Samenwerking essentieel in de circulaire economie

Samenwerking essentieel in de circulaire economie

De ‘circulaire economie’ is sterk in opkomst. Tijdens een Duurzaam Gebouwd-bijeenkomst op het hoofdkwartier van totaalinrichter Ahrend in Sint-Oedenrode legden Arnold Struik van Ahrend en Geanne van Arkel van vloerfabrikant Interface uit hoe je de herbruikbaarheid van grondstoffen in de interieursector kunt maximaliseren.

In de circulaire economie gaat het erom de grondstoffencirkel zoveel mogelijk te sluiten. Binnen de bouw- en interieursector worden op dit gebied de laatste jaren tal van innovatieve initiatieven ontplooid. Zo worden steeds meer gebouwen voorzien van een ‘grondstoffenpaspoort’ en ontstaan er nieuwe businessmodellen waarbij klanten niet meer betalen voor het bezit, maar voor het gebruik van een product, ‘pay-per-use’.

Geanne van Arkel weet er alles van als Head of Sustainable Development bij vloerenfabrikant Interface. De Amerikaanse fabrikant – in Nederland aanwezig met een grote productielocatie in Scherpenzeel – heeft zich gedurende de afgelopen twee decennia ontwikkeld tot een van de voortrekkers op het gebied van duurzaamheid. “In 1994 formuleerde CEO Ray Anderson onze ‘Mission Zero’, die erop gericht is een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij en de negatieve impact in 2020 gereduceerd te hebben tot 0”, aldus Van Arkel. “Dat is een ambitieus doel. Maar juist door dit toch als missie te formuleren, hebben we grote ontwikkelingen doorgemaakt. Een heldere missie is wat ons betreft een van de voorwaarden voor het succesvol invoeren van de circulaire economie.”

Samenwerking essentieel in de circulaire economie

De modulariteit van Ahrend-producten – zoals de werkpleklijn Ahrend Balance – levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire doelen van de onderneming.

Een andere belangrijke factor voor een succesvolle strategie is het zoeken van samenwerking, binnen en buiten de eigen sector. “Je moet breed denken”, zegt Van Arkel hierover. “Zo kwamen wij erachter dat het type nylon dat wij gebruiken in onze vloeren ook gebruikt wordt in de visnettenindustrie. Op basis van die kennis hebben wij onder meer een programma opgezet dat vissers op de Filippijnen stimuleert om oude visnetten te verzamelen voor het garen van Interface-tapijttegels. Die vissers worden hiermee grondstoffenleveranciers.”

Natuur als mentor

Van Arkel geeft aan dat Interface bij realiseren van de eigen missie inspiratie zoekt in de natuur. “De natuur is onze mentor. Want de natuur gooit niets weg; grondstoffen worden telkens weer opnieuw gebruikt.” Ook de inzet van technologie speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het invoeren van een meer circulaire manier van denken. Tijdens de Duurzaam Gebouwd-bijeenkomst kregen de aanwezigen een rondleiding door de Ahrend-fabriek, waar duidelijk werd dat er op dit gebied tal van mogelijkheden zijn. Zo beschikt de productielocatie in Sint-Oedenrode over een poederlakstraat met non-toxische lakken, over een ontlak-installatie waar ‘organische chemicaliën’ worden gebruikt en over ‘stille machines’, waardoor omwonenden nagenoeg geen fabrieksgeluiden horen. Bovendien wordt het dak van de fabriek binnenkort voorzien van 5.000 vierkante meter zonnepanelen, is het watergebruik in de fabriek de voorbije jaren met maar liefst 93 procent gereduceerd en is er in samenwerking met afvalverwerker Van Gansewinkel achter de fabriek een heus ‘recyclingpark’ ingericht. “Wie de circulaire economie serieus neemt, moet aan al deze facetten denken”, aldus de enthousiaste gids over de inspanningen van Ahrend om de meest circulaire fabriek van Nederland te realiseren. “En dat lukt alleen wanneer je nauw samenwerkt met je toeleveranciers en samen tot betere oplossingen komt.” 

Samenwerking essentieel in de circulaire economie

Interface brengt tapijttegels op de markt – onder de naam ‘World Woven’ – die onder meer gemaakt zijn van afgedankte visnetten.

Financiering

Net als Interface hoopt Ahrend de kringloop in 2020 te sluiten; het Cradle to Cradle-gecertificeerde bedrijf loopt in dit opzicht naar eigen zeggen zelfs voor op schema. Bij het behalen van het circulaire doel hanteert Ahrend een zes stappen-model. “Het gaat om het ontwerpen van producten van dusdanige kwaliteit, dat ze eindeloos kunnen worden hergebruikt. Immers, het meest duurzame product dat je kunt maken is een tijdloos, mooi en modulair product dat je niet hoeft af te danken of af te breken, maar gewoon kunt hergebruiken”, aldus Concept & Design Director Arnold Struik. “Door zoveel mogelijk inspirerende projecten te doen, leggen we de lat steeds hoger.”

Natuurlijk verloopt het bereiken van de geheel gesloten cirkel niet geheel zonder slag of stoot. Met betrekking tot het ‘pay-per-use’-principe is de financiering bijvoorbeeld een heikel punt. “Er is een financieel gat wanneer je per maand betaald krijgt”, aldus Struik. “Bij een afschrijfperiode van 100 maanden, heb je na maand 1 een tekort van 99 maanden. We moeten daarvoor een oplossing vinden.”

Maar als er tijdens de inspirerende Duurzaam Gebouwd-bijeenkomst iets duidelijk werd, dan is het dat de moeilijkste problemen met een gezonde dosis creativiteit toch op te lossen zijn. Of, zoals Geanne van Arkel het formuleerde: “Met een heldere missie, creativiteit en samenwerking kun je uiteindelijk de top van de berg bereiken.” 

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie

Na het event 'Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie' konden deelnemers een evaluatieformulier invullen met hun mening. Ze beoordeelden het evenement met een 8,4.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c140 c286
Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet verdwijnen in kelders ministerie’

Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet ...

30 mrt om 11:01 uur
timer 2 min

In de tweede podcast van Duurzaam Gebouwd gaan we uitgebreid in op de doelen en resultaten van De Bouwagenda. ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Geef jouw input op de circulaire leidraden van Platform CB’23

Geef jouw input op de circulaire leidraden van ...

19 mrt om 09:01 uur
timer 1 min

Het actieteam van Platform CB’23 vraagt nadrukkelijk om feedback vanuit de hele bouwsector op de ‘80%-versies’ ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244
‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast flexgoed’

‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast ...

11 feb om 10:01 uur
timer 8 min

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c278
Groene of grijze circulariteit?

Groene of grijze circulariteit?

26-11-2020 om 15:30 uur
timer 4 min

Daan Bruggink: Cradle2Cradle heeft vanuit de VS in 2002 een heel goede voorzet gegeven en heel veel mensen geïnspireerd ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c260
Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt inspirerende voorbeelden

Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt ...

06-10-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Voor de bouwsector ligt er een forse uitdaging om Nederland in 2050 circulair te maken. De vele circulaire gebouwen ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31-01-2020 om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13-01-2020 om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

09-01-2020 om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up