Ben Kruseman

Ben Kruseman

Business Development Manager @ Calduran Kalkzandsteen

Adviseur

Linkedin   

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Ben Kruseman (1955) heeft de liefde voor het vak bouwkunde met de paplepel binnen gekregen en komt uit een bouwkundig nest. Gedurende alle schoolvakanties werkte hij bij Alphons Coolen, een bouwbedrijf uit Tilburg waar zijn vader in de directie zat. Na afronding van de Tilburgse HBO Bouwkunde opleiding  heeft hij gedurende zijn militaire dienstplicht de opleiding tot officier afgerond en is vervolgens tot het einde werkzaam geweest als klasse commandant bij het GOC (Genie Opleidingscentrum) in Vught. Van Noord Brabant is Ben in 1982 verhuisd naar Friesland en sindsdien is hij nog steeds een Fries met een zachte G.

De Vries Gorredijk was zijn eerste werkgever en bij dat innovatieve bedrijf  is hij actief geweest als productontwikkelaar en projecttekenaar. De Vrigo kozijnen en de Fjord elementen waren vroege voorbeelden van een industrialisatie van de bouwsector.

Vanwege een sterke terugval in de hoeveelheid werk is Ben na slechts één week werkeloos geweest te zijn door bemiddeling van een relatie van de Vries in 1984 aan het werk gegaan als winkeladviseur voor de  franchise organisatie van Houthandel Utrecht. Het werd zijn taak om alle noordelijke doe het zelf zaken met de winkelformule HUBO te begeleiden in het optimaliseren van de omzet. Daarmee heeft hij gedurende een kleine drie jaar ervaring opgedaan met het rayonwerk.

Toen in 1986 de bouwsector weer voorzichtig begon aan te trekken en de DHZ winkels het juist slechter kregen heeft Ben in januari 1987 een nieuwe uitdaging gevonden en is gestart als commercieel technisch adviseur voor CVK Kalkzandsteen in Noord Nederland. Dat werk heeft hij met veel passie verricht en gedurende de laatste jaren van het bestaan van CVK was hij commercieel verantwoordelijk voor CVK Noord.  Doordat CVK Kalkzandsteen in 2004 op hield te bestaan is Ben vanaf die tijd gaan werken als Bouwtechnisch Adviseur voor het nieuwe Calduran Kalkzandsteen, wat in 2005 werd overgenomen door het Ierse CRH. Met de samenvoeging van de CRH bedrijven Alvon, Calduran, Dycore en Heembeton tot CRH Structural ontstond voor Ben de kans om Business Development op te gaan pakken. In die functie is hij ook na het invoeren van de naam De RuwBouw Groep (DRBG) in maart 2016 verder gegaan.

Het is een grote uitdaging om vanuit zijn rol bij te dragen aan de DRBG doelstellingen op het gebied van MVO, circulariteit, productontwikkelingen, conceptueel bouwen en de verkregen input vanuit de ontwikkelingen in de markt binnen het bedrijf te halen.

BIM is een belangrijk onderwerp tijdens zijn gesprekken met relaties en daarbij licht hij de  vooruitstrevende werkwijze van DRBG in het OPEN BIM/Lean proces met enthousiasme toe. Ruim twaalf jaar geleden is daar vanuit Calduran Kalkzandsteen mee begonnen en hij noemt het de smeerolie in alle actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse bouwsector. Ook de brede BIM basis ILS wordt door hem vaak aangehaald als standaard voor de onderlinge communicatie.

Duurzaamheid vormt vanaf Ben zijn start voor CVK Kalkzandsteen een rode draad door zijn loopbaan, iets wat goed paste bij het milieu vriendelijke product. Zijn vroegere collega Leo Klein was bestuurslid van VIBA in Den Bosch en die tipte Ben over het initiatief om in Groningen VIBA Noord op te gaan richten. Daar heeft hij zich bij aangesloten en vanaf de daaruit voortgekomen oprichting van de Stichting Informatiepunt Duurzaam Bouwen in Groningen (IPdubo) heeft hij ruim 18 jaar in het bestuur gezeten. In die periode is de basis gelegd voor zijn grote (landelijke) netwerk van specialisten op het gebied van verduurzaming van de bouwsector. Tijdens de eerste duurzaam bouwen golf in de jaren negentig heeft hij veelvuldig promotie gemaakt voor de kalkzandsteen warmtewand, een manier van verwarmen wat voor die tijd revolutionair was.

In het kader van "one CRH" ontstaan meer en meer onderlinge contacten tussen de diverse CRH bedrijven en dat maakt dat er interessante kruisbestuivingen ontstaan waar Ben zijn steentje graag aan bij draagt.

Ben heeft altijd een grote betrokkenheid gehouden bij het bouwkundig onderwijs wat blijkt uit zijn activiteiten op het gebied van gastcolleges, rondleidingen, betrokkenheid bij de opleiding tot Bouwprocesmanager via SKOOB etc. Recent is hij lid geworden van de werkveldadviescommissie van de opleiding bouwkunde van NHL-Stenden in Leeuwarden.

Verder lezen
 
 

Contactinformatie Contactinformatie

Calduran Kalkzandsteen
Business DevelopmentNieuws Artikelen, events & downloads

c21 c54 c243 c244
Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

09-12-2020 om 15:30 uur
timer 9 min

Ben Kruseman: Na mijn bouwkundestudie in Tilburg, nu Avans Hogeschool Tilburg en de vervulling van mijn militaire dienstplicht, ...

Lees verder »

Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up