Primeur: hergebruikte TU Delft-vloeren in Heineken Experience

timer5 min
Primeur: hergebruikte TU Delft-vloeren in Heineken Experience

Van lineair naar circulair: dat is de reis die Forbo de afgelopen jaren doormaakte en waarvoor nog steeds hard geknokt wordt. Meer en meer gerecycled en hernieuwbaar materiaal vindt zijn weg naar het productenspectrum dat door de leverancier van vloeroplossingen wordt aangeboden. Een recent hoogtepunt én circulaire primeur is de nieuwe bestemming van oude Marmoleumvloeren van de TU Delft in de Heineken Experience te Amsterdam.

Voordat we op die kersverse circulaire ontwikkeling tonen, vertellen Tobias van Sabben en Piet Looijen over de circulariteitsambities tot dusver. Eerder kwamen de uitgangspunten rondom hergebruik, losleg-vloeren en hernieuwbare grondstoffen al onder de aandacht in het artikel Samenwerkingen essentieel voor creatieve oplossingen. Daaruit bleek onder andere dat Forbo zich richt op verschillende thema’s. Naast circulariteit zijn transparantie en hernieuwbaarheid de focusgebieden. Om die ambities invulling te geven werd een raamwerk gedefinieerd dat structuur geeft.

Duurzaamheid en circulariteit

“Belangrijke thema’s hierin zijn onder andere productontwikkeling en materiaalinkoop”, geeft Van Sabben aan. “Zoveel mogelijk ingezette grondstoffen moeten bijdragen aan een duurzaam eindproduct dat decennia kan meegaan, met zo min mogelijk verlies. Daarom richten we ons op het toepassen van gerecycled en hernieuwbaar materiaal in onze producten.”
Looijen vult aan: “Die visie passen we niet op één productlijn toe, maar op ons volledig productspectrum. De producten zijn steeds meer los te installeren. Een voorbeeld is Allura Flex, waarvoor geen lijm meer nodig is. Daarnaast hebben we vanaf nu ook een mooie referentie wat betreft de circulaire vloer Marmoleum in de Heineken Experience.
Essentieel is wat ons betreft de belofte én de garantie om het product aan het einde van de levensduur weer terug te nemen. Enerzijds willen we een duurzame vloer leveren die lang meekan, anderzijds willen we de mogelijkheid bieden om materialen in de productieketen terug te brengen. Zo gaan vloeren zo lang mogelijk mee en zijn ze zoveel mogelijk hernieuwbaar om weer toegepast te worden in een volgende bestemming.”

Forbo heeft primeur: hergebruikte vloeren van TU Delft in Heineken Experience

Nieuwe bestemming

TU Delft liet oude Marmoleumvloeren uit het EWI-gebouw halen, om ze vervolgens een nieuwe bestemming te geven in de Heineken Experience in Amsterdam. “Dit was een primeur, want voor het eerst wereldwijd werd Marmoleum losgehaald en ondergebracht in een ander gebouw”, gaat Looijen verder. “Het oude Marmoleum wordt vrijwel volledig in de nieuwe vloer gebruikt. Er komt nog een kleine hoeveelheid jutenpluis uit, dat naar de isolatie-industrie gaat. Doordat afval een grondstof wordt, werd het sloopbedrijf uitgedaagd om anders te denken over hun werkwijze.” Eerder gaf Sebastiaan Röben van Forbo al aan dat het geen eenvoudige taak is om een vloer terug te nemen die al decennialang is gebruikt: “Bij het demonteren van de vloer is het belangrijk dat je dit zo schoon mogelijk doet, waarbij het aantal lijmresten beperkt wordt en geen stukken van het beton meekomen. We halen het materiaal terug naar onze faciliteit en voegen waarde toe zodat dit nieuwe vloerbedekking wordt.” Van Sabben weet meer over de samenstelling van de vloeren: “We weten wat er in onze vloeren zit en hierover willen we maximaal transparant zijn, zodat we deze informatie kunnen overbrengen aan ketenpartners en opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met levenscyclusanalyses (LCA’s) en milieuproductverklaringen (EPD’s). Hier kunnen we per product aangeven wat de hoeveelheid recycled content is. Maar voor veel bestaande bouw is onduidelijk welke materialen er nu precies zijn toegepast en dat bemoeilijkt het opnieuw inzetten ervan.”

Enthousiasme kweken

De groeiende hoeveelheid materialenpaspoorten zorgt voor een positieve verandering. Data is een belangrijke voorwaarde om te weten welke materialen waar aanwezig zijn. Daardoor wordt het eenvoudiger om de materialen opnieuw in te zetten. Ook is het belangrijk dat opdrachtgevers enthousiast zijn over de ambities voor los te installeren vloeren zonder gebruik van lijm. Dat geldt eveneens voor het toepassen van hergebruikte materialen en het daarvan leren. Van Sabben: “We zien dat onder andere overheids- en onderwijsinstanties op kop lopen wat betreft het uitvragen op circulariteit en los te installeren materialen en producten.”

Forbo heeft primeur: hergebruikte vloeren van TU Delft in Heineken Experience

Sluitende businesscase

In deze projecten blijven leveranciers ook steeds vaker verantwoordelijk voor de producten die ze leveren. Van Sabben voegt toe: “In Frankrijk en Scandinavië zien we dat op dat vlak meer stappen worden gezet, met een uitgebreidere productverantwoordelijkheid voor leveranciers. Daar wordt nu op gebroed en dit gaat voor een verdere versnelling zorgen.”

Looijen besluit: “Eindgebruikers zien graag dat er circulair wordt gebouwd, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de materialen. Hergebruikte producten moeten minstens zo goed zijn als de traditionele, lineaire varianten. Het is mooi dat we dit kunnen laten zien in dit praktijkvoorbeeld van de TU Delft en Heineken Experience. Daarnaast laat het zien dat er absoluut een businesscase is voor hergebruikt Marmoleum. Die economische component is het bestaansrecht voor onze inzet en reis naar circulariteit. Want circulariteit is mooi, maar het moet wel rendabel zijn.”

De afgelopen jaren is op DuurzaamGebouwd.nl onder andere veel aandacht geweest voor de Marmoleum-vloer van Forbo. Een vloer die CO2-neutraal wordt geproduceerd, zonder compensatie. Op de website van Forbo lezen we hoe het ervoor staat met de uitstoot in de productielocaties: ‘De uitstoot is één op één in verhouding tot de energie die tijdens de fabricage wordt gebruikt. De gemiddelde CO2-uitstoot per vierkante meter geproduceerd product is in de periode 2004 tot 2021 met 70% gedaald.’

Tekst: Marvin van Kempen
Beeld: Forbo

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c244 c293
Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO Duurzame 50

Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO ...

30 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Tijdens de komende, vernieuwde editie van Building Holland, op 8 en 9 november 2023 (Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht), ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c244
Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

23 jan om 07:01 uur
timer 6 min

De versnelling en opschaling van de woningbouw is gebaat bij een vereenvoudiging van de regels. Precies dat was ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c295
BAM: ‘duurzamer, voorspelbaarder en winstgevender’

BAM: ‘duurzamer, voorspelbaarder en winstgevender’

19 jan om 11:01 uur
timer 2 min

Vandaag presenteert bouwreus Koninklijke BAM Groep nieuwe plannen op het gebied van duurzaam ondernemen. De nieuwe ...

Lees verder »

c120 c140 c162 c185 c244
Duurzaam Gebouwd Lunchlezing: Circulaire renovatieaanpak
feb07
Gratis

Duurzaam Gebouwd Lunchlezing: Circulaire renovatieaanpak

access_time12:00 - 13:00
people_outline100 deelnemers
location_onOnline
Reserveer nu je ticket!
c21 c225 c244 c265 c294
Ontdek ook de gamechangers van 2023

Ontdek ook de gamechangers van 2023

13 jan om 12:15 uur
timer 5 min

Hoe en waar gaat de bouwsector dit jaar stappen of - liever - sprongen maken? Wordt dat een nieuwe manier van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c261 c267
10 innovatietrends die in 2023 gaan doorbreken

10 innovatietrends die in 2023 gaan doorbreken

19-12-2022 om 10:01 uur
timer 13 min

Ook deze Kerst kijken we vooruit naar het nieuwe jaar met de meest kansrijke innovaties in de duurzame bouw, uit ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Nieuwe datum congres Gamechangers in de Bouw & Infra

Nieuwe datum congres Gamechangers in de Bouw ...

16-12-2022 om 15:45 uur
timer 2 min

Voortaan gaat hét congres voor innovators en innovaties plaatsvinden in de eerste helft van het jaar. Kom ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Kennisevent Toekomstvastwaarde: succesvolle verduurzaming van bedrijfshuisvesting

Kennisevent Toekomstvastwaarde: succesvolle ...

05-12-2022 om 15:30 uur
timer 9 min

Op 17 november 2022 vond het Kennisevent Toekomstvastwaarde plaats in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. ...

Lees verder »

c21 c244 c286
Podcast Circulair Bouwen: ‘Meer innovatieve uitvragen en circulaire businesscases’

Podcast Circulair Bouwen: ‘Meer innovatieve ...

28-11-2022 om 09:00 uur
timer 1 min

Circulair en biobased bouwen wint aan populariteit en staat steeds vaker centraal in discussies rondom verduurzaming. ...

Lees verder »

c21 c225 c244
‘Hout is de oplossing voor een existentieel probleem in de bouw’

‘Hout is de oplossing voor een existentieel ...

21-11-2022 om 11:00 uur
timer 8 min

Aan de Oude Vlijmenseweg in ’s-Hertogenbosch verrijst een kersvers gebouw voor werk-ontwikkelbedrijf Weener ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award 

Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation ...

14-11-2022 om 08:01 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd-expert Thomas Rau ontving op 10 november 2022 tijdens een ceremonie in Berlijn de prestigieuze ...

Lees verder »

c21 c225 c244
'Maak de cirkel rond: schakelmateriaal met gerecycled oceaanplastic'

'Maak de cirkel rond: schakelmateriaal met gerecycled ...

08-11-2022 om 11:00 uur
timer 3 min

Maar al te vaak wordt gedacht dat zodra iets wordt weggegooid het simpelweg ophoudt met bestaan. De "uit het oog, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up