D50-summit: ‘Het vergt moed en lef om die hulpvraag te stellen’

timer5 min
D50-summit: ‘Het vergt moed en lef om die hulpvraag te stellen’

“Het is belangrijk om je niet te richten op het verlagen van je voetafdruk, maar vooral op het vergroten van je handafdruk.” Met dat motto is Jetske Thielen een heel actieve pion in de duurzaamheid. Voor Duurzaam Gebouwd kijkt zij vooruit naar de ABN AMRO Duurzame 50, dit najaar. Daarmee leggen we de verbinding tussen de generaties en maken we gebruik van ieders kracht.” Ben je oud-D50'er en/of Young Professional en maak jij op 8 mei ook je actieplan? Schrijf je dan in voor de allereerste en exclusieve ABN AMRO Duurzame 50 Summit.

In september start de verkiezing van de ABN AMRO Duurzame 50 en kunnen de nominaties worden ingediend. Daarna gaat een vakjury van gerenommeerde verduurzamers aan de slag, waarna in november de winnaars bekend worden tijdens Building Holland 2023 (8 en 9 november, Koninklijke Jaarbeurs Utrecht). In de aanloop naar de verkiezing komt de jury binnenkort samen met eerdere ‘Duurzame 50’ers’ en met ieder een young professional aan hun zijde. Jetske Thielen (foto onder) verzorgt tijdens deze Summit een presentatie en daarom stelden wij haar enkele vragen.

Wat is jouw drijfveer om mee te doen aan deze initiatieven?

‘Het vergt moed en lef om die hulpvraag te stellen’“We zijn allemaal wel doordrongen van het feit dat er iets moet gebeuren. En ook wel over wat er ongeveer moet gebeuren. Maar hoe je dat doet? Dat blijft een ingewikkelde vraag. Vooral als je als young professional het vuur in jezelf voelt branden. Hoe krijg je collega’s mee, hoe gebruik je je invloed en maak je impact? Dan is het erg fijn om te kunnen leunen en samen op te trekken met ervaringsdeskundigen. Zo leggen we de verbinding tussen de generaties en maken we gebruik van ieders kracht.”

Hoe werk jij zelf aan verduurzaming?

Be the change you want to see in the world. Ik probeer die quote zoveel mogelijk uit te dragen door te laten zien dat het niet moeilijk is, maar juist verrijkt. Zo ben ik lid van een Herenboerderij. Samen met tweehonderd gezinnen in de buurt en met hulp van een boer produceren we op natuurinclusieve wijze ons voedsel. Verder raap ik twee keer per jaar afval en ik geef als burgerwetenschapper gegevens door, zodat de afgelopen jaren statiegeld op flesjes en nu ook op blikjes is ingevoerd. Daarnaast bouw ik mijn tuinhuis/kantoor zoveel mogelijk biobased, met onder meer schroeffundering en strobouw.”

Dat is privé al een hele lijst! Wat doe je dan in je dagelijks werk?

“Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen, Duurzaam Vlechtwerk, omdat ik energie wilde stoppen in de mensen die ook willen meedoen, of in organisaties die wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe ze duurzaamheid verder moeten brengen in hun organisatie. Dit doe ik als spreker, trainer en dagvoorzitter. Daarnaast ben ik de podcast Duurzaam hoe dan?! begonnen om deze lessen te delen met een groter publiek.”

Hoe help je anderen op weg naar meer duurzaamheid?

“Door het proces en de inhoud met elkaar te verbinden. Zo ben ik als sociaal-ingenieur en teamcoach actief binnen het circulariteitsprogramma van een grote installateur. En ik ben als programmamanager duurzaamheid betrokken bij de samenwerking van acht Brabantse woningcorporaties. Als dagvoorzitter begeleid ik verder enkele regionale samenwerkingen rondom duurzaamheidsakkoorden. Ik zie steeds meer dat de ontwikkelingen nu heel snel vooruitgaan.”

Wat raad je verduurzamers vooral aan?

“Wees flexibel in je aanpak. De ene keer moet je volhardend zijn, maar soms gaat het moeiteloos en kunnen dingen sneller gaan. Volg je intuïtie en grijp je kansen. Durf te vragen. Wees moedig in het stellen van de hulpvraag. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Kies je rol, want je hoeft niet altijd de initiatiefnemer te zijn. Het is ook heel krachtig om je energie in te zetten om een bestaand initiatief verder te brengen. Zet storytelling in. Vergeet ook niet om elkaar kontjes te geven; niet letterlijk, hoor! Moedig en juich mensen aan en verbind initiatieven met elkaar. En blijf je ontwikkelen, bijvoorbeeld via Spinwaves Lab, vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.”

Wat zijn nog de typische hindernissen en welke barrières help je te doorbreken?

“Veel mensen denken de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid alleen te moeten oppakken. Er is echter zoveel meer mogelijk als je het samen doet. Daarnaast is het belangrijk om je niet te richten op het verlagen van je voetafdruk, maar vooral op het vergroten van je handafdruk. Wat doe je al goed en waar ben je sterk in? Dat moet je juist groter maken. Ik gebruik daarvoor creatieve werkvormen, ook door informatie naar boven te halen over wat er al in organisaties gebeurt. En het verbaast me soms hoeveel dat is. Niet iedereen weet dat echter van elkaar. De trots die dat teweegbrengt, geeft energie om het samen ook weer verder te brengen!”

Wat verwacht je van de Summit, voorafgaand aan de verkiezing van de ABN AMRO Duurzame 50?

“Het wordt een mooie mix van senioren en junioren, waarbij ik echt een sociaal tipping-point voel. Waar er tien jaar geleden nog een klein clubje met dit onderwerp bezig was, is die groep nu veel groter. Hoe gaaf is het om die massa aan mensen en energie de goede kant op te helpen en te begeleiden om nog groter te worden?”

Wat is je gedroomde uitkomst?

“Dat young professionals gelijkgestemden ontmoeten en zich gesterkt voelen om samen stappen te zetten. Dan gaan ze de kracht van de groep ervaren en ook de kracht van het vragen om hulp. Ik kan me nog herinneren, toen ik bij Rijkswaterstaat werkte, dat ze daar elk jaar het ‘zilveren kozijn’ uitreikten. Deze award stond symbool voor de afdeling die haar projecten het beste zichtbaar maakte. De hoofdprijs was echter het ‘gouden breekijzer’ en die ging naar de afdeling die de hulpvraag het beste had geformuleerd. Dat gaf het beste voorbeeld aan de rest van de organisatie, om zo hun project of vraagstuk verder op weg te helpen. Het vergt moed en lef om die hulpvraag überhaupt te formuleren en te stellen. Laat staan dat je open staat voor de handreiking die wordt gedaan.”

Jetske Thielen

  • ...helpt organisaties en samenwerkingen met ambities rondom duurzaamheid als spreker, trainer en dagvoorzitter;
  • ...is coach en mentor voor (young) duurzaamheidsprofessionals en teams;
  • ...zet zich daarnaast in als herenboer, klimaatburgemeester en Gideon voor een schone en gezonde leefomgeving;
  • ...deelt inspiratie over het versnellen van duurzaamheid via de podcast Duurzaam Hoe Dan?!, te beluisteren op Apple en Spotify.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265 c300
Woningen met warmtepomp schadelijk voor het milieu?

Woningen met warmtepomp schadelijk voor het ...

1 jun om 10:01 uur
timer 3 min

Begin 2023 ontstond er commotie over de milieubelasting van warmtepompen. De ophef begon na de actualisatie van ...

Lees verder »

c21 c54 c243
‘In 2030 zijn geen miljoenen woningen verduurzaamd’

‘In 2030 zijn geen miljoenen woningen ...

26 mei om 07:01 uur
timer 3 min

Over bovenstaande uitspraak durven Albert Hulshoff, Duurzaam Gebouwd-expert, en Hans Cox wel een weddenschap aan ...

Lees verder »

c21 c122 c140 c190 c225 c243
Circulaire gevels met lage CO2-voetafdruk

Circulaire gevels met lage CO2-voetafdruk

24 mei om 10:01 uur
timer 23 min

Met het ontwerpen van duurzame, circulaire gevels bundelen Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass hun krachten ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Digitaal magazine Energietransitie met spierballen

Digitaal magazine Energietransitie met spierballen

22 mei om 16:50 uur
timer 2 min

Ons eerste digitale magazine over Energietransitie in 2023 is dubbeldik met meer dan twintig verhalen over de ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Slimme energiesystemen bedrijventerreinen: Nu al mee starten

Slimme energiesystemen bedrijventerreinen: Nu ...

22 mei om 14:00 uur
timer 5 min

Het derde webinar over verduurzaming van bedrijventerreinen op 16 februari 2023 gaf nieuwe inzichten over energiesystemen. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c266
Maritiem event voor duurzame bouwwereld

Maritiem event voor duurzame bouwwereld

19 mei om 10:01 uur
timer 1 min

Op vrijdag 15 september vindt de achttiende editie van de Green Buildings Regatta plaats. Wie mee wil zeilen in ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Energiebesparing bepalende factor succes energietransitie

Energiebesparing bepalende factor succes energietransitie

12 mei om 15:30 uur
timer 2 min

Energiebesparing in de gebouwde omgeving bepaalt het succes van de energietransitie. Dat schrijft Paul Masselink, ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c261
De toekomst van systemen voor energiemanagement

De toekomst van systemen voor energiemanagement

11 mei om 16:30 uur
timer 5 min

Hoe gaan we het internet of energy in de toekomst inrichten en welke kwesties moeten daarvoor nog worden opgelost? ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Gratis whitepaper: Zo vul je energiecontinuïteit en klimaatdoelstellingen in

Gratis whitepaper: Zo vul je energiecontinuïteit ...

10 mei om 10:00 uur
timer 1 min

Er komt anno 2023 veel op je af als gebouweigenaar en facilitair manager: je krijgt te maken met een vol elektriciteitsnet ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
‘Extra investeren in opslag van duurzame elektriciteit’

‘Extra investeren in opslag van duurzame ...

8 mei om 10:01 uur
timer 2 min

Nederland is in Europa koploper op het gebied van zonne-energie, maar de enorme opwekcapaciteit vraagt snel om ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Impuls voor achttien projecten met aardwarmte

Impuls voor achttien projecten met aardwarmte

4 mei om 10:01 uur
timer 2 min

In de nieuwe klimaatplannen van minister Rob Jetten is er ook ruimte vrijgemaakt voor aardwarmte. Met achttien ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c261 c281
Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

3 mei om 15:01 uur
timer 2 min

Waterstof biedt een oplossing voor de uitdagingen van de elektrificatie van de industrie. De ontwikkelingen op ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up