Pionieren in de circulaire afbouw

timer4 min
Pionieren in de circulaire afbouw

Onze grondstoffen raken op. De wereld zal op een andere manier moeten gaan produceren en consumeren en dat in een circulaire economie waarin afval niet bestaat. Obimex, sinds 1997 groothandel voor de binnenafbouw, beseft dat ook. Wat kunnen wij doen, vraagt het bedrijf zich af. Binnen een traditionele branche pakken zij de handschoen op.

Pionieren in de circulaire afbouwHoe voorkom je dat bouwmaterialen in de verbrandingsoven terechtkomen? Welk tweede leven is er denkbaar? Met dat soort vragen houdt de nieuwe partner van Cirkelstad Deventer zich bezig. Obimex ziet voor zichzelf een toekomst als kennisplatform en verbinder in de circulaire afbouw. Maikel Eshuis, binnen het bedrijf de projectmanager circulair afbouwen (foto rechts), heeft de persoonlijke overtuiging dat we beter voor de wereld moeten zorgen. Sinds hij vader is, vraagt hij zich hardop af welke wereld we nalaten aan onze kinderen. Eshuis: “Voor mij was het duidelijk: we gaan veranderen, privé en zakelijk. Gelukkig dachten ze er binnen ons bedrijf net zo over.”
Duurzaamheid en circulariteit zijn speerpunten geworden van het Almelose bedrijf, dat afval ziet als grondstof van nieuwe producten. Obimex heeft zich drie concrete doelen gesteld:

  • Dit jaar willen ze de mogelijkheid bieden aan hun relaties om al het restafval terug te nemen en hiervan zeventig procent te recyclen.
  • Tegelijkertijd pakken ze er één product uit dat ze refurbished een tweede leven willen geven: de plafondsystemen.
  • Het derde doel is het vermarkten en herpositioneren van de eigen systeemwand. Deze wand is al voor tachtig procent circulair aan te bieden.

Sleutel tot succes

“Bij alle producten die we leveren proberen we te kijken op welke manier een tweede leven mogelijk is”, vertelt directeur Michel Verweg. “Kunnen resten plafondplaat bijvoorbeeld dienen als isolatie? Daarin proberen we steeds een stapje hoger te komen op de circulaire ladder.”

Geen gemakkelijke opgave, want de afbouwbranche is behoudend. Obimex wil graag koploper zijn en is bereid nu investeringen te doen. Verweg: “Maar we kunnen het niet alleen. Om de doelen te bereiken hebben we de hele bouwkolom nodig. Duurzaam bouwen is een gezamenlijke uitdaging. Vraag en aanbod moeten bij elkaar worden gebracht. Fabrikanten moeten bereid zijn kritisch naar hun product en productieproces te kijken. Bij architecten en opdrachtgevers moet bewustzijn ontstaan, zodat zij in hun aanbesteding vragen om duurzaam en circulair te werken.”

Volgens Eshuis ligt de sleutel tot succes in samenwerking en het delen van kennis. “Bij Obimex zien we in dat de oude industriële benadering van produceren niet meer kan. Hiermee maken we de aarde kapot. Daarom is het tijd voor verandering. De producten van nu zijn de grondstoffen voor later en slopers zijn de grondstofhandelaren van de toekomst. We zijn, met het partnerschap van Cirkelstad Deventer, in een groot netwerk aan koplopers verbonden, waarmee wij graag willen samenwerken en kennis delen om onze stappen te versnellen.”

Kennispartners

Die samenwerking zoekt Obimex ook in bestaande bouwprojecten. Zo zijn ze betrokken bij de transformatie van ‘Het Zandkasteel’, het voormalig hoofdkantoor van ING in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil het gebouw transformeren tot internationale school en gaat daarbij zoveel mogelijk circulair te werk. Samen met de slopers en stichting Insert, een circulair platform, grijpt Obimex dit project aan om kennis op te doen. Zo helpt Obimex bij het op de juiste wijze demonteren, snijden en opslaan van de platen.

Pionieren in de circulaire afbouw

Winst zit niet per se in geld

Obimex wil de circulaire afbouwproducten, zoals plafondplaten, opnieuw op de markt gaan brengen. De vraag is dus hoe je ervoor zorgt dat de plafondplaten die uit een gebouw worden gehaald elders weer geplaatst kunnen worden? Het vermarkten van dit soort circulaire producten vraagt om een investering.

Eshuis: “Waar we nu mee bezig zijn is ook een persoonlijke ambitie. Wij geloven dat als je nu investeert in kennis, je de leverancier bent van de toekomst.” De uitdaging is om ook anderen in de sector te laten zien dat de winst niet per se in geld zit. Eshuis: “Een circulair product betekent minder CO2-uitstoot, minder grondstofverbruik en dus minder negatieve impact op het milieu. Daarmee zeggen we: het kost meer, maar je wint ook heel wat.” Natuurlijk streeft het bedrijf naar producten met een concurrerende prijs, zodat er uiteindelijk een circulair verdienmodel ontstaat.

Nieuwe positie

Tijdens de Community of Practice ‘Ketentransitie en ketensamenwerking’ presenteerde Obimex hoe ze met de wijze waarop producten een tweede leven wordt gegeven, een stuk nieuwe markt naar zich toe trekken. In samenwerking met Wordlenig, de creatieve procesbegeleider voor nieuwe markten, komt het handelshuis meer in de positie van leverancier of ketenregisseur. Door bestaande plafondplaten en systeemwanden een tweede leven te geven, wil het bedrijf een nieuw aanbod en beweging creëren op de afbouwmarkt. “Als handelaar vul je daarmee een compleet nieuwe rol in”, stelt Eshuis.

Duurzaamheid is voor Obimex een kernwaarde. Het is een grote opgave die begint bij bewustwording. Met het besef dat goede plafondplaten niet in de afvalstroom horen en vanuit die gedachte gaan zoeken naar circulaire mogelijkheden. Het is voor het bedrijf de enige logische weg. Cirkelstad Deventer is blij met deze insteek en gedreven visie op circulariteit, waardoor Obimex een waardevolle aanvulling is binnen het netwerk.

Meer info: Cirkelstad Deventer

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225 c244
Cirkelstad Deventer graaft diep in circulaire businessmodellen

Cirkelstad Deventer graaft diep in circulaire ...

7 okt om 17:01 uur
timer 6 min

Op maandag 20 september ging de vlag uit tijdens de Community of Practice van Cirkelstad Deventer. Was daar ook ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c243
Advertorial: Op ontdekkingstocht met de SDG’s, ga je mee?

Advertorial: Op ontdekkingstocht met de SDG’s, ...

22 sep om 14:00 uur
timer 4 min

We zijn het aan de aarde en toekomstige generaties verplicht bij elk huisvestingsvraagstuk met het beste, meest ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c260 c268
Circulair invullen woningbouwopgave centraal in De Circulair Bouwen Podcast

Circulair invullen woningbouwopgave centraal ...

23 aug om 09:01 uur
timer 1 min

Nederland staat voor een grote woningbouwopgave en dat moet worden ingevuld door circulair te bouwen. Daar zijn ...

Lees verder »

c185 c223 c243
Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals ...

De uitdagingen om de Energietransitie in te vullen liegen er niet om. In 2030 moeten we meer dan de helft minder ...
c21 c185 c225 c244 c279
Webinar Materialenpaspoort: samen circulair versnellen!

Webinar Materialenpaspoort: samen circulair ...

20 aug om 17:00 uur
timer 2 min

Hoe ver zijn we met het materialenpaspoort en waar lopen we nog tegenaan bij de praktische uitwerking en uitvoering? ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244
Samen versnellen en circulaire installaties bij Building Holland Digital

Samen versnellen en circulaire installaties ...

12 aug om 07:00 uur
timer 1 min

Van integrale en groene leefomgevingen tot klimaatpositief circulair bouwen: het programma van de volgende Building ...

Lees verder »

c21 c148 c185 c187 c225
Innovatieve verwarming met behulp van rivierwater

Innovatieve verwarming met behulp van rivierwater

6 aug om 10:01 uur
timer 2 min

Het drijvende Floating Office Rotterdam wordt de komende jaren innovatief en circulair verwarmd en gekoeld. Hiervoor ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Deze keramische steentrips klik je in een circulair gevelsysteem

Deze keramische steentrips klik je in een circulair ...

16 jul om 06:59 uur
timer 2 min

Bij circulaire gevelsystemen met steenstrips gebruik je liever geen mortel of lijm. Hoe zou je deze gevelbekleding ...

Lees verder »

c21 c185 c225
De 8 leidende principes voor circulair inkopen

De 8 leidende principes voor circulair inkopen

15 jul om 10:01 uur
timer 3 min

De zoektocht naar circulariteit in projecten en de vraag hoe je dat aanbesteedt, krijgt steeds meer vorm. Zo verschenen ...

Lees verder »

c21 c54 c134 c135 c185
Duurzaamheid in tijden van woningnood

Duurzaamheid in tijden van woningnood

6 jul om 10:00 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Het tekort van meer dan 300.000 woningen is ondertussen zo groot dat het schrikeffect er wel een beetje af is. ...

Lees verder »

c21 c143 c185 c225 c278
Ecodorp Boekel wint twee Duurzaam Bouwen Awards

Ecodorp Boekel wint twee Duurzaam Bouwen Awards

1 jul om 14:01 uur
timer 5 min

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2021 won Ecodorp Boekel niet alleen de Circulaire Ring als meest duurzame ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c237 c243 c244 c265
Dura Vermeer op Duurzaam Gebouwd Congres 2021: ‘Krachten bundelen en lef tonen’

Dura Vermeer op Duurzaam Gebouwd Congres 2021: ...

28 jun om 13:15 uur
timer 5 min

‘Welkom in de Woonfabriek’, waar duurzame en gezonde woningen aan de lopende band worden vervaardigd ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up