Het grote van-gas-los debat 2018 Terugblik 19-04-2018

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Inloop & ontvangst met koffie/thee
09:30 uur keyboard_arrow_downWaarom zijn we in Nederland zo afhankelijk van aardgas?
Frank Grootenboer
We gaan vanwege Groningen massaal woningen van het gas afkoppelen, laten we nu dan de juiste keuzes maken en niet weer halve maatregelen nemen.
09:45 uur keyboard_arrow_downGouden kans voor 100% duurzaam Nederland door Chiel Boonstra, Trecodome
Chiel Boonstra
De batterij – de gasinfrastructuur – is er al. Nu de zuinige gebouwen en de duurzame energie nog. Opslag is nodig voor duurzame energie die seizoenen overbrugt. De duurzame toekomst vraagt vooral om gasvormige opslag gebaseerd op waterstof en een beetje om batterijen (in auto’s). De doelen van Parijs vragen voor gebouwen bovenal om de Trias Energetica: driekwart besparen met isoleren + ventileren en het laatste kwart duurzaam invullen.
10:00 uur keyboard_arrow_downZonde om zonder de zon te ontwerpen (en zonnepanelen als aflaat aan te schaffen)
Henk Middelkoop
Henk pleit voor Rechten van de Mens, artikel 31: Een ieder heeft in elk seizoen recht op minimaal 2 uur zon in de woning ivm heilzame opbouw van vitamine D ter voorkoming van etc.
10:15 uur keyboard_arrow_downDe CO2 footprint van de energiedrager, Groningen of Parijs?
Cardo Nerden
Wat is de opdracht voor de sector, aardgasloos of CO2 neutraal? Welke keuzes zijn er? Welke volgorde is wenselijk en wat betekent dat voor je programma?
Cardo Nerden werkt voor de woningcorporatie De Alliantie, maar spreekt hier op persoonlijke titel, niet specifiek namens de sector of zijn werkgever.
10:30 uur keyboard_arrow_downGasloos bouwen is niet de enige uitdaging waar we voor staan!
Sebastiaan Beek
Als werknemer van ook het Groningse bouwdeel van Volkerwessel kan ik niet duidelijk genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we op zoek moeten naar een andere oplossing voor gas. De keuze om gasloos te kunnen bouwen kan alleen niet los gezien worden van andere uitdagingen welke op dit moment voor staan. Onder meer actuele uitdagingen als duurzaamheid bij verbruik, duurzaamheid in de vorm van circulariteit, stijgende bouwprijzen en personeelstekorten. Onze grootste uitdaging zal dan ook niet de technische haalbaarheid zijn. Hier zijn inmiddels al een groot aantal voorbeelden van. De uitdaging die voor ons ligt gaat over hoe wij zo optimaal mogelijk gasloos kunnen bouwen in relatie tot de andere uitdagingen die voor ons liggen, waarbij het aspect samenwerking tussen de partijen die dit optimum moeten bereiken een essentieel onderdeel zal zijn.
10:45 uur De netbeheerder - door Albert Pondes, Enexis
Albert Pondes
11:00 uur Het grote van-gas-los debat 2018 - o.l.v. Frank de Groot Energiegids
12:00 uur Einde

Inschrijven

Naar de evenementenagenda

Terug naar boven