Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Kiwa distantieert zich van beweringen over kwaliteit zonnepanelen

Kiwa distantieert zich van beweringen over kwaliteit zonnepanelen

Na de commotie rondom de kwaliteit van zonnepanelen vorige week neemt Kiwa afstand van een eerder door haar mede-ondertekend persbericht. Volgens Kiwa wordt uit het persbericht “ten onrechte de conclusie getrokken dat Kiwa beweert dat een groot aantal zonneproducten op de markt ondeugdelijk zou zijn.”

Volgens het eerder persbericht van 19 februari zouden zonnepanelen in Nederland van slechte kwaliteit zijn. Ook dagbladen als AD en Telegraaf publiceren groot over de beweringen. Kiwa zegt nu op haar site dat het een persbericht van Mister Sunshine betreft, die het bericht inderdaad mede heeft ondertekend. Mister Sunshine is volgens eigen zeggen onafhankelijke zonne-energie consulent tussen de installateur en consument. Kiwa zegt nu dat ze niet wist “dat Mr. Sunshine niet alleen onafhankelijk adviseert op het gebied van zonnestroom, maar ook leverancier is.” Kiwa gaat dit verder na en beraadt zich op de relatie met Mister Sunshine.

Hoewel Kiwa niet meer achter het gehele persbericht staat, blijft het keuringsinstituut wel achter de bewering staan dat voor de helft van de zonnepanelensystemen, die Kiwa sinds 2009 heeft onderzocht, niet aangetoond en herleid kan worden of de panelen voldoen aan de eisen. Kiwa zegt dat deze uitspraak gebaseerd is op eigen bevindingen, op basis van resultaten uit testen, inspecties van productielocaties en beoordeling van conformiteitsdossiers uitgevoerd in opdracht van derden. “Jegens opdrachtgevers heeft Kiwa zich te houden aan haar geheimhoudingsplicht en mag gezien het vertrouwelijke karakter hieromtrent geen verdere details naar buiten brengen, ondanks dat we hierom meer dan eens worden gevraagd.”

In een overleg met branchevereniging Holland Solar heeft Kiwa aangegeven graag tegemoet te komen aan het verzoek van Holland Solar om haar kennis op dit terrein beschikbaar te stellen en om de kwaliteit van de zonnestroom producten te helpen objectiveren. Hiertoe heeft Kiwa het register publiek gemaakt en is zij bereid kennis over het beoordelen van de certificaten te delen met de installatiebedrijven en de groothandelaren.

Overigens heeft GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vragen gesteld aan EZ-minister Henk Kamp naar aanleiding van de kritiek van onder andere Uneto-VNI op Kiwa rondom het onderzoek naar zonnepanelen.

Update (18-04-13)
MetDeZon, leverancier van complete zonnestroominstallaties, heeft een kort geding gewonnen tegen Kiwa. De voorzieningenrechter van Rechtbank Noord-Holland veroordeelt Kiwa tot het plaatsen van een rectificatie op haar website, waarin duidelijk moet worden dat Kiwa onzorgvuldig heeft gehandeld. Blijft Kiwa in gebreke, dan moeten zij een dwangsom betalen van € 1000 per dag met een maximum van € 30.000. Dit werd bepaald in een kort geding dat Wijnand Schouten, eigenaar van MetDeZon, had aangespannen tegen dit gerenommeerde kwaliteitszorgbedrijf.

MetDeZon
MetDeZon levert complete zonnestroominstallaties. De zonnepanelen voldoen aan alle eisen en zijn o.a. goedgekeurd door het Duitse keuringsinstituut TÜV Nort Cert GmbH. Desondanks werden zij niet opgenomen in het register van Kiwa. Door het persbericht had Kiwa MetDeZon schade berokkend. Door de inhoud van het bericht kon de suggestie worden gewekt dat de helft van de in Nederland op de markt gebrachte zonnepanelen en omvormers “niet deugt”, en dat dè manier om uit te sluiten een ondeugdelijk product te kopen is: vragen om een Kiwa keurmerk. Ook door het opvoeren van een onafhankelijk specialist Mister Sunshine, feitelijk een concurrent, werd MetDeZon ernstig benadeeld.

 

 

 

 

  |  1 reactiespermalink

Reacties

  • Geachte redactie, Vindt u het acceptabel dat KIWA bij de inhoud van haar bewering blijft zonder bewijsmateriaal te leveren?

    Rob van Bergen  |  dinsdag 5 maart 2013 @ 12:17 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven