Is jouw dak groen, geel of blauw?

timer3 min
Is jouw dak groen, geel of blauw?

Nu er in veel regio’s boter bij de vis moet wat betreft het invullen van de opgave die elke RES zich heeft gesteld, komen daken steeds meer in het vizier. In plaats van zon op land hebben daken immers de voorkeur, maar welke komen daarvoor in aanmerking? Wie daar in de provincie Utrecht geen goed zicht op heeft, kan gebruikmaken van de nieuwe Duurzame Daken Kansenkaart. Ontdek daarbij ook de mogelijkheden voor beplanting en water!

Uit een analyse is gebleken dat er in de provincie Utrecht ongeveer 3500 hectare aan nog onbenutte daken aanwezig zijn. Het zijn plekken die niet alleen de mogelijkheid bieden om met zonnepanelen duurzame energie op te wekken, maar ook daken die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan waterberging en biodiversiteit. Bekend is dat veel betrokkenen, zoals bewoners en eigenaren van bedrijfspanden, niet eens weten of hun dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of beplanting. Vandaar dat de Provincie Utrecht hen op weg helpt met de Duurzame Daken Kansenkaart.

Is jouw dak groen, geel of blauw?

Op website van de Duurzame Daken Kansenkaart kun je ontdekken wat er haalbaar is voor jouw dak. De tool werkt heel eenvoudig: klik op het pand waarin je geïnteresseerd bent en je krijgt meteen een eerste inschatting van de mogelijkheden. De opties zijn verdeeld over drie categorieën: groene, gele en blauwe daken (of een combinatie van die drie). Bij elk pand krijg je ook een advies over de kosten en subsidiemogelijkheden voor het specifiek geadviseerde type dak.

Is jouw dak groen, geel of blauw?Opties

  • Groen dak: met planten
  • Geel dak: met zonnepanelen
  • Blauw dak: opvang en vasthouden water

De provincie hoopt met deze online tool een versnelling te realiseren van de verschillende opgaven. Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw): “Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt af. Daarin willen en moeten we verandering brengen. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, door meer groen aan onze provincie toe te voegen en door water vast te houden. Tegelijkertijd is de ruimte in onze provincie schaars. Daarom moeten we slim gebruikmaken van de ruimte die al beschikbaar is. Al die onbenutte daken bieden een prachtkans! We hopen dan ook dat inwoners, bedrijven, scholen en zorginstellingen ons willen helpen bij het inrichten van die daken en we zo beter kunnen inspelen op het veranderende klimaat.”

Berekening constructie

Om per dak een advies te kunnen geven, heeft de Provincie Utrecht deze informatie verzameld en gecombineerd:

  • het bouwjaar
  • de eventuele monumentale status
  • de ligging van het pand
  • de helling van het dak

In de praktijk zal er voor veel daken nog een constructieberekening moeten komen om zeker te weten dat jouw dak de last kan dragen. De kansenkaart is gemaakt op basis van actuele data, maar betreft een model van de werkelijkheid. De getoonde gegevens zijn dus niet 100% accuraat, maar geven wel een goede indicatie.

Subsidies

De Provincie Utrecht heeft bovendien diverse subsidies beschikbaar om de maatregelen ook werkelijk te kunnen realiseren. Denk daarbij aan steun voor het aanleggen van een hoogwaardig groen dak (wat betreft biodiversiteit) voor daken van minimaal 50 vierkante meter. De subsidie vergoedt 50 procent van de kosten, met een maximum van 25.000 euro. Deze subsidie voor groene daken geldt voor zowel de voorbereiding als de uitvoering van de werkzaamheden.

Groene daken kunnen ook gecombineerd worden met zonnepanelen. Het groen onder de zonnepanelen en de zonnepanelen zelf komen niet in aanmerking voor de subsidieregeling. Wel het versterken van de dakconstructie. De subsidies zijn bedoeld voor rechtspersonen zoals maatschappelijke organisaties, VvE’s, bedrijven, woningcorporaties, stichtingen, sport-, onderwijs- en kennisinstellingen. Meer informatie over de subsidieregeling vind je via het subsidieloket.

De Duurzame Daken Kansenkaart voor de Provincie Utrecht is ontwikkeld door Stichting Rooftop Revolution.
 

Lees ook: Ontketen de waterrevolutie op je dak

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c295 c299
Onno Dwars: ‘Meer woningen zonder verwarmingssysteem’

Onno Dwars: ‘Meer woningen zonder verwarmingssysteem’

11 apr om 10:01 uur
timer 6 min

Als pionier in de energietransitie wijst Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars velen de weg naar de noodzakelijke ...

Lees verder »

c160 c162 c259 c299
Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving
jun08
€ 145,-

Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving

access_time09:30 - 14:00
people_outline100 deelnemers
location_onBasecamp, Utrecht
Koop nu je ticket! Gratis toegang voor partners & leden
c21 c160 c225 c299
Gezondheid en comfort in gerenoveerde woning

Gezondheid en comfort in gerenoveerde woning

15 feb om 15:00 uur
timer 2 min

In Antwerpen-Berchem transformeerde architecte Anouk Taeymans haar woning naar een comfortabel en gezond gebouw. ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c299
Gezondheid en comfort in gerenoveerde woning

Gezondheid en comfort in gerenoveerde woning

15 feb om 15:00 uur
timer 2 min

In Antwerpen-Berchem transformeerde architecte Anouk Taeymans haar woning naar een comfortabel en gezond gebouw. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up