aan de slag om impact te maken in de klimaattransitie en kun je een inspiratieboost gebruiken? Tijdens ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c291
Uitvoering Transitievisie Warmte versnellen

Uitvoering Transitievisie Warmte versnellen

6 jul om 15:01 uur
timer 4 min

De energietransitie in Nederland is in volle gang en vrijwel alle gemeenten hebben daarvoor een Transitievisie ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Al 1.500 ton CO2 en 3,5 miljoen euro besparing gevonden met Sport NL Groen

Al 1.500 ton CO2 en 3,5 miljoen euro besparing ...

6 jul om 09:00 uur

Sport NL Groen bestaat inmiddels ruim een half jaar. Sindsdien maken al 350 partners in de sport en 40 gemeenten ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c237 c243
Bijna duizend zonnepanelen op één dak

Bijna duizend zonnepanelen op één ...

5 jul om 15:00 uur
timer 2 min

Op het dak van het voormalige Zeefgebouw op het Suikerterrein in Groningen zijn afgelopen vrijdag liefst 911 zonnepanelen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Zo ontwerp je Paris Proof

Zo ontwerp je Paris Proof

5 jul om 11:00 uur
timer 6 min

In programma's van eisen, zowel voor renovaties als voor nieuwbouw, komt de eis 'Paris Proof' steeds vaker terug. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
<span class='normaltextrun'><span>(E)mission impossible: duurzame energiebehoefte op de bouwplaats</span></span><span class='eop'><span> </span></span>

(E)mission impossible: duurzame energiebehoefte ...

28 jun om 08:00 uur

In de bouwsector lopen uitvoerders steeds meer tegen de uitdagingen van de energietransitie aan. De duurzame energiebehoefte ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up