Expertpanel
Michael Kuiper

Michael Kuiper

Algemeen Directeur @ Desko kantoormeubilair

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Desko is sinds 1952 een innovatieve duurzame onderneming die zich richt op waardebehoud van meubilair. Om dit doel te bereiken bedenkt, ontwikkelt en produceert Desko producten en diensten volgens de principes van een circulaire economie.

Michael Kuiper is een energieke man met een vindingrijke handelsgeest die lef en gezond verstand combineert. Als jonge jongen dacht hij al graag buiten de kaders, nu als directeur van Desko, past hij deze intrinsieke waarden dagelijks toe.  Als 19 jarige knaap verkoos Michael (waar hij vanaf zijn 14e als bijbaantje werkt) boven zijn MEAO studie en vanaf dat moment was Michael niet meer te stoppen om de wereld gek te maken met zijn circulaire visie.

Mede uit eigen ervaring signaleerde Michael een terugkerend probleem, veroorzaakt door onze wegwerpmaatschappij.  Klanten komen gemiddeld naar zeven jaar terug om de hele inrichting voor hun project of kantoor opnieuw uit te zoeken, om het oude vervolgens gewoon weg te gooien. Te bedenken dat er jaarlijks honderden miljoenen aan inrichtingen wordt uitgegeven voorzag hij jaren geleden al groot een probleem in reststromen meubilair en vond de oplossing hiervoor..

De oplossing volgens Michael is de waarde van bestaand kantoormeubilair zo lang mogelijk te behouden en maakte dit mogelijk door o.a. een circulair verdienmodel in te richten, waarin Desko gebruikte kantoormeubelen uit zowel de eigen collectie als van andere merken en producenten na de gebruiksfase terugneemt tegen een restwaarde. Vervolgens wordt het teruggenomen kantoormeubilair gereviseerd en opnieuw beschikbaar gesteld aan andere organisaties.  Met de ver- en terugkoop, verhuur, en lease van deze producten betalen klanten alleen voor het gebruik, refurbishen en preventief onderhoud van het kantoormeubilair. Het circulair interieurconcept bestaat uit het drie keer terugkoopprogramma, waarbij de levensduur van producten tot 21 jaar wordt verlengd in plaats van dat de producten na zeven jaar al op de afvalstortplaats belanden.”

Waardescan

Om het probleem al aan de voorkant inzichtelijk te krijgen bij organisaties, heeft Michael de ‘Waardescan met Grondstoffenpaspoort’ ontwikkeld. Dit systeem biedt een inzichtelijk rapport van de gehele inventaris van een bedrijf op locatie. Zo krijgen bedrijven met het grondstoffenpaspoort dat aan de scan is gekoppeld, inzicht in het merk van de meubels, de kwaliteit, geregistreerde gebruikssporen, de huidige en vervangingswaarde, de waarde na refurbishing en de CO2-voetafdruk bij afvoer.

Op die manier wordt het kantoormeubilair traceerbaar, waardoor Desko onderhoud en inzet van de producten efficiënter kan uitvoeren. Daarnaast faciliteert Desko met deze tool zijn potentiële klanten om het kantoormeubilair bij uitbreiding, inkrimpen of verhuizingen niet weg te gooien. “Circulariteit en duurzaamheid begint bij het behoud van de bestaande waarde.

Ambitie

"In 2018 wil Michael het mogelijk maken om de grondstoffen afkomstig uit het uit elkaar gehaalde kantoormeubilair weer toe te passen bij het maken van nieuw meubilair”

Michael is zich ervan bewust dat een circulair productieproces begint bij het ontwerp van de producten. Naast het modulair ontwerpen van het kantoormeubilair, heeft Michael de grote ambitie om de grondstofketens van zijn producten volledig te sluiten. “Aan het eind van de drie levenscycli van het kantoormeubilair worden de producten door een externe partij verwerkt tot nieuwe grondstoffen en basiselementen. In 2018 willen we het mogelijk maken om de grondstoffen afkomstig van het uit elkaar gehaalde kantoormeubilair weer toe te passen bij het maken van nieuw meubilair.”

 

MEER DUURZAME ACTIVITEITEN

Eigenaar  Circulair Design Lab

 

-          Stimuleren van Circulair design

-          De jaarlijkse uitreiking van de Circulair Design Award

-          Investeren in jong talent

-          Mogelijkheden tot opschalen

 

Partner We Beat The Mountain

WBTM is in 2010 opgericht als een Social Enterprise met als ultieme doelstelling het verslaan van de wereldwijde afvalbergen.

Om dit doel te bereiken bedenkt, ontwikkelt en produceert WBTM innovatieve producten en diensten op het gebied van het reduceren, beheersen/of opwaarderen van afvalstromen.

En doet dit op een wijze waarmee sociale en maatschappelijke problemen opgelost kunnen worden.

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

Nieuws Artikelen, events & downloads

c140 c225
Neem vanzelfsprekendheid onder de loep

Neem vanzelfsprekendheid onder de loep

24-06-2015 om 15:30 uur

Meestal gaan de dingen zoals ze gaan. “We doen het al 15 jaar op deze wijze. Dus het is oke!” Als we ...

Lees verder »

Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up