Actieplannen gesmeed tijdens ABN AMRO Duurzame 50 Summit

timer5 min
Actieplannen gesmeed tijdens ABN AMRO Duurzame 50 Summit

In Circl te Amsterdam was het op 8 mei tijd voor de allereerste ABN AMRO Duurzame 50 Summit. Deelnemers gingen met veel enthousiasme aan de slag met een persoonlijk actieplan aan de hand van het ‘manifesteren’, om hun stempel op duurzaamheid nóg groter te maken.

Moderators Ysbrand Visser en Marvin van Kempen van Duurzaam Gebouwd vertelden over het doel van de dag, het uitschrijven van een persoonlijk actieplan voor verduurzaming. “Mooi om vandaag deze enthousiaste verduurzamers te mogen ontvangen, we gaan aan de slag”, gaf Visser aan. “Vandaag kijken we eerst naar onszelf, om uit te vinden hoe we nóg meer impact kunnen maken”, voegde Van Kempen toe. Fred Bos van ABN AMRO liet weten wat hij van de eerste Summit, die young professionals en ervaren verduurzamers bij elkaar bracht, verwachtte: “We zitten in een energie- en materialentransitie, gecombineerd met allerlei maatschappelijke vraagstukken om in te vullen. Daarom hebben we een diversiteit aan verduurzamers nodig die weten hoe je door organisaties en belangen manoeuvreert en draagvlak creëert. Uiteraard blijven we de deelnemers van vandaag graag stimuleren en gedurende het jaar volgen, met hun actieplan dat zij aan het einde van deze Summit gereed hebben.”

Intentie, wens, actie!

Het persoonlijke actieplan werd opgebouwd aan de hand van het manifesteren. Hierin doorlopen deelnemers drie stappen: de intentie, wens en actie. De intentie gaat over de realiteit die je wilt creëren en ‘wat je wilt hebben’. De volgende stap is de wens, waarin je voelt hoe die nieuwe werkelijkheid is. Tot slot is er de actie: je stelt doelen op en gaat aan de slag om het gat tussen de huidige en de nieuwe situatie te dichten.

Om ieders intenties en wensen te kunnen formuleren, stonden drie inspirators op het programma: Jetske Thielen van Duurzaam Vlechtwerk, Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit en Yvette Watson van PHI Factory. Jetske Thielen gaf een short and sweet doorbraaksessie en liet deelnemers nadenken over hoe zij de wereld willen achterlaten voor hun (klein)kinderen. Duidelijk was dat de deelnemers veel energie hadden om voor positieve verandering te knokken en tegelijkertijd barrières willen doorbreken: duurzaamheid in de gehele organisatie laten doordringen, collega’s meekrijgen en een universele taal spreken.

Dat begint allereerst bij jezelf en bij de verandering die je zelf wilt zien, volgens Thielen. Daarna is het een kwestie van beginnen bij de mensen die in de transities meewillen en hier tijd en energie in willen steken. “Daar begin je mee. Met de personen die wél willen. Daarmee creëer je al een beweging en geef je energie mee aan mensen die in eerste instantie niet meewillen.” Die stap zorgt ervoor dat iedereen van de urgentie is doordrongen en een eerste beweging in gang wordt gezet.

Gedrag en emotie

De versnelling kan pas écht worden ingezet als er ook vertrouwen is. Daar wist Anke van Hal, hoogleraar duurzaam bouwen bij Nyenrode Business Universiteit meer over, gekoppeld aan inzichten uit haar Fusie van Belangenperspectief, de derde succesfactor van de energietransitie. “Met technische oplossingen en betaalbaarheid komen we er niet. Gedrag en emotie spelen een veel grotere rol dan we denken. Professionals denken bijvoorbeeld vaak dat ze voor bewoners kunnen denken, maar zonder oog voor gedrag, motivatie en belangen die uiteenlopen.” Door te streven naar een fusie van belangen bouw je vertrouwen op, gaf Van Hal aan.

De drie stappen van Fusie van belangen zijn:

  1. Inventariseer belangen van mensen hier en nu (inclusief alle betrokkenen bij een project, dus inclusief de aanbiedende partijen).
  2. Het behartigen van die belangen met duurzaamheidsmaatregelen (maatregelen dus die ook de belangen behartigen van de mensen daar en later).
  3. Zoeken naar (innovatieve) financieringsmodellen die het investeren in die maatregelen mogelijk maken.

Social tipping point

Vervolgens liet Yvette Watson, winnares van de ABN AMRO Duurzame 50 en medeoprichter van PHI Factory, weten dat de deelnemers - die zij als koplopers ziet - nóg meer impact kunnen maken als ze werken aan social tipping points. “We hebben enerzijds de fysieke tipping points, maar ook de sociale. En daarin vinden we de versnelling naar de positieve kant. Jullie zijn hier allemaal een social tipping point en zorgen voor een versnelde beweging naar de positieve kant.” Om dat verder aan te wakkeren gingen deelnemers, na het bepalen van de intentie en de wens, aan de slag met de acties en doelen die zij zichzelf stellen.

Persoonlijke actieplannen gesmeed tijdens eerste ABN AMRO Duurzame 50 Summit

Verdiepende vragen

In de subsessies hierna, geleid door Leontien de Waal (ABN AMRO) en Yvette Watson, Bramske van Beijma (Ballast Nedam) en Anke van Hal stelden groepen van deelnemers elkaar verdiepende vragen over opgestelde actieplannen en formuleerden ze hun doelen.

Een greep uit de doelen en acties:

  • Vanaf nu afval scheiden in mijn bedrijf.
  • Andere vragen aan de markt stellen en het duurzame alternatief het meest aantrekkelijk maken.
  • Uit onze groene bubbel komen en schuttingen tussen sectoren doorbreken.
  • Jongeren en jongvolwassenen meer betrekken bij duurzaamheidsvraagstukken in ons bedrijf.
  • Kennis op aantrekkelijke en aanstekelijke wijze overbrengen.
  • Persoonlijke verdiepingsreis organiseren.
  • Uit tunnelvisie van één thema komen en integrale aanpak toepassen.

25% van 150 contacten

Het was daarna aan Laurens de Lange, Duurzaam Gebouwd-expert en directeur TerraTransities, om de acties naar voren te halen en verbindingen te maken. “We zijn het erover eens dat er nog weerstand en risicomijdend gedrag wordt getoond in onze sector, terwijl we een versnelling nodig hebben. We zien bij velen de wens terugkomen om jonge koplopers te betrekken bij verandering en om energie te stoppen in ambassadeurs.” Hierbij werd de formule ‘R = K x A’ genoemd: resultaat is kwaliteit maal acceptatie. De Lange besloot: “Een mens kan 150 actieve netwerkcontacten aan, motiveer 25% daarvan om samen met jou aan de slag te gaan met duurzaamheid en versnelling.”

Bekijk ook de video van het event:

Smaakt dit naar meer en wil je deel uitmaken van dit netwerk met koplopers? Houd op LinkedIn (@DuurzaamGebouwd) of DuurzaamGebouwd.nl de informatie over de ABN AMRO Duurzame 50 in de gaten. Durf jij je persoonlijke actieplan naar voren te brengen op DuurzaamGebouwd.nl, bijvoorbeeld in een van onze magazines of op de website? Stuur ons een berichtje op LinkedIn en we stemmen je publicatie/blog/interview graag met je af.

In september gaan de nominaties voor de ABN AMRO Duurzame 50 weer van start en kun jij jezelf of iemand die je kent nomineren! Wie weet zien we je dan wel tijdens het Green Tie Gala op Building Holland 2023!

Tekst: Marvin van Kempen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c2 c3 c23 c35 c139 c162
Building Holland | Jaarbeurs Utrecht
nov08

Building Holland | Jaarbeurs Utrecht

Extern evenement Leer van koplopers uit de branche, sluit je aan bij integrale netwerken en ontdek veelbelovende innovaties. Tijdens ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c139 c225
Building Holland 2023 op 8 en 9 november in Koninklijke Jaarbeurs Utrecht

Building Holland 2023 op 8 en 9 november in ...

20 jan om 07:00 uur
timer 2 min

Building Holland 2023 vindt plaats op 8 en 9 november in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Het tweedaagse event ...

Lees verder »

c21 c139 c225
Vernieuwde ABN AMRO Duurzame 50 in 2023

Vernieuwde ABN AMRO Duurzame 50 in 2023

05-12-2022 om 11:00 uur
timer 2 min

Het Green Tie Gala en de uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 krijgen een prominente rol tijdens Building Holland ...

Lees verder »

c21 c139 c225 c243 c244 c295
Building Holland overgenomen door Acquire en Duurzaam Gebouwd

Building Holland overgenomen door Acquire en ...

04-11-2022 om 09:00 uur
timer 2 min

Media- en eventbedrijf Acquire, onder meer eigenaar van de merken Duurzaam Gebouwd en Stedebouw & Architectuur, ...

Lees verder »

c21 c54 c139 c259 c283
Vechten voor het leven. Ons leven

Vechten voor het leven. Ons leven

28-10-2020 om 18:00 uur
timer 5 min

Onno Dwars: Onno Dwars won in 2019 de ABN AMRO Duurzame Top 50. Nu, achttien maanden later, blikt hij tijdens Building Holland ...

Lees verder »

c21 c139 c225
150 sprekers en 36 side events op Building Holland 2020

150 sprekers en 36 side events op Building Holland ...

27-02-2020 om 07:00 uur
timer 1 min

Het programma van Building Holland 2020 is definitief. Verspreid over drie podia komen in totaal 150 sprekers ...

Lees verder »

c21 c139 c185 c225 c283
Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering 10-jarig jubileum

Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering ...

10-04-2019 om 12:34 uur
timer 3 min

Na tien jaar van kennis verspreiden en verbinden, zet Duurzaam Gebouwd er voor het komende decennium een tandje ...

Lees verder »

c21 c139 c168 c189 c225
Building Holland: met Gooee worden smart buildings nog veel slimmer

Building Holland: met Gooee worden smart buildings ...

19-03-2019 om 12:18 uur
timer 5 min

Tijdens Building Holland kun je niet heen om het Internet of Things. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor Gooee, ...

Lees verder »

c21 c139 c225
Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar eerste dag Building Holland

Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar ...

18-04-2018 om 12:00 uur
timer 1 min

Een gevarieerd programma met toonaangevende sprekers uit de branche én de vele bezoekers op de beursvloer ...

Lees verder »

c139 c225
Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan ...

16-04-2018 om 09:15 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs, een grote Europese speler op het gebied van beursorganisatie ...

Lees verder »

c139 c225
Uitreiking Happy Building Index Award

Uitreiking Happy Building Index Award

06-04-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Tientallen topsprekers betreden op Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018 het podium. Maar dat is ...

Lees verder »

c139 c225
Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd LIVE

Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd ...

04-04-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom verzorgt een keynote op Duurzaam Gebouwd LIVE. Zijn keynote start om 16.30 ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up