‘Personeel vinden is makkelijker dan ooit’

timer4 min
‘Personeel vinden is makkelijker dan ooit’

Het is helemaal niet lastig om in de bouw goed uitvoerend, technisch of administratief personeel te vinden, betoogt Kisito Zonneveld, CEO van Velox, in dit opiniestuk. Zo lang aannemers en ontwikkelaars maar overstappen op een systeem van total workforce management en strategische personeelsplanning, zodat werven op harde én zachte skills mogelijk wordt.

Ook in de bouw is de krapte op de arbeidsmarkt een actueel thema en daarom wordt vaak de conclusie getrokken dat het ontzettend moeilijk is om goed uitvoerend, technisch of administratief personeel (UTA) personeel te vinden.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze conclusie is helemaal niet terecht. Het vinden van mensen is vandaag de dag juist makkelijker dan ooit. Bijna elke potentiële arbeidskracht is immers op een social media-netwerk te vinden. Dat maakt het enerzijds eenvoudiger om mensen op te sporen en anderzijds makkelijker om ze te bereiken. Of het nou met advertising is of door middel van direct contact is.

Harde en zachte skills

Natuurlijk, het vinden van mensen is niet hetzelfde als ze binnenhalen en aan je binden voor een bepaald project. Bij dat laatste komen twee belangrijke vragen om de hoek kijken, die recruitment in tijden van krapte wel weer lastiger maken: wanneer zijn de gevonden mensen beschikbaar en wat zijn hun kwaliteiten? Met kwaliteiten bedoel ik of een beschikbare persoon ook precies de competenties heeft die je zoekt voor dit specifieke project. Het gaat daarbij niet alleen om harde skills en expertise, maar zeker ook om de zachte skills. Wat voor persoonlijkheid iemand heeft en of zijn karakter goed in het team past, is immers minstens zo belangrijk als dat hij zijn vak goed verstaat. Zet je bijvoorbeeld tien dominante mensen bij elkaar in een team, dan gaat dat negen van de tien keer fout.

Om op alle relevante competenties te kunnen selecteren, moet je zeker in de bouwsector, waar krapte heerst op de arbeidsmarkt, vooruitdenken. Maar juist daarbij gaat het in veel projecten mis. Er wordt nog te vaak kort van tevoren begonnen met het vormen van een team, met mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Dat is problematisch, want de mensen die op een zeker moment toevallig beschikbaar zijn, zijn niet altijd de mensen met de beste kwalificaties voor dat specifieke project. Daarmee bedoel ik beslist niet dat het geen goede mensen zijn. Je krijgt zo echter suboptimale teams, waarin mensen na een aantal maanden alweer afzwaaien, omdat het in het team toch niet helemaal lekker werkt.

Total workforce management

Je begrijpt, de faalkosten gaan daardoor omhoog. In de aannemerswereld gaat het vaak over gemiddelde faalkosten van zo’n vijf procent. Ik durf met een gerust hart te stellen dat die faalkosten makkelijk met twee à drie procent omlaag kunnen als je het aan de voorkant veel beter organiseert. Hoe? Door anders naar je personeelsplanning te kijken. Het is hierbij zaak om aan total workforce management en strategische personeelsplanning te gaan doen. Dat betekent dat je je al in een heel vroeg stadium de vraag moet stellen: hoe gaan we dit project invullen, welke mensen hebben we daarbij nodig en vervolgens: welke geschikte mensen heb ik in huis en welke mensen heb ik nodig van buiten de organisatie? En ook: wat gaan we ondernemen om die op het juiste moment binnen te halen?

Om optimale projectteams te kunnen samenstellen, moet dus het onderscheid tussen vast en flex volledig worden losgelaten. Het draait er immers om de juiste competenties bij elkaar te brengen in een team. De contractvorm is hierbij niet relevant. Het is veel interessanter om te kijken welke harde en zachte competenties een individu heeft en hoe die matchen binnen een team. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is dan ook een zegen voor strategische personeelsplanning. Hierdoor kun je veel projectmatiger werken en echt per project competentiegedreven teams samenstellen, die optimaal presteren in hun project.

Minder mensen nodig

Wat levert de inzet van total workforce management en strategische personeelsplanning bedrijven op? Allereerst zal je zien dat je hierdoor minder mensen op een project nodig hebt. De werktevredenheid zal op projecten toenemen, wat zal leiden tot minder verloop en betere resultaten. Onder de streep heb je door dit alles minder faalkosten. Tel uit je winst!

Natuurlijk zal niet iedereen in staat zijn om binnen zijn organisatie een HR-systeem op te tuigen waarin total workforce management en strategische personeelsplanning centraal staan. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Velox kan hierbij namelijk op heel veel vlakken helpen. Zelfs voor het samenstellen van complete projectteams kloppen steeds meer bedrijven bij ons aan. Bij Velox noemen we zulke teams VxTEAMS.
Dankzij onze lange trackrecord kennen we veel UTA-professionals en we kijken altijd verder dan functies en hard skills. We kennen de markt en blikken er voortdurend in vooruit, waardoor we weten wanneer welke mensen beschikbaar komen. En natuurlijk stellen we elk VxTEAM altijd samen vanuit het specifieke project. Wat heeft het project nodig en vervolgens: wat heeft het projectteam nodig, op hard- en softskills? Met betere resultaten van het team tot gevolg.

Dus bedrijven die nu nog zeggen ‘het is zo moeilijk om mensen te vinden en ik ben allang blij dat ik een projectleider binnenhaal’, nodig ik uit om er anders naar te gaan kijken en zo snel mogelijk met total workforce management en strategische personeelsplanning aan de slag te gaan.

Tekst: Kisito Zoneveld, Velox
Beeld: Shutterstock

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c134 c225 c265
Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Gisteren om 10:01 uur
timer 5 min

Naast individuele woningeigenaren en ondernemers is het ook voor hele bedrijventerreinen onontkoombaar én ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c291
Energieopslag in watervoerende grondlagen

Energieopslag in watervoerende grondlagen

15 aug om 10:01 uur
timer 3 min

In Den Haag is onderzocht hoe vijf woonwijken kunnen worden verwarmd door op twee verschillende manieren gebruik ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265 c291
WOW: warm welkom warmtenet Wageningen

WOW: warm welkom warmtenet Wageningen

12 aug om 10:01 uur
timer 1 min

Ruim tweehonderd huishoudens in Wageningen hebben positief gereageerd op deelname aan een coöperatie die ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot 2030

Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot ...

11 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Eind juni ondertekenden de Woonbond, het Rijk, de VNG en Aedes de Nationale prestatieafspraken volkshuisvesting. ...

Lees verder »

c21 c135 c185 c225 c260
‘Haal de optimale eigenschappen en potentie van hout boven’

‘Haal de optimale eigenschappen en potentie ...

10 aug om 10:01 uur
timer 8 min

De aandacht voor bouwen met hout zit in een stroomversnelling. Er zijn voordelen ten opzichte van traditioneel ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Hoe ga je om met de stijgende energiekosten?

Hoe ga je om met de stijgende energiekosten?

9 aug om 13:01 uur
timer 4 min

De energieprijzen zijn in een jaar tijd vijf keer zo hoog geworden. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c225 c265
Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact meetbaar

Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact ...

8 aug om 15:01 uur
timer 2 min

OnderhoudNL heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden bewoner is goud’

Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden ...

8 aug om 11:01 uur
timer 4 min

In Zwolle zijn twee galerijflats met in totaal 280 appartementen toe aan een grootschalige opknapbeurt. Deze renovatie ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
MIMO: beton verduurzamen en nog geld overhouden ook

MIMO: beton verduurzamen en nog geld overhouden ...

5 aug om 10:01 uur
timer 5 min

Begin juni lanceerde TNO het MIMO-concept voor een integrale aanpak van de transitie naar duurzaam beton. Het ...

Lees verder »

c21 c225 c237 c277 c295
Klimaatadaptatie biedt kansen aan gebiedsontwikkeling

Klimaatadaptatie biedt kansen aan gebiedsontwikkeling

4 aug om 13:01 uur
timer 1 min

De klimaatverandering vereist snelle acties én flexibel acteren. Dat is klimaatadaptief zijn, volgens Mattijs ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c265
Behalen Energielabel C makkelijker dan je denkt

Behalen Energielabel C makkelijker dan je denkt

4 aug om 10:01 uur
timer 3 min

In het kader van de Green Deal moeten gemeenten snel komen met energiebesparende maatregelen voor hun vastgoed. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Digitalisering energietransitie vraagt om één taal

Digitalisering energietransitie vraagt om één ...

3 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up