Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Seminarreeks Scholen

Datum /tijd

Datum / tijd:
16-05-2017 09:00

Plaatsen

Plaatsen:
107

Locatie

Locatie:
Hoofddorp - Circular Expo

Terug naar de overzichtspagina

Programma

Tijd

Programma

09.00 uur

Registratie en ontvangst met koffie/thee en netwerkmoment

09.30 uur

Opening door dagvoorzitter Marco van Zandwijk van Ruimte OK / Green deal Scholen

09.40 uur

Naar huis zonder hoofdpijn

Er wordt ingegaan op het project Gezonde Scholen Amsterdam (GSA 2015). Wat hebben we geleerd van de 50 scholen die we achter de rug hebben? En wat nemen we dus mee voor de nog 60 gebouwen die komen gaan? Wat waren de knelpunten? Wat kwam naar voren tijdens het monitoren van de scholen? Hoe reageren directies en besturen van de scholen op het project en hoe verloopt de samenwerking? Tot slot wordt ingegaan op hoe Merosch het project als adviseur ervaart.

Door Bart Advokaat Adviseur / Projectleider bij Merosch

10.00 uur

Toekomstbestendig, flexibel en duurzaam schoolgebouw

Saxion Hogeschool in Apeldoorn breidt op de plek van de huidige Nettenfabriek haar vastgoed uit. Het bestaande gebouw van meer dan 140 jaar oud, wordt geïntegreerd in een bijna volledig glazen nieuwbouw. ABT is als adviseur in dit duurzame renovatietraject betrokken. Zij vertellen u over dit energiezuinige en comfortabele gebouw met thermische activering. Hoe hebben zij remontabel ontwerpen en bouwen toegepast? (hergebruiken van onderdelen). En hoe heeft de Milieu Impact Monitor, als tool om te komen tot een ontwerp met laagste milieu-impact (MPG en NMD cat1 data) hierbij geholpen?

Door Lonneke van Haalen, Structural Engineer bij ABT

10.20 uur

Verduurzamen, besparen, monitoren

De energietransitie richting een All Electric maatschappij is in volle gang. De weg naar een samenleving zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze omslag geeft scholen de uitgelezen kans om comfortverhoging en besparingen te realiseren in hun exploitatie. Tijdens het seminar wordt duidelijk welke duurzame technieken voor klimaatbeheersing beschikbaar zijn en wat online monitoring en registratie kan toevoegen aan het totaalconcept voor scholen.

Door Martijn van Leerdam, Adviseur bij Alklima

10.40 uur

Pauze met koffie/thee en tijd om vragen te stellen en te netwerken

11.10 uur

Gezonde School Betere luchtkwaliteit en energie besparen

We weten het allemaal; een gezond schoolgebouw leidt tot betere leerprestaties en een lager ziekteverzuim. Frisse lucht is verreweg de belangrijkste factor om een gezond binnenklimaat te creëren. Maar fijnstof is wellicht een nog groter probleem. De groei van de longcapaciteit van kinderen tussen 8 en 18 jaar blijft achter als ze aan hoge stofconcentraties worden blootgesteld. Er is een verhoogde kans dat deze kinderen bronchitis of allergieën zoals hooikoorts ontwikkelen. We weten dat in elke klas gemiddeld één tot twee kinderen zitten met astma en ongeveer vijf met overgevoelige luchtwegen. Reden genoeg dus om het binnenklimaat binnen scholen te optimaliseren.

De oplossing is een constante luchtstroom, die ervoor zorgt dat het klaslokaal continu voorzien wordt van schone lucht met toepassing van de juiste fijnstof- en energiezuinige luchtfilters. Tijdens deze presentatie leert u aan de hand van case studies van o.a. de Hogeschool van Amsterdam (HvA), PXL Hogeschool en De oude Tol hoe een school gezond kan worden en als bijkomend voordeel energie kan besparen.

Door Maurice Gijzen, Adviseur bij Afpro Filters

11.30 uur

Schooldakrevolutie: Scholen worden groene stroom fabriek 

Zeven scholen worden groene stroomfabriekjes die zonnestroom gaan leveren aan minstens 45 scholen. Het gaat om de scholen in Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Cruquius, Badhoevedorp, Zwanenburg en Rijsenhout. En in Halfweg en Haarlemmerliede, vanaf 2018 ook bij Haarlemmermeer. Het is een samenwerking van de drie grote schoolbesturen Sopoh, Jong Leren en MeerPrimair, lokaal energiebedrijf Tegenstroom, de stichting Schooldakrevolutie en de gemeente. Hoe is dit tot stand gekomen? Welke rol spelen de verschillende partijen? En hoe wordt dit allemaal gefinancierd? Gemeente Haarlemmermeer vertelt het u!

Door Martine Enthoven, Projectleider bij Gemeente Haarlemmermeer

11.50 uur

Een duurzame school --- Wie gaat dat betalen?

Veel scholen willen renoveren en verduurzamen. Maar zonder financiering geen project. Waarom lopen veel van deze ambitieuze projecten heel stroef en soms ook helemaal vast zodra het gaat om de financiering? De wetgeving is niet op alle vlakken helder wie de voorzieningen moet dragen als het gaat om verbetering en verduurzaming. Ontbrekende kennis over mogelijke subsidies of drempelvrees bij aanvragen kunnen een ook een reden zijn.

Romy Schneider neemt je mee op een spoedcursus: Hoe financier je verbetering en verduurzaming van scholen?  Zij geeft je een overzicht en antwoord op de vragen: Wie draagt de verbetering? Wat zijn de belangrijkste subsidies? Welke wegen bewandel je en vooral waar begin je?

Door Romy Schneider, Huisvesting adviseur en Ambassadeur van de Green Deal Scholen

12.10 uur

Lunch en tijd om vragen te stellen en te netwerken

13.00 uur

Einde seminar

Terug naar boven