
Marten Valk
Persoonlijk profiel
Marten is een inspirerende vernieuwer die de bouwwereld verder brengt. Hij denkt, werkt en verwezenlijkt op integrale wijze waarbij de eindgebruiker (de mens) centraal staat. De objectieve technische wereld verbindt hij met de subjectieve ervaringswereld van de menselijke gewaarwording en psychologie. Door visievorming, conceptueel denken, co-creatie, innovatie, integraal ontwerpen, technologische ontwikkeling en een multidisciplinaire aanpak draagt hij bij aan de gebouwen van de toekomst die aansluiten bij onze natuur. Gebouwen zijn instrumenten om met ons bewustzijn de wereld duurzaam verder in balans te brengen met de natuur en maatschappij.
Het vak van de bouwfysica (zintuiglijke comfortbeleving) leerde hij bij Peutz. Van 2010 tot en met 2018 heeft Marten als innovatieve adviseur en projectleider in een steeds bredere scope gewerkt bij Deerns. Met complexe renovatieprojecten als het Conservatorium Hotel in Amsterdam, Central Post in Rotterdam en B30 in Den Haag gaf hij invulling aan het vraagstuk voor bestaande (monumentale) gebouwen. De complexiteit van de bestaande gebouwen vraagt om creatieve oplossingen en daar is lef en doorzettingsvermogen voor nodig. Vanaf eind 2018 tot en met zomer 2019 koos hij voor een sabbatical om vanaf september 2019 voor zichzelf te beginnen met Valkwerk.
Hij publiceerde onder anderen over Urban Mining en heeft binding met maatschappelijke vraagstukken, zoals leegstand, werkgelegenheid voor minderbedeelden en het vluchtelingenvraagstuk. Marten is bestuurslid geweest bij Refill. Een netwerkorganisatie die geïnitieerd is door prof. Annemieke Roobeek om het vraagstuk van leegstaande kantoren te koppelen aan bredere maatschappelijke vraagstukken en te voorzien van een innovatieve multidisciplinaire invulling.
Integraal ontwerpen en het goed vaststellen van uitgangspunten hebben de toekomst en vormen de basis voor innovatie. Bouwprojecten zijn een samenhang van verscheidene vraagstukken. Het is opdrachtgevers om het even of een oplossing uit de bouwkundige, de installatietechnische of de organisatorische hoek komt. Ze willen simpelweg het beste. Een slimme combinatie van integrale oplossingen. Marten zet zich in voor kennisdeling en –ontwikkeling en heeft in dat kader veel contact met onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Daarbij is co-creatie tussen ontwerpers, adviseurs, gebruikers, leveranciers en bouwers is in zijn visie essentieel om de bouw verder te brengen.
In 2015 volgde hij het Future Leaders Program van de DGBC en won hij met zijn team de caseopdracht door bewustwording te creëren voor de binnenmilieukwaliteit op basisscholen. Vanuit Deerns is Marten betrokken geraakt bij het initiatief PitZtop om bij te dragen aan duurzame integratie en culturele verrijking van onze samenleving.
Verder lezen