Renewable Energy; Medium-term Market Report 2013

Renewable Energy; Medium-term Market Report 2013

Market trends and projections to 2018, International Energy Agency: Een vrije vertaling en samenvatting met kort commentaar op de Nederlandse situatie.

De rol van duurzame energie in de Globale “Power Mix” neemt gestaag toe. Duurzame energie, denk aan waterkracht, wind en zon, is zelfs de snelste groeier van allemaal. Al in 2016 passeert de duurzame elektriciteitsproductie, de productie met gas. Duurzaam opgewekte elektriciteit zal zelfs dubbel zo veel zijn als productie met kerncentrales.

Deze snelle groei kan helaas niet verhinderen dat steenkool nog langere tijd de grootste energiebron voor elektriciteit zal blijven. Hier ligt de grote uitdaging. Binnen het duurzame spectrum blijft waterkracht nog lange tijd toonaangevend. Maar zon en wind nemen een steeds grotere plaats in.

Volgens het rapport ligt de groei in productie van duurzaam opgewekte elektriciteit op het juiste pad om de klimaatverandering binnen het ‘twee graden Celsius scenario’ te houden. Let wel: het gaat hier alleen om elektriciteitsproductie. Energieontwikkelingen in bijvoorbeeld de transportsector zijn nog lang niet duurzaam genoeg .

International Energy Agency (IEA)
De IEA is een autonome organisatie gevormd door 28 lidstaten. Economische voorlopers zoals de meeste landen van Europa, heel Noord Amerika maar ook Turkije, Australië, Japan en Zuid Korea.

Sinds september 2011 zwaait Maria van der Hoeven, ex-minister van Economische Zaken, er de scepter. Een positie van belang. Want de IEA is een wereldwijd erkende organisatie als het gaat om globale energievraagstukken. De IEA streeft naar betrouwbare, betaalbare en schone energie voor haar 28 lidstaten (en daarbuiten).

World Energy Outlook
Jaarlijks publiceert de IEA de World Energy Outlook (WEO). Een gewaardeerd rapport over energieproductie en -gebruik, wereldwijd. Voor politici en beleidsmakers een fundamentele bron van informatie, vooral ook omdat trends en relatie tot duurzaamheid  ruimschoots aan bod komen. Ontwikkelingen gaan de laatste jaren steeds sneller met name op het gebied van duurzame energie.

Voor een samenvatting, eveneens van ondergetekende, van de WEO 2012 zie het artikel 'Verandering noodzakelijk én mogelijk'. Omdat de ontwikkelingen, met name op het gebied van duurzame energie, razendsnel gaan publiceerde de IEA eind juni 2013 dan ook dan ook het in de titel genoemde rapport: Renewable Energy, Medium Term Market Report 2013. Market Trends and Projections to 2018.

Globale duurzame elektriciteit productie
Uit onderstaande grafiek zijn al snel een aantal belangrijke conclusies te trekken. 

De gebruikte term OECD dat staat voor Organisation for Economic Co-operation and Development. Het gaat hierbij om de landen van (West) Europa, Noord Amerika, Australië & Nieuw Zeeland, Israël, Japan, Noord Korea en Turkije. Een grote overlap met de IEA landen dus. Een complete lijst is te vinden op de website van OECD.

 

Te zien is dat duurzame elektriciteit in 2018 25 procent zal zijn van de totale hoeveelheid opgewekte elektriciteit (stippellijn). Ook is te zien dat met name in 2012 en 2013 OECD Europa het grootste deel voor haar rekening neemt maar dat daarna China die rol met verve overneemt. OECD Americas (Lees: met name de VS) en OECD Asia (lees: Japan, Zuid Korea) nemen een steeds grotere plaats in.

China zal zelfs 40 procent van de wereldwijde groei in duurzame energie voor haar rekening nemen, gevolgd door landen als Japan, India, Zuid Afrika en Brazilië. Ze zullen de relatieve stagnatie van Europa ruimschoots compenseren.

Steenkool en aardgas blijven echter zeer belangrijke concurrenten, zeker nu de prijzen voor deze energiedragers met name in de Verenigde Staten lijken te zakken (o.a. door grootschalige winning van schaliegas).

Bijdragen elektriciteit capaciteit per duurzame energiebron
Onderstaande tabel geeft de bijdrage van elke duurzame energiebron aan in de periode 2011 – 2018 in Gigawatts.

 

 

Waterkracht is en blijft de grootste duurzame stroomproducent gevolgd door windenergie dat tot 2018 in capaciteit bijna zal verdubbelen. Met name windmolens op zee zullen het leeuwendeel voor hun rekening nemen.

Zonne-energie komt in absolute getallen op de derde plaats maar is veruit de snelste groeier met een verdriedubbeling van de capaciteit tussen nu en 2018.

Duurzame stroomproductie is 'on track'
Het goede nieuws is dat de groei van duurzame elektriciteitsproductie “on track “ is wat betreft de klimaatdoelstelling van maximaal twee graden Celsius temperatuurstijging (ETP 2DS in 2020).

Zie figuur 8 hieronder:

Het slechte nieuws is dat dit zeker niet geldt voor energiegebruik t.b.v. warmte en de transport/mobiliteit sector.

Bovendien blijft het fossiele energiegebruik een grote bedreiging zeker nu er, met name in de VS, prijsverlagingen van gas en steenkool te zien zijn.

Het spectrum van energiegebruik en ontwikkelingen is complex en verschilt sterk per regio en zelfs per land. De rol van de politiek is en blijft belangrijk waar het gaat om verdere facilitering van fossiele energiebronnen dan wel een verschuiving richting duurzame bronnen waarbij nieuwe economische en fiscale keuzes gemaakt moeten worden.

Nederland; SER-akkoord
Het SER Energie Akkoord in Nederland laat zien hoe moeilijk dit te verwezenlijken is. De afgelopen maanden hebben werkgevers- en werknemersorganisaties samen met  stroomproducenten, milieuorganisaties en woningbouw corporaties buitengewoon intensief over deze problematiek gesproken en onderhandeld. Voor meer informatie over het onderhandelingsproces, de deelnemers en de (voorlopige) bevindingen zie de website van SER.

Het voorlopige resultaat is een gematigd duurzaamheidstraject dat in elk geval voldoet aan de Europese richtlijnen. Maar ook niet meer dan dat.

Bovendien zal de Tweede Kamer haar licht nog over de voorstellen laten schijnen. Waarna uiteindelijk de regering haar handtekening zal moeten zetten. Het is niet onlogisch te verwachten dat de ministeries van financiën en economische zaken bepaalde gevestigde belangen en belastinginkomsten niet uit het oog zullen verliezen. Het is geen geheim dat de Nederlandse staat veel ‘verdient’ aan belastingen op juist fossiele brandstoffen. En dat juist de grootste energieverbruikers het minste betalen voor hun stroom per kWh.

Het belang van duurzaamheid staat voor iedereen buiten kijf. De technologie om het te doen is er, en kan nog verbeterd. De daadwerkelijke transitie zelf wordt echter, vooral om financieel-economische redenen, nog een hele kluif. Wij, als pleitbezorgers van zonne-energie, zijn er klaar voor en wensen de politiek veel duurzame visie en moed toe.

Auteur: Theo Jans, de Stroomplantage

De executive summary van dit IEA-rapport is te vinden op de website van IEA.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c225 c265
Green Energy Day valt op 8 maart

Green Energy Day valt op 8 maart

8 maart is de dag. Dan is het ‘Green Energy Day’ en is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’, als we alles gebruiken. ...

Lees verder

c125 c211 c212 c223
Whitepaper: Zorg met een integrated virtual power plant voor energiecontinuïteit en vul klimaatdoelstellingen in

Whitepaper: Zorg met een integrated virtual ...

Hoe zorg je voor bedrijfscontinuïteit en een license to operate, terwijl je stappen zet in de energietransitie en energieneutraal wordt? In deze whitepaper ...
c21 c125 c184 c225 c243
Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Voor de jaarwisseling werd duidelijk dat ook Den Haag, Groningen en Overijssel volle stroomnetten hebben. Ze worden toegevoegd aan een steeds langere rij aan plekken ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
EIA in 2024: impuls energiebesparing 

EIA in 2024: impuls energiebesparing 

Er is in 2024 een budget van € 259 miljoen beschikbaar voor bedrijven om energiezuinige investeringen te doen. De EIA-Energielijst bevat technieken die een ...

Lees verder

c21 c26 c125 c243
CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem distributiecentrum

CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem ...

Vanaf november voorziet het distributiecentrum Panattoni Park Heerlen de lokale huurder JD Sport en externe organisatie Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam van groene ...

Lees verder

c21 c125 c148 c225 c243
Warmte en stroom combineren voor een flexibeler energienet

Warmte en stroom combineren voor een flexibeler ...

In 2021, tijdens de ontwerpfase van de Regionale Energie Strategie (RES), stond het de bestuurders niet op hun netvlies. Tegenwoordig, bij de uitvoering van de ...

Lees verder

c21 c125 c225
Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Wie dit jaar op Den Haag Centraal arriveert en vervolgens naar Rijnstraat 8 loopt, zal het wellicht zijn opgevallen. In de overdekte passage naar de rijksgebouwen ...

Lees verder

c11 c21 c125 c225 c243 c261
Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Waar voorheen aardgas de dienst uitmaakte en onze gebouwen van energie voorzag, is er een duidelijke verandering ingezet. Fossiele brandstoffen maken plaats voor ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261
De toekomst van systemen voor energiemanagement

De toekomst van systemen voor energiemanagement

Hoe gaan we het internet of energy in de toekomst inrichten en welke kwesties moeten daarvoor nog worden opgelost? Die vragen stonden centraal tijdens de drukbezochte ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
‘Extra investeren in opslag van duurzame elektriciteit’

‘Extra investeren in opslag van duurzame ...

Nederland is in Europa koploper op het gebied van zonne-energie, maar de enorme opwekcapaciteit vraagt snel om meer ruimte voor het lokaal opslaan van elektriciteit. ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261 c281
Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Waterstof biedt een oplossing voor de uitdagingen van de elektrificatie van de industrie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel heel snel. Blijf daarom ...

Lees verder

c21 c125 c225
Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Nu het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen door de Tweede Kamer is aangenomen, groeit de interesse voor thuisbatterijen. Afgelopen maand, tijdens ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up