Wakker worden met … Ben Bergsma

Wakker worden met … Ben Bergsma

Beton is prima te recycleren. Wat ermee wordt gebouwd, staat over 50 jaar nog en ook dat is duurzaam. Ben Bergsma, algemeen directeur van CRH Structural in Nederland, is daar duidelijk over. Dat met beton ook energie bespaart kan worden, bewijst het BlueCasco-concept voor energiezuinige woningen. 

CRH Structural hanteert een milieubeleidsverklaring. Hoe gaat u daarmee om?

"Wij zien 2 drivers voor groei van CRH Structural: innovatie en duurzaamheid. Dat betekent dat we als bedrijf er niet latent mee omgaan. Zo van 'als je het nodig hebt, laten we het maar doen'. Het is anders, wij vinden duurzaamheid een zo belangrijk onderdeel van de wereld waarin wij zaken doen, dat wij het actief oppakken. Elk jaar leggen we de lat weer hoger.”

Hoe doet u dat?

"CRH Structural heeft een ISO 14001-certificering. Dat houdt in dat we sowieso elk jaar een interne audit uitvoeren om te zien waar we nog kunnen verbeteren. Ook stellen we voor onze productie-units jaarlijks doelen op het gebied van duurzaamheid. Het terugdringen energiegebruik bijvoorbeeld. Naast veiligheid is er veel aandacht voor milieu-issues."

Worden er in de markt wel eens fabels verteld over de recyclebaarheid van beton?

"Je merkt wel dat er een beeld is ontstaan dat beton moeilijk is te recyclen en dus een vervelend materiaal. Maar als je kijkt naar het beton en ook de kalkzandsteen die wij leveren, dan zijn die 100% recyclebaar. Onze productielocaties hebben dan ook geen afval. Als er wat fout gaat bij de productie, wordt deze 'uitval' gewoon weer hergebruikt. Het is zelfs zo dat we reststoffen uit andere industrieën opnemen in onze productie. Bijvoorbeeld reststoffen uit de waterzuiveringsindustrie. CRH Structural neemt die als enige producent in Nederland op in het productieproces als vervanging van grind, wat meehelpt om de afvalberg in Nederland te beperken."

Merkt u meer aandacht voor de kwaliteiten van beton nu de opwarming van de aarde een onomstotelijk feit is?

"Door de opwarming van de aarde zien we dat de belangstelling voor constructief zwaarder bouwen toeneemt. Bij energiezuinig bouwen is men er nu altijd op gericht de stookkosten te beperken. Echter, door de hogere isolatiewaardes wordt koeling in de toekomst steeds belangrijker en ontstaat er meer behoefte om een woning op temperatuur te houden. Materialen als beton en kalkzandsteen hebben een hoge eigen massa en dienen als een warmte- of koudebuffer in de woning. Een hoge bouwmassa draagt dus bij aan het beperken van de stookkosten en een stabieler binnenklimaat. Met beton en betonkernactivering is dus veel te bereiken als het om een aangenaam binnenklimaat in woningen gaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld woningen in houtskeletbouw, die snel opwarmen.”

CRH Structural levert ook een bijdrage aan BREEAM, wat zijn voorbeelden?

"Er staat een ‘BREEAM Excellent’-gebouw in Leeuwarden, dat met ons beton is gemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk doen we met succes mee aan veel competities. We maken deel uit van CRH, oorspronkelijk een Iers bedrijf maar nu een wereldspeler op het gebied van bouwmaterialen. In Nederland zijn we met CRH Structural actief met prefab wand- en vloerelementen in beton en kalkzandsteen in voornamelijk de woningbouwsector. Als wij meedoen aan gebouwen die met BREEAM-doelstellingen worden ontworpen, merken we dat we heel goed voor de dag komen.”

Wat zijn voorbeelden van innovaties van CRH Structural?

"Niet zomaar zijn we met BlueCasco begonnen. De veranderende vraag in de wereld gaat over energiezuinigheid in combinatie met andere belangrijke thema's voor de mensen die uiteindelijk de woning gebruiken. Bijvoorbeeld comfort, maar ook het gemak waarmee een woning aan de eigen wensen is aan te passen. Wij leren met BlueCasco veel over hoe we met onze wanden en vloeren kunnen voldoen aan die wensen, toekomstbestendig en flexibel. Door dit concept komen we namelijk ook in contact met de klanten van onze afnemers.”

Is dat iets wat u in de keten organiseert?

"Bluecasco gebruiken we met name om in gesprek te komen met particulieren, woningbouwcorporaties, beleggers en investeerders. Dat doen we om zo veel mogelijk feedback te krijgen op wat er gebouwd is. Daarnaast monitoren we BlueCasco-woningen ook. Dat gebeurt in samenwerking met de TU Eindhoven. Over een periode van 3 jaar worden continu de binnentemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid gemeten. Er is zelfs contact met het Astmafonds om ook met hen duidelijk te krijgen wat comfortabel wonen inhoudt voor mensen met luchtwegaandoeningen.”

Wat kwam daaruit naar voren?

"Een woning die geen radiatoren of uitblaasopeningen heeft voor verwarming, scoort heel hoog. Geen stofnesten en een continu temperatuur en luchtvochtigheid. Dat deze vereniging ons concept aan hun leden adviseert, creëert een pulleffect. Aannemers melden zich nu spontaan bij ons om zich te informeren over de mogelijkheden van Bluecasco en de aansluiting op hun woningconcepten. De komende 5 jaar gebeurt er veel op het gebied van wetgeving, ook als het gaat om energiezuinig bouwen. Juist daarop sluiten we aan met concepten als Bluecasco, dat we beslist gaan doorontwikkelen. Bij innovatie in de bouw moet je nu eenmaal een lange adem hebben. Bovendien, innoveren moet je met elkaar doen, dus in de keten.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

26-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hendrik-Jan Weggeman: Dagelijks krijgen we digitale updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Soms is dat heel inspirerend, ...

Lees verder »

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

03-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

De bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is onlangs gestart. Deze ...

Lees verder »

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent deuren

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent ...

13-07-2018 om 15:30 uur

De eerste Dudoc-vestiging in Nederland wordt binnenkort geopend. Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie. ...

Lees verder »

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

30-03-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Aan de Calandkade in Den Haag verrijst iLofts: twee stoere appartementencomplexen voor urban people die van no-nonsense ...

Lees verder »

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan ...

14-03-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk ...

Lees verder »

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

22-12-2017 om 15:30 uur

In aanloop naar 2018 publiceert Duurzaam Gebouwd de komende 2 weken de 10 meest gelezen verhalen van 2017. Nummer ...

Lees verder »

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

20-12-2017 om 11:00 uur

Woningcorporatie De Alliantie en het flexibele woonconcept Nezzt hebben in 5 maanden tijd gezorgd voor 110 sociale-huurwoningen ...

Lees verder »

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

08-12-2017 om 11:00 uur

Drie producenten van verplaatsbare woningen willen zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire bouw om ...

Lees verder »

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

31-10-2017 om 13:00 uur

De innovatie ‘Unfold’ kan zichzelf in enkele minuten ontvouwen tot een complete woning of kantoor. ...

Lees verder »

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

13-10-2017 om 11:00 uur

Woningstichting SWZ en NEZZT tekenden op 10 oktober een overeenkomst voor het realiseren van 28 appartementen aan ...

Lees verder »

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

15-09-2017 om 13:00 uur

Zorg voor een standaard maatvoering voor elk bouwdeel. Zo hoeft de ontwerper deze delen alleen nog samen te voegen. ...

Lees verder »

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

06-09-2017 om 15:30 uur

Een woning bouwen met 4 personen in 4 weken. Volgens Randy Riteco van Cubicco is dat goed mogelijk. “Veel ...

Lees verder »

Reacties

Beton is niet duurzaam, alleen noodzakelijk. Om een gebouw lang mee te laten gaan hebben we een middel nodig dat niet rot of roest. Beton is hiervoor uitermate geschikt, maar probeer het gebruik wel zo beperkt mogelijk te houden, want beton recyclen is niet zo duurzaam als het lijkt. Gerecycled beton wordt namelijk gebruikt als grindvervanger. De overige grondstoffen, zoals cement, zand en water moeten telkens opnieuw uit de natuur onttrokken worden. Zand en de grondstoffen voor cement, worden door de natuur niet meer hernieuwd. Daarnaast wordt voor het maken van beton zuiver (drink)water gebruikt, ook dit is een schaars middel, waar wereldwijd gezien een tekort aan is. Daarnaast is beton als warmtebuffer niet heel efficiënt gebleken. De binnentemperatuur is niet snel aanpasbaar aan de behoefte van de gebruiker en naast het verwarmen van de ruimte moet ook het beton opgewarmd worden. Het is dus beter om te zorgen voor goede kierdichting en isolatie dicht tegen, al dan niet in de binnenmuren, zodat je niet ook je draagconstructie aan het opwarmen bent. Beton is noodzakelijk voor een lange levensduur, maar niet duurzaam bij productie en recycling, dus probeer daarom het gebruik van beton te beperken tot strikt noodzakelijke gebouwonderdelen en gebruik voor de rest hernieuwbare grondstoffen zoals hout en vlas.

Wij zijn benieuwd of je ook goed esthetisch beton kan maken, - niet vlekkering of onregelmatig-, als je gebruikt maakt van betonpuingranulaat. Groet, Steven Schulze / Broekbakema

Dhr Tielemans stelt dat bij beton de binnentemperatuur niet snel aanpasbaar is aan bewonerswensen. De meeste bewoners echter, zullen juist wensen dat de temperatuur stabiel blijft. Het opwarmen van al dat beton hoeft in een moderne woning dan ook maar een keer te gebeuren, door goede isolatie zal de temperatuur in een koude nacht hooguit een halve graad dalen, een ingewikkelde kloktermostaat kan men zich besparen. En dan de kierafdichting: zelfs in een goed geisoleerde vrijstaande woning (Rc=3,5) zal de meeste warmte toch verloren gaan door de isolatie heen. Het opwarmen van ventilatielucht (550 Joule/m3K) vergt betrekkelijk weinig energie. Voorbeeld: Als je een ventilator van 300m3/uur het hele jaar door dag en nacht op volstand laat draaien, kost dat (bij 3000 graaddagen) ongeveer 360 m3 gas per jaar. In werkelijkheid zal het eerder minder dan 100m3 gas per jaar zijn.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up