Ontketen de waterrevolutie op je dak

timer4 min
Ontketen de waterrevolutie op je dak

Met de waterschapsverkiezingen in zicht bepleiten Onno Dwars en Jan Henk Tigelaar dat het uitblijven van passende wetgeving en eenduidig beleid voor groene daken nú aangepakt moet worden.

Foto boven: Rooftop Revolution

2023 wordt het jaar van het water. 2022 bracht ons al een verbod om je tuin te besproeien (in Oost-Nederland) en grote droogte met bosbranden als gevolg. En in 2021 schudde de overstroming door aanhoudende piekbuien in Limburg ons ook wakker. Met de waterschapsverkiezingen in aantocht is dit het moment om werk te maken van het opvangen van regenwater op daken en in tuinen. Dit is een zaak van ons allemaal. Wat jij doet met jouw dak en jouw tuin is van invloed op de veiligheid van iedereen. Maar hoe ontketenen we die waterrevolutie op de daken?

Korte tijd

Kijk naar zonnepanelen. Die zijn in korte tijd gemeengoed geworden. Een op de drie koopwoningen heeft intussen een zonnepaneel en de groeicurve vlakt nog niet af. Hoe kunnen we zorgen dat ook groene daken een revolutie worden? Want groene daken zijn een krachtig wapen in de strijd tegen het water.

Groene daken houden water vast, zorgen daarmee voor ontlasting van het rioolstelsel bij piekbuien en voor minder snelle afvoer van regenwater in tijden van droogte. Het groen brengt ook verkoeling, beschermt tegen hitte, reduceert waterschade, verlengt de levensduur van het dak, versterkt de biodiversiteit en draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Kortom, het groene dak is net als zonnepanelen een echte no-brainer.

Ontketen de waterrevolutie op je dak

Groen dak in Rotterdam (foto Shutterstock).

Toch is het allemaal nog heel vrijblijvend. Er is geen meldingsplicht voor groene daken, er wordt geen centrale administratie bijgehouden waarin staat waar groene daken liggen en hoeveel water ze bergen. Er is een lappendeken van subsidies beschikbaar, maar die worden wisselend gevonden. In sommige gemeenten is de pot in een paar weken leeg, waarna de rest het nakijken heeft. In andere gemeenten is de subsidie weggestopt op een vrijwel verborgen pagina en weet bijna niemand van het bestaan af.

Verbindende factor

Met de waterschapsverkiezingen in zicht ligt er een mooie kans om hier werk van te maken. We zien een wettelijke plicht voor ons om groene daken te melden bij je waterschap, zodat deze ook op papier onderdeel worden van het watersysteem. Dan zouden we veel beter kunnen monitoren hoe we ervoor staan en wat de bijdrage is die deze daken leveren. Zo ontstaat er een goede basis om nieuwe, nationale subsidies in te zetten op plekken waar dit het hardste nodig is.

En het mooie is dat er geen sprake is van concurrentie tussen de energietransitie, de watertransitie en de biodiversiteitstransitie. Het is technisch mogelijk om slimme combinaties te maken, met het groene dak als verbindende en versterkende factor. Daar moeten we op inzetten, want we kunnen ons momenteel niet veroorloven om in elk van die transities nog kansen te missen.

Een volgende stap kan zijn dat groene daken onderdeel worden van de hypotheekaanvraag, zoals het nu bij het Energielabel het geval is. Maar het groene dak kan ook meegenomen worden bij het bepalen van de verzekeringspremie en van het belastingstelsel. Zo kunnen we de waarde financieel verankeren en waarde creëren die leidt tot maatschappelijke winst. Op die manier kunnen we een waterrevolutie ontketenen op de daken en onze steden voorbereiden op het veranderende klimaat.

Goede voorbeelden van de huidige regels voor groene daken in nieuwbouwprojecten vind je onder meer in Rotterdam, Amsterdam en Tilburg, met elk een verplichting om een piekbui te kunnen bergen op de kavel en elk ook op een andere manier juridisch geregeld.

Jan Henk Tigelaar

Jan Henk Tigelaar is sinds 2016 betrokken bij Rooftop Revolution, destijds vanuit zijn werk voor stichting De Gezonde Stad in Amsterdam. Sinds begin 2019 is hij directeur. Als voorvechter voor een duurzame samenleving wil hij graag een positieve impact maken. Onbenutte daken bieden daarvoor een enorme kans.

Rooftop Revolution ziet de daken als het grootste braakliggende terrein van de stad en streeft ernaar die ruimte optimaal in te zetten voor gezonde, leefbare steden. Onder leiding van Tigelaar is Rooftop Revolution opgeschaald naar andere steden in de Randstad en daarbuiten. Hij is geregeld in de media aanwezig om over de revolutie op de daken te vertellen. Daarnaast is hij de trekker van een onderzoek naar stimulerende financiering voor het Nationaal Dakenplan. In 2005 behaalde hij zijn Msc. in Technische Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onno Dwars

Onno Dwars is sinds 2017 intensief betrokken bij Ballast Nedam Development. Als CEO verlegt hij grenzen om de wereld een betere plek te maken voor mens en natuur. Het morele kompas is leidend in alles wat binnen het team gebeurt. Gebiedsontwikkeling gaat volgens Dwars verder dan alleen vastgoedontwikkeling: “Wij ontwikkelen de leefomgeving van morgen. Het gaat om het ontwerpen van een complete leefomgeving, waarin mensen uiteindelijk langer gezond en gelukkig kunnen leven. Zo behoudt Ballast Nedam Development waarde voor nu en voor toekomstige generaties.”

Dwars maakt onderdeel uit van een vooruitstrevende generatie groene leiders en won in 2019 de ABN-AMRO 'Duurzame 50 Award'. In de jaren daarvoor ontving hij onder andere 'de Groene Pen' (2018), 'Goudhaantje' (2017), de 'Cruquiuspenning', de 'Green Leader Award' en de 'Yardi Young Talent Award'. Aan de Technische Universiteit Delft behaalde hij in 2004 zijn Msc. in Civil Engineering.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c243 c244 c266
Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

16 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Ook gezien het vele jonge publiek schoot CFP Green Buildings onlangs weer raak met de CFP Innovatiedag. Naast ...

Lees verder »

c223 c244 c266 c277
Whitepaper: Futurebuild Holland | MKI-Onderhoud maakt circulair onderhoud en CO2 -impact meetbaar

Whitepaper: Futurebuild Holland | MKI-Onderhoud ...

OnderhoudNL Totaal heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak ...
c21 c225 c261 c266
Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken met 'ontwikkelperspectief'

Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken ...

14-12-2022 om 11:06 uur
timer 2 min

De integrale aanpak staat centraal in het nieuwe 'ontwikkelperspectief' van de gemeente Eindhoven. Door de bijbehorende ...

Lees verder »

c223 c266 c277 c295
Whitepaper: Futurebuild Holland | Leefbare en gezonde wijken

Whitepaper: Futurebuild Holland | Leefbare en ...

Leefbare en gezonde wijken: de nieuwe standaard bij het omgaan met klimaatverandering De urgentie om in het ontwerp ...
c21 c225 c263 c266 c278
Internationaal podium voor Ladder van Koeling

Internationaal podium voor Ladder van Koeling

01-02-2022 om 10:01 uur
timer 2 min

In het voorjaar van 2021 jaar ondertekende een brede coalitie van bedrijven, overheden en kennisinstellingen de ...

Lees verder »

c21 c225 c260 c266
Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant Houtbouw

Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant ...

22-10-2021 om 10:53 uur

In 2025 bouwen we één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. ...

Lees verder »

c21 c54 c266 c277
Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

Multifunctionele daken – flexibele oplossing ...

22-07-2021 om 08:00 uur
timer 4 min

Benno Nijenhuis: In het vakgebied van platte daken is het hebben van een goede link met ontwerp en architectuur belangrijk en soms ...

Lees verder »

c21 c134 c225 c266
Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

21-07-2021 om 08:01 uur
timer 1 min

Hoe kun je in het licht van de klimaatverandering en weersextremen komen tot een klimaatbestendig beekdal? Dat ...

Lees verder »

c21 c225 c266 c277
Climate Adaptation Summit startschot van 10 jaar actie 

Climate Adaptation Summit startschot van 10 ...

28-01-2021 om 10:01 uur

In 27 verschillende sessies sloegen wereldleiders, ministers, wetenschappers en meer de handen ineen om kennis ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c266
Groene gevel verbindt woningen met bosrijke omgeving

Groene gevel verbindt woningen met bosrijke ...

24-12-2020 om 08:01 uur
timer 1 min

De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c260 c266
Building Holland Digital: ‘Bouwsector, laat je niet meer verrassen’

Building Holland Digital: ‘Bouwsector, ...

30-10-2020 om 11:31 uur
timer 9 min

De derde en laatste dag van Building Holland Digital zit erop. Bezoekers werden meegenomen in ontwikkelingen die ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c259 c266
Meer gezondheid en liefde in tijden van woningnood

Meer gezondheid en liefde in tijden van woningnood

02-10-2020 om 07:01 uur
timer 7 min

Meer dan ooit ligt het thema ‘gezonde omgeving’ in het verlengde van de ‘gebouwde omgeving’. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up