ABN AMRO Duurzame 50

Duurzame 50

Wat is de ABN AMRO Duurzame 50?

De ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer betreffende duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen.

Wie zijn de koplopers, maken meters, zetten de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken?

Een jury beoordeelt op vier onderdelen: bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten, inzetten bij duurzame initiatieven, actieve kennisdeling over verduurzaming en het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking. Iedere genomineerde ontvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore wordt de lijst, een top 50, samengesteld.

Nomineer je favoriet

Tot en met 5 oktober 2021 kun je jouw favoriet nomineren voor een plek in de ABN AMRO Duurzame 50. Nomineren doe je via dit formulier!

ABN AMRO Duurzame 50 uitgereikt aan collectief van verduurzamers

De felbegeerde ABN AMRO Duurzame 50 is in 2020 op een wel heel bijzondere manier uitgereikt. ‘Anders dan anders’ is de juiste formulering, want de bokaal werd niet aan één persoon overhandigd, maar aan een collectief van 50 genomineerden

Eerder wonnen onder anderen Jan-Willem van de Groep (2015), Claudia Reiner (2017) en Thomas Rau (2018) de jaarlijkse prijs, bekend en begeerd in de bouw- en vastgoedsector. Normaal gesproken gaat de ABN AMRO Duurzame 50 naar één individu die grote stappen zet in verduurzaming van de gebouwde omgeving. Maar dit jaar is alles anders.

17 miljoen gezichten

De winnaar van de ABN AMRO Duurzame 50 2019, Onno Dwars, presenteerde samen met Petran van Heel van ABN AMRO de uitslag tijdens Building Holland Digital. Op het moment van de uitreiking werden de genomineerden vanuit hun (thuis)werkplek op beeld gebracht: de jury besloot unaniem om dit jaar 50 winnaars te kiezen. “Uiteindelijk hebben we 17 miljoen gezichten nodig op dit scherm”, lieten Dwars en Van Heel weten. 

Drastische verandering

Dwars eindigde dag met een fel betoog. “Ik ga mij niet inhouden, want er is kneiterhard beweging nodig”, aldus Dwars. “We staan op een punt waarop je je kunt afvragen: heeft het nog wel zin? We gaan maar door alsof er niets aan de hand is, maar er is heel veel aan de hand.” Hij grijpt de waterkering als prangend voorbeeld aan: “We hebben het niet meer over dijken en dammen bouwen, maar over muren bouwen om te zorgen dat we het water kunnen keren. Want alleen Nederland kan de opgave niet aan als we de klimaatdoelen niet behalen. Het vraagt om een drastische verandering.”

Donatie

Onno Dwars (winnaar 2019) doneert zijn gewonnen waardecheque van €5000,- aan 2 goede doelen: Kika en Just Diggit! Wil jij hem mee helpen om het gedoneerde bedrag te verdubbelen voor deze 2 prachtige initiatieven? Klik hier voor meer informatie of om direct te doneren. Ieder bedrag is welkom!  

Uitslag ABN AMRO Duurzame 50

Jury Duurzame 50

Ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie zijn de koplopers, maken meters, zetten de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken? Wie zorgt er met een individuele inspanning voor dat de hele sector mee wil bewegen. Net andere woorden, wie is er écht 'green'?

Er wordt beoordeeld op vier onderdelen:

  1. bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten,
  2. inzetten bij duurzame initiatieven,
  3. actieve kennisdeling over verduurzaming,,
  4. initiëren en stimuleren van duurzame samenwerking.

Iedere genomineerde ontvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore wordt de lijst, een top 50, samengesteld.

Nadat de ranglijst is samengesteld maken wij de gehele vakjury bekend. Dit jaar heeft iedere deelnemer aan het Green Tie Gala ook een stem in de uiteindelijke samenstelling van de top 50.

keyboard_arrow_up