Vijf inzichten van een verduurzamer

timer4 min
Vijf inzichten van een verduurzamer

Afgelopen zomer heb ik thuis een warmtepomp geplaatst. Op weg naar een gasloos huis en een lagere energierekening. Deze stap, en de gesprekken erover, leverden me inzichten op die ook goed toepasbaar zijn op de uitdaging waar gebouwbeheerders voor staan.

Het onderwerp lééft. Veel mensen lopen rond met vragen over verduurzaming. Dat merkte ik al snel nadat ik een LinkedIn-post over mijn warmtepomp plaatste. Van allerlei mensen uit mijn netwerk en klanten zag ik reacties en vragen binnenkomen. Dat is eigenlijk heel begrijpelijk, maar ook weer verrassend. Ik dacht dat heel veel kennis over verduurzaming al beschikbaar en bekend was. Het blijkt dat het overgaan naar bijvoorbeeld een warmtepomp in plaats van een gasinstallatie allesbehalve een inkoppertje is. Het vereist nogal wat experimenteren, testen, aanpassen en (financieel) rekenen. Datzelfde geldt bij de verduurzaming van een groot gebouw. Een one-size-fits-all oplossing is er niet, maar wel een context waar iedereen mee te maken heeft.

1.    Begrijpelijk advies is een must (én een kunst)

De meeste mensen zijn niet technisch onderlegd. Voor hen kan het spannend zijn om keuzes te maken in hun overstap naar complexe en nieuwe technieken. Bovendien: het aantal verduurzamingsoplossingen is groot en specialisten verliezen zich bij hun adviezen snel in de technische inhoud en details. Risico: de gebouweigenaar raakt de weg kwijt, overziet de consequenties niet en stelt verduurzaming uit angst en onzekerheid nog even uit.

Sommige gemeentes, bedrijven en overheidsinstanties werken daarom met energie- of duurzaamheidscoaches. Die geven systeemonafhankelijk advies in een overzichtelijk, helder rapport. Een voorbeeld is 040energie in Eindhoven, een vrijwilligersvereniging die consumenten adviseert in de verduurzaming. Dit gebeurt ook in het bedrijfsleven, met nieuwe adviesfuncties die uitgaan van een integrale visie. Begrijpelijke taal en brede kennis zorgen voor het onderscheid.

2.    De overheid heeft grote invloed

Ambities, normen, wetten en bepalingen. Onze overheid heeft daarmee nogal wat impact op de energietransitie. Denk aan de verplichting dat vanaf 1 januari 2023 kantoorgebouwen voorzien zijn van label C. Op 1 oktober 2022 hadden 50% van de kantoren een energielabel C of beter. Daarnaast had 11% van de kantoren een energielabel D of slechter en had 39% van de kantoren nog geen label. Door capaciteitsgebrek in de handhaving is de ‘pakkans’ nu nog niet groot, dus durven sommige vastgoedeigenaren de verduurzaming nog even uit te stellen.  

Ook bij de energietarieven speelt de overheid nu een rol. Door het prijsplafond kun je als particulier of onderneming gaan rekenen: is het misschien slimmer om nog even gas te blijven gebruiken in plaats van elektriciteit? Dit spel aangaan binnen de wisselde tarieven remt natuurlijk de overstap naar een volledig gasloze omgeving. Meer consistentie vanuit de overheid helpt de klimaatdoelen.

3.    Bij techneuten én gebouwbeheerders zijn nieuwe kijk en competenties nodig

De overgang naar duurzame energie betekent een andere invulling van het technische vak. Het is nodig om meer integraal te kijken: naar het héle gebouw (inclusief isolatie) en naar de inregeling van de systemen. Want bij de verduurzaming van bestaande gebouwen is regel- en instelwerk nodig om de gewenste prestaties te bereiken. Door het tekort aan technisch personeel is het op afstand in- en bijstellen van installatie de slimste oplossing. Ook is het wenselijk dat je als gebouwbeheerder zelf kleine instellingen kan doorvoeren. Hierover zelf een basisniveau aan kennis en kunde opdoen, helpt om bewuster te zijn van hoe instellingen de kosten beïnvloeden. Bedrijven die inzetten op digitalisering en die integraal kijken naar de combinatie techniek en bouw, maken daarmee het onderscheid.

Vijf inzichten van een verduurzamer

4.    Data is het startpunt voor verduurzaming

Dankzij slimme meters kan iedere gebruiker z’n energieverbruik tot in detail bijhouden. Ook bij bedrijven wordt het monitoren van energiestromen steeds meer gemeengoed. Het liefst via datasystemen die gebouwen uitlezen en informatie terugkoppelen in begrijpelijke taal. Zónder zo’n monitoringsysteem werken, is eigenlijk geen optie meer. Inzicht is de basis voor je verduurzamingspad. Leg je data naast benchmarks en ontdek hoe je presteert tegenover andere gebouwen of bedrijven. Bovendien: door de wisselende tarieven hebben kleine aanpassingen en insteltijden al een grote financiële impact. Het loont de moeite om hier slim mee om te gaan.

5.    Meer onafhankelijk én hechter verbonden

Een gebouw staat niet op zichzelf. Een belangrijke externe factor is bijvoorbeeld het elektriciteitsnet. En dat presenteert een grote uitdaging, omdat niet elk gebied in Nederland de snel groeiende vraag naar elektriciteit aankan. Steeds meer vastgoedpartijen onderzoeken daarom hoe ze onafhankelijker kunnen worden van het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken, op te slaan en uit te wisselen met gebouwen in de buurt: een smart grid of energiehub. Een aantal marktpartijen is hier al mee bezig en dit wordt voor veel anderen ook de volgende stap.

Kortom…

De energietransitie vindt niet plaats volgens een kristalhelder en universeel stappenplan. Verduurzamen betekent uitproberen, vallen en opstaan. We moeten dus vooral niet te veel afwachten, maar leren door het te dóen. De organisaties met visie en ambitie op duurzaamheid komen bovendrijven, onder andere om de talenten van morgen aan te trekken.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c244 c265
26 nul-op-de-meterwoningen circulair en natuurinclusief

26 nul-op-de-meterwoningen circulair en natuurinclusief

Vandaag om 10:01 uur
timer 2 min

In de gemeente West Betuwe komen 26 energiezuinige woningen, waarbij naast de energietransitie en circulariteit ...

Lees verder »

c21 c185 c225
Week van de Circulaire Economie met diverse lezingen

Week van de Circulaire Economie met diverse ...

Gisteren om 15:01 uur
timer 3 min

De achtste Week van de Circulaire Economie is vandaag begonnen en tal van organisaties houden specifieke bijeenkomsten ...

Lees verder »

c21 c225 c260
Biobased bouwen biedt boeren nieuwe kansen

Biobased bouwen biedt boeren nieuwe kansen

Gisteren om 10:01 uur
timer 4 min

De Nederlandse landbouw kan aanzienlijk bijdragen aan het vergroenen van de bouwsector. Tijdens het congres Gamechangers ...

Lees verder »

c21 c225
Wandel mee: weeting tijdens Gamechangers Congres

Wandel mee: weeting tijdens Gamechangers Congres

3 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Bewandel nieuwe paden tijdens het congres Gamechangers in de Bouw & Infra. Yvette Watson en Martine ...

Lees verder »

c21 c225 c265 c293
Binnenklimaat, gedrag en de effecten op het energiegebruik

Binnenklimaat, gedrag en de effecten op het ...

2 feb om 13:01 uur
timer 4 min

Geen gebouwbeheerder kan meer weglopen voor een aangenaam binnenklimaat, met grondige aandacht voor comfort, temperatuur ...

Lees verder »

c21 c225 c283
Ontdek de voordelen van programmatisch inkopen

Ontdek de voordelen van programmatisch inkopen

1 feb om 10:01 uur
timer 3 min

Wat zijn de ingrediënten voor een inkoopproces waarbij het streven is om doelen en ambities in de GWW-sector ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Volgende cursus Basiscertificaat energietransitie gebouwde omgeving op de rol

Volgende cursus Basiscertificaat energietransitie ...

1 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Er staat weer een cursus Basiscertificaat energietransitie gebouwde omgeving op de rol. Je leert van ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c293
‘Gezondheid van huurwoningen staat nog in de kinderschoenen’

‘Gezondheid van huurwoningen staat nog ...

1 feb om 07:01 uur
timer 15 min

Zijn verduurzaamde woningen wel echt duurzaam en gezond? Het antwoord op die vraag blijkt complexer dan gedacht, ...

Lees verder »

c21 c225
Advertorial: Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je gemeente?

Advertorial: Wil je ook aan de slag met ...

1 feb om 00:00 uur

Stap over op (slimme) LED en bespaar tot wel 80% op je energiekosten. Hoe je dat voor elkaar krijgt en welke subsidies ...

Lees verder »

c21 c225 c283
Openhartig gesprek: diepe dalen én hoge pieken samenwerking

Openhartig gesprek: diepe dalen én hoge ...

31 jan om 13:01 uur
timer 11 min

Het was een opmerkelijke bijeenkomst, half januari in Deventer. Hoe beslecht je een langdurige samenwerking, van ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c260 c265
Duurzaam ontwerp met circulair beton en biobased gevel

Duurzaam ontwerp met circulair beton en biobased ...

31 jan om 10:01 uur
timer 2 min

In het ontwerp van de nieuwe huisvesting van Studio Anneloes werd veel ruimte geboden aan duurzaamheid, een van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO Duurzame 50

Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO ...

30 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Tijdens de komende, vernieuwde editie van Building Holland, op 8 en 9 november 2023 (Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht), ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up