Expertpanel
Frank Wijnen

Frank Wijnen

Hoofd productontwikkeling @ Blitta

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Afgestudeerd aan de Academie voor Bouw en Management in Tilburg middels een haalbaarheidsonderzoek naar het ontwerpen volgens het cradle to cradle principe. Ik raakte enorm geïnspireerd door deze kijk op duurzaamheid in het derde jaar van mijn studie. Een tijd lang bleef ik rond lopen met allerlei vragen rond de concrete implementatie van de theorie. Vervolgens heb ik een afstudeeropdracht voor mijzelf geformuleerd waarin de haalbaarheid onderzocht werd, en voorzien van een praktisch uitvoerbaar plan. In de fase nadat ik afgestudeerd was is dit onderzoek onderdeel geweest van een aantal inspiratie-documenten voor de Floriade van 2012, te Venlo.

Vervolgens afgestudeerd als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven waar ik het de ecologische verantwoordelijkheid en meerwaarde van architectuur onderzocht heb. Dit als tegenhanger van de meer praktische materiaal- en energie-technische vraagstuk. Dit vraagstuk heeft centraal gestaan tijdens mijn studie architectuur. De visie die ik hierover gevormd heb is toegelicht in het volgende essay:

Architectonische noodzaak; De ecologische verantwoordelijkheid van architectuur in de groene bouwopgave

Momenteel werkzaam in de gevel-branche met als specifiek toepassingsgebied de aluminium gevelbouw. Als hoofdproductontwikkeling van Blitta B.V. ben ik als creatief professional werkzaam in een groot scala aan schaal niveaus, wisselend van de gehele gevel, tot semi werktuigbouwkundig niveau tijdens het ontwikkelen van gevelsystemen om bepaalde functionaliteiten in de gevel te waarborgen en te verbeteren. In deze hoedanigheid blijf ik bijzonder geïnteresseerd in ecologische verantwoord ontwerpen.

De gevel is hierin het gebouwonderdeel dat de meest intensieve relatie van alle gebouw onderdelen aangaat met de directe context waarin het gebouw zich bevindt, als de scheiding tussen aanbod (buiten) en vraag (binnen).  We ontwerpen gevels dan ook al als intermediair tussen vraag en aanbod door er o.a. isolerende, ventilerende en zonwerende functies aan toe te kennen. Ik heb de sterke overtuiging dat de doorontwikkeling van dit proces ons uiteindelijk dicht bij een gevel brengt die, vergelijkbaar met onze eigen huid, een actieve functionaliteit kent; en zodoende een actieve relatie aan gaat met de context waarin de gevel zich bevindt.

Ik ben overtuigd van het belang van zowel het idealistische concept, als de maakbaarheid ervan. Ik zie het als mijn missie om een connectie te creëren tussen idealisme en maakbaarheid; om het concept overeind te houden gedurende het te doorlopen traject dat afgelegd moet worden om een  ideaal ook daadwerkelijk te realiseren.

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

Blitta


Postadres
Postbus 163
5800 AD Venray

Telefoon: 0478-555555


Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up