Zonnepanelen vragen om flexibele opslag en circulariteit

timer5 min
Zonnepanelen vragen om flexibele opslag en circulariteit

Gaat de saldering snel worden afgebouwd of niet? Terwijl die beslissing net door de Tweede Kamer werd uitgesteld, kwamen vertegenwoordigers uit de zonnepanelensector bijeen in het Haagse Louwman Museum voor het congres ‘Solar in 2030’. Ongeacht de stemming in de Kamer blijft het toekomstperspectief onveranderd positief.

In een decor van historische automobielen leidde dagvoorzitter Eric Corton op woensdag 1 februari de aanwezigen door een uiterst afwisselend congres. Met veel cijfers, innovatieve technieken en internationale perspectieven werd de sector een beeld voorgehouden dat vooralsnog niet op krimp lijkt af te stevenen. Zo mikt branchevoorzitter Wijnand van Hooff (Holland Solar) op een verdrievoudiging van het huidige zonnestroomvermogen in acht jaar tijd.

Uitbundig

In percentages en absolute aantallen bleef de groei stabiel ten opzichte van de afgelopen jaren (3%; 3,9 GWp erbij), zo vertelde Daan Jansen, hoofdonderzoeker van medeorganisator DNEResearch. Het gaat wel om aantallen waar niemand in Europa aan kan tippen. De nieuwe cijfers kwamen uit het tegelijkertijd gepresenteerde Nationaal Solar Trendrapport 2023. De groei is vooral terug te vinden in de woningsector, terwijl de zakelijke markt (bedrijvendaken, zonneparken) stagneerde (-13%). Vooral de bedrijfsdaken blijven achter.

Nederland is daarmee fier koploper, met per vierkante kilometer tien keer zoveel zonnepanelen als het gemiddelde in Europa. Door de verhoging van het gezamenlijke zonnestroomvermogen en de uitbundige zonneschijn werd 2022 ook het eerste jaar dat de gemiddeld prijs van stroom op de energiemarkt overdag soms lager was dan het nachttarief.

Half miljard

Veel sprekers gingen in op de lastige kwestie van het balanceren van pieken en dalen van de opgewekte stroom en de elektriciteitsvraag van consumenten. Afschakelen van installaties is het laatste dat je wilt. De prijzen van stroom zijn overdag echter duidelijk aan het zakken en daardoor wordt investeren in nieuwe zonneparken en -technieken minder winstgevend.
Ontwikkelaar Powerfield, zo vertelde chief technology officer Ivo van Dam, is daarom bezig met virtuele energiesystemen (inclusief héél grote accu’s) om vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen. Dat kan bijvoorbeeld door het tijdstip van ‘veel vraag’ te verplaatsen en te profiteren van slimme opslag. Het wordt daarbij onderschat, aldus Van Dam, hoe snel momenteel de prijzen van batterijen ook aan het zakken zijn.
Daarnaast moet er ook worden geïnvesteerd in opslag voor de langere termijn, met oplossingen in de grond (zoals water en basalt) of met waterstof. Verder kondigde Van Dam aan dat Powerfield een half miljard euro heeft opgehaald om te kunnen investeren in accu’s, laadpalen en zonneweiden. Proficiat!

België

De onderzoekers van de bovengenoemde cijfers benoemden nog obstakels in de vorm van materiaal- en personeelstekorten en ook een tekort aan netcapaciteit in de zakelijke markt. Vandaar dat ook zij aanbevolen om aan de slag te gaan met flexibelere elektriciteits- en opslagsystemen en ook met variabelere contracten. Op die drie laatste punten is België al heel wat verder.

In de presentatie van Wannes Demarcke hoorden we meer over de Vlaamse stand van zaken. Er zijn daar minder zonneweiden dan in Nederland en ook minder netcongestie. Vlaanderen heeft al ervaring met het grotendeels wegvallen van de overheidssubsidie voor panelen. De verkoopcijfers stokten daarom in 2021, maar gingen in 2022 alweer omhoog. De afschaffing van de Vlaamse variant van salderen bleek slimme sturing en opslag een forse impuls te geven. Tip voor de Nederlandse markt: let erop dat er voorafgaand aan het einde van de salderingsregeling een rush op de panelen kan komen.

Tandemtechnologie

Nog enkele buitenlandse sprekers hadden veel meer perspectieven voor de zaal in petto. De Italiaan Gianluca Coletti (TNO) benoemde trends als de komst van nieuwe type zonnecellen, zodat de energiedichtheid en opbrengst omhoog kan. Dat geldt ook voor het gebruik van het hele lichtspectrum met meerdere type cellen bovenop elkaar (tandemtechnologie) of de toepassing van tweezijdige zonnepanelen. Ook zal de Europese productie beter van de grond moeten komen, evenals het slim, lichter en meer circulair ontwerpen.

De geopolitiek speelde dit jaar geducht mee op het congres. Want als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de Chinese dominantie op de pv-markt ook in een ander daglicht komen te staan. Terwijl dit nog maar twaalf jaar geleden een Europese markt was, zo hield Claus Wattendrup (Vattenfall) de zaal voor. Hij liet zien dat de pv-markt in Zweden dramatisch is veranderd, dat fossiele energie in rap tempo verdwijnt en dat door de groei van elektriciteit de vraag naar zonnepanelen explodeert. “Solar wordt het werkpaard van de energietransitie”. Het zijn nu echter nog Europese regels, subsidies en politici die een steentje moeten bijdragen, aldus Wattendrup.

Afrekenen aan de grens

Gerard de Leede (Solarge) vervolgde met een hele reeks aan regels en ontwikkelingen die eraan komen (onder meer vanuit Europa). Dan is staatssteun zoals Amerika en China die geven van belang en daarom kijkt hij hoopvol uit naar het net twee dagen eerder gepresenteerde Europese Green Deal Industrial Plan. Ook wees hij op nieuwe duurzame voorwaarden ten aanzien van de CO2-uitstoot, circulariteit en dwangarbeid. Verder noemde hij het EU-voorstel over het Carbon Border Adjustment Mechanism, waardoor je vanaf 2026 de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van geïmporteerde panelen aan de grens moet afrekenen. Ook voor circulariteit verwacht hij keiharde eisen. Solarge is wat dat betreft al goed bezig door te werken met sterke en lichte kunststoffen gemaakt van gerecycled materiaal.

Los van de panelen hebben we ook een vernieuwd elektriciteitssysteem nodig en daarover vertelde de Oostenrijkse professor Peter Palensky (TU Delft). Net als meerdere sprekers stipte hij aan dat we in de toekomst meer onderling en op kleine schaal (peer-to-peer) stroom gaan uitwisselen. Het openbare grid moet dan wel fors op de schop. Betrouwbaarheid en stabiliteit moeten worden gegarandeerd en juist door lokale uitwisseling kunnen problemen op grote schaal worden voorkomen. Dat zal wel per oplossing en buurt maatwerk vereisen.

De Tweede Kamer heeft uiteindelijk gestemd voor het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025. Nu de Eerste Kamer nog… De meerderheid van de aanwezigen in de congreszaal van het museum was het daar overigens helemaal mee eens en ook de branchevereniging Holland Solar liet na de stemming een positief geluid horen. Verder zou, aldus Van Hooff, de aanleg van zonnepanelen op andere manieren kunnen (en moeten) worden gestimuleerd en gesubsidieerd. En er moet, naast het verzwaren en verslimmen van het net, een recyclingssysteem komen, vindt de branche zelf. Een mooie boodschap in deze Week van de Circulaire Economie.

Verslag: Ysbrand Visser (Duurzaam Gebouwd)
Fotografie: SolarSolutions International

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c261 c265
Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

10 mrt om 15:01 uur
timer 4 min

Het platform en de partners van Duurzaam Gebouwd verwelkomen met Schneider Electric opnieuw een partij die de ...

Lees verder »

c21 c225 c265 c267 c298
Verduurzamen voorbij de Standaard

Verduurzamen voorbij de Standaard

24 feb om 10:01 uur
timer 5 min

Als advies voor de minimale isolatiegraad van woningen zijn twee jaar geleden de Standaard en de Streefwaarden ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225 c265 c298
Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch inkopen

Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch ...

22 feb om 13:01 uur
timer 7 min

Het congres Gamechangers in de Bouw & Infra, editie 2023, stond op 13 februari bol van de kennisdeling en ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265 c295
Podium voor innovatieve ideeën in de bouw

Podium voor innovatieve ideeën in de bouw

8 feb om 10:01 uur
timer 1 min

Ook op zoek naar de koplopers in de duurzame bouwwereld? Kom dan op 9 maart naar de jaarlijkse innovatiedag van ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c265
26 nul-op-de-meterwoningen circulair en natuurinclusief

26 nul-op-de-meterwoningen circulair en natuurinclusief

7 feb om 10:01 uur
timer 2 min

In de gemeente West Betuwe komen 26 energiezuinige woningen, waarbij naast de energietransitie en circulariteit ...

Lees verder »

c21 c225 c265 c293
Binnenklimaat, gedrag en de effecten op het energiegebruik

Binnenklimaat, gedrag en de effecten op het ...

2 feb om 13:01 uur
timer 4 min

Geen gebouwbeheerder kan meer weglopen voor een aangenaam binnenklimaat, met grondige aandacht voor comfort, temperatuur ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c260 c265
Duurzaam ontwerp met circulair beton en biobased gevel

Duurzaam ontwerp met circulair beton en biobased ...

31 jan om 10:01 uur
timer 2 min

In het ontwerp van de nieuwe huisvesting van Studio Anneloes werd veel ruimte geboden aan duurzaamheid, een van ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c265
CO2-uitstoot verkleinen met duurzaam plaatmateriaal

CO2-uitstoot verkleinen met duurzaam plaatmateriaal

26 jan om 10:01 uur
timer 2 min

Om de milieu-impact fors te kunnen verkleinen, gaat het Ierse staatsbedrijf MEDITE SMARTPLY nauwer samenwerken ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c265
Nieuwe impuls voor thermisch aangedreven warmtepomp

Nieuwe impuls voor thermisch aangedreven warmtepomp

17 jan om 10:01 uur
timer 1 min

De naam SuperHybrid warmtepomp is al veelbelovend en dankzij een nieuwe subsidie kan producent Cooll deze opmerkelijke, ...

Lees verder »

c21 c225 c265 c268 c280
Robotfabriek produceert betaalbare woningen

Robotfabriek produceert betaalbare woningen

16 jan om 10:01 uur
timer 2 min

Europa’s grootste fabriek voor geïndustrialiseerde woningbouw werd onlangs bezocht door minister Hugo ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c265 c294
Ontdek ook de gamechangers van 2023

Ontdek ook de gamechangers van 2023

13 jan om 12:15 uur
timer 5 min

Hoe en waar gaat de bouwsector dit jaar stappen of - liever - sprongen maken? Wordt dat een nieuwe manier van ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c265
4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken krijgt

4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken ...

12 jan om 14:31 uur
timer 6 min

Hoewel 2023 veel uitdagingen in petto heeft voor de bouwsector, onder andere door de stijgende rente en de hoge ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up