Stop met BENG!

Stop met BENG!

Eigenlijk hou ik me niet zo bezig met dat hele ZEN en BENG 'gedoe'. Toch lijkt het dat dit dé normen worden die er voor moeten zorgen dat hogere energieprestaties bouwbreed toegepast gaan worden. 

Als zoiets als BENG een middel wordt om beweging te creëren, dan vind ik er natuurlijk wel wat van. Je hoort steeds meer dat BENG straks de minimale norm moet zijn, maar dat beter altijd mag. Het probleem is dat er achter BENG een hele rekenmethodiek wordt ontwikkeld. Een methodiek die grotendeels wordt vastgelegd in de bouwfysicabijbel NEN7120. Bouwers, architecten en ingenieurs kijken uit naar de bijbehorende normen. Eindelijk hebben zij dan weer een tool waarmee ze 'EPC=' gelabelde “spulletjes” kunnen verzamelen, een installatie en gebouwschil kunnen dimensioneren en het energieverbruik kunnen bepalen.

Alle bouwbelanghebbenden mogen daar, democratisch als we zijn, een bijdrage aan leveren. Vooral de toeleverende industrie laat zich daarin niet onbetuigd. Het gevolg is dat de BENG-norm en de daaraan gekoppelde bouwfysicabijbel, met alle daar weer aan gekoppelde NENNEN, BRL’s, ISSO-NORMEN en andere varianten een ratjetoe van compromissen en bijzondere constructies is geworden. Een voorbeeld: driedubbel glas met daarboven roosters die ervoor zorgen dat koude lucht rechtstreeks de woning inkomt. Het kan gewoon! Gekker kan ik ‘m niet bedenken voor woningen die luchtdicht moeten worden ontworpen. Het grootste probleem is echter dat we met al die rekenmethoden en normen de innovatieruimte weer meer aan het inperken zijn. Afwijkingen van die norm of de toepassing van nieuwe producten kan allen plaatsvinden met dure gelijkwaardigheidsverklaringen die ingenieursbureaus met veel liefde voor je in elkaar draaien.

Geen NEN nodig

In deze tijd kan het allemaal veel simpeler. Het is helemaal niet nodig om een energieverbruik per m2 te normeren met daarbij een rekensystematiek die door velen wordt gebruikt als engineeringstool. Vertel gewoon hoeveel kWh energie de gehele woning maximaal mag gebruiken om hem op 21 graden te houden, warm water te leveren, goed te kunnen ventileren en te voeden met duurzame energie. Daar hebben we geen NEN voor nodig maar platte bouwfysicakennis. Zulke prestaties zijn per type en grootte van de woning prima te benoemen. Goed ventileren kunnen we uitdrukken door prestaties te definiëren voor de hoeveelheid fijnstof, CO2, luchtvochtigheid en VOC’s . Performance indicatoren die met bestaande technologie zijn te meten.

Wereld die denkt in projecten

Het gevolg is dat aanbieders van woningen en woongebouwen zelf het optimum gaan zoeken tussen prijs, prestatie en de daaraan gekoppelde technologieën. Dat ze zelf de verantwoordelijkheid gaan nemen voor de prestaties van de woning en daar ook op afgerekend gaan worden. Dat ze zelf echte engineeringstools gaan aanschaffen waarmee ze dynamische scenarioanalyses kunnen maken waarmee risico’s gekwantificeerd worden. Met BENG houden we wederom een ingenieurswereld in stand. Een wereld die denkt in projecten. Een wereld die een gebouw ziet als een verzameling losse producten in plaats van een systemisch geheel. Losse producten die ook als losse producten getest en geaccrediteerd moeten worden. Een wereld waarin de belanghebbende industrieën het winnen van een propositie die uit gaat van woonplezier, comfort, gezondheid en echte energieprestaties. Stop daar mee!! De prestaties van een woning passen op één A4.

Een nieuwe wereld creëer je niet door de regels van de oude wereld te veranderen maar door het toepassen van de regels die gelden in die nieuwe wereld. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c186 c225
Direct naar BENG met compact stappenplan

Direct naar BENG met compact stappenplan

10 mrt om 15:06 uur
timer 1 min

De nieuwe BENG-eisen zijn voor veel partijen nog onbekend en onduidelijk. Een nieuw stappenplan om eenvoudig ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Praktische methode voor een betaalbare BENG op AZEB slotcongres

Praktische methode voor een betaalbare BENG ...

18 feb om 14:00 uur
timer 2 min

Met de nieuwe AZEB routekaart bouw je betaalbaar (bijna) energieneutraal, de methode is ontwikkeld door de Europese ...

Lees verder »

c21 c26 c122 c186
Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige energieprestatie zien

Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige ...

20 jan om 10:00 uur
timer 5 min

De kwaliteit van de gebouwschil, de scheiding tussen binnen en buiten, is doorslaggevend bij het vaststellen van ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Zo luchtdicht mogelijk bouwen, hoe doe je dat? 

Zo luchtdicht mogelijk bouwen, hoe doe je dat? 

14 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Vanaf 1 januari 2021 moeten de aanvragen voor alle nieuwbouwprojecten, woning- en utiliteitsbouw, voldoen aan ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Nieuwe eisen BENG gepubliceerd, maar vertraging met software

Nieuwe eisen BENG gepubliceerd, maar vertraging ...

10 jan om 11:00 uur
timer 1 min

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn bijgewerkt van één naar drie eisen. Deze ...

Lees verder »

c21 c143 c186 c225
'Een BENG-schoolgebouw is geen sluitende businesscase'

'Een BENG-schoolgebouw is geen sluitende businesscase'

22-11-2019 om 12:00 uur

Het einde van de levensduur nadert voor een fors deel van de schoolgebouwen in Nederland, met vooral vastgoed ...

Lees verder »

c21 c186 c225
Duurzaam Gebouwd lanceert ebook over BENG

Duurzaam Gebouwd lanceert ebook over BENG

27-09-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd lanceert een nieuw gratis ebook over BENG, die je voorbereidt op de aankomende BENG-verplichting ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c245
TOjuli eis voor risico oververhitting vanaf 1 juli 2020

TOjuli eis voor risico oververhitting vanaf ...

06-09-2019 om 07:00 uur
timer 1 min

De eis TOjuli wordt tegelijkertijd met de ingangsdatum voor nieuwe energieprestatieberekeningen voor BENG opgenomen, ...

Lees verder »

c21 c143 c186 c225 c243
Het Nieuwe Lyceum: Frisse Scholen B en BENG

Het Nieuwe Lyceum: Frisse Scholen B en BENG

04-09-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, een scholengemeenschap voor HAVO en VWO in Bilthoven, is duurzaam gerenoveerd ...

Lees verder »

c21 c26 c186
Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

03-09-2019 om 11:00 uur

Het Nieuwe Zuiderspoor in Enschede wordt gasloos en energiezuinig. Dit kakelnieuwe complex heeft 45 appartementen ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Wooncomfort is meer dan een lage energierekening 

Wooncomfort is meer dan een lage energierekening 

17-07-2019 om 15:30 uur
timer 2 min

BENG, EPC en duurzaam bouwen zijn niet alleen termen, het zijn ook eisen waar woningen aan moeten voldoen. Maar ...

Lees verder »

c21 c134 c186 c225 c237
Stedelijk ontwerp en de nieuwbouweisen BENG

Stedelijk ontwerp en de nieuwbouweisen BENG

10-05-2019 om 15:30 uur
timer 1 min

Ruimtelijke ontwerpers lijken op het eerste gezicht een ‘vreemde eend in de bijt’ als het gaat om bijna ...

Lees verder »

Reacties

Helemaal mee eens. Energie zuinige woningen is het doel BENG zou daarbij maar één middel zijn om dat te bereiken. Jammer dat in het artikel de indruk gewekt wordt dat ingenieursbureaus domweg rekentools hanteren om dit doel te bereiken. Dagelijks sturen wij de markt om het maximale te doen om energiezuinige gebouwen te ontwikkelen. En zeker te voorkomen dat situaties zoals als voorbeeld worden gebruik, niet worden doorgevoerd. Gebouwen te ontwikkelen die daadwerkelijk zuinig zijn, en niet alleen op papier. Die niet met PV-panelen gecompenseerd worden, maar in basis zuinig zijn. Daarbij sturen wij ook op slimme bouwkundige oplossingen waardoor het in gebruik niet alsnog fout kan gaan. Er zijn dus Ingenieursbureaus die beide benen nog op de grond hebben!

Niet helemaal mee eens. Ik snap de argumenten en die deel ik. De (bouw)wereld is echter complex en veelzijdig. Een goed gefundeerde BENG-eis helpt in de transitie en een ingenieur doet meer dan rekentools invullen. Wordt vervolgd!

Interessant artikel, een frisse kijk op de zaak. NEN 7120 is met teveel overheidsfinanciering tot stand gekomen en te weinig financiering uit de markt. Hierdoor kon destijds het consensus proces eindeloos gerekt worden gelobbyd worden. Normcommissies met een dergelijke 'scheve' financiering zijn niet goed. Wat de natuurlijke ventilatie betreft: een misser inderdaad, in stand gehouden door lobbywerk van Natuvent. Het is alsof je met 2-takt brommers milieudoelstelling wilt behalen, dit omdat de industrie nu eenmaal niet wil desinvesteren.

Het is de vraag of je woningen en kantoren op 21 graden Celsius moet normeren. Waarom niet de algemene temperatuur wat lager stellen en kleding aanpassen. Luchtdicht maken eist ook mechanische ventilatie opties. Er is wat te zeggen voor natuurlijke ventilatie als die met de geldende winddruk en ruimte gebruik automatisch wordt aangepast.

We weten al jaren (sinds de noodzaak van de woningwet in 1901) dat regelgeving nodig is om een minimum kwaliteitsniveau in te stellen om "wantoestanden" te voorkomen. Weldenkende ontwerpers die weten WAT, WAAROM en voor WIE hebben geen minimum regelgeving nodig, want die creaties voldoen altijd aan dat "minimumniveau". Regelgeving heeft dan slechts de functie van een toetsingskader. Maar voor de korte termijn denkers, korte termijn economische belangen en het ontbreken van daadwerkelijke bouw-integraliteit hebben we dus (helaas) nog steeds regelgeving nodig.......

Helemaal eens! Het gaat niet om rekenmodellen maar om mensen. Het benoemen van prestaties en deze integreren in het [bouwkundig-]ontwerp. In het onderzoekproject Maskerade in Rotterdam, nu bijna 3 jaar bewoond, is in de praktijk aangetoond dat door het plafond op 3 meter te leggen en een dampopen schil toe te passen dat er behoorlijk kan worden bespaard op de gebalanceerde ventilatie en overige klimaatinstallaties [geen warmtepompen bv].

Spijker op kop. Normen schieten al decennia hun doel mijlen voorbij. Hobbyisme en gelobby wordt letterlijk norm en brengt de maatschappij schade toe.

In plaats van berekening vooraf, waarom wordt er niet gewoon een contract gesloten met betrokken om te voldoen aan de energieprestatie? De betrokken installatiebedrijven en aannemers zijn toch geen ééndagsvliegen?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up