Expertpanel
Thomas Rau

Thomas Rau

Architect, Innovator, Visionair @ RAU, Madaster, Turntoo

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Inspirator en eye-opener voor de architect. Kritisch. To the point. Al jaren is duurzaam ontwerpen voor Rau de standaard. Daarnaast wil hij de verandering echt vormgeven. Nationaal en internationaal toonaangevende duurzame projecten ontworpen zoals WNF hoofdkantoor Zeist,  Woopa in Lyon en Alliander in Duiven.

Thomas Rau werkt sinds 1990 als architect in Amsterdam, waar hij in 1992 RAU oprichtte.

Met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en ook voor de circulaire architectuur.

Rau streeft naar low-tech oplossingen voor high-tech vragen. ‘State of the art' is daarbij het vertrekpunt. Zo produceert het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist (2006) meer energie dan het gebruikt. Het wordt verwarmd door de mensen die er werken, biedt onderdak aan dieren en is CO2 neutraal.

Voor Alliander in Duiven (2015) is BREEAM outstanding huisvesting gecreëerd in een complex van vijf bestaande gebouwen die zijn uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak.

De combinatie van het glazen atrium met luchtverwarming (BaOpt principe), een bodemwarmtepomp en 10.000 m2 zonnecellen resulteert in een positieve energiebalans. Het overschot aan energie wordt met omliggende bedrijven gedeeld. Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen hergebruikt en gedocumenteerd in een grondstoffenpaspoort.

Rau neemt actief deel aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en aan de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffenschaarste.

Omdat verspilling van grondstoffen een mondiaal fenomeen is, wil hij verder gaan dan het werken op gebouwniveau en is zich gaan richten op het sluiten van grondstoffenkringlopen. In 2010 richtte hij daarvoor Turntoo op, waarmee hij werkt aan nieuwe businessmodellen voor de circulaire economie.

Het VPRO-programma Tegenlicht vroeg hem zijn ideeën toe te lichten in de uitzending Het Einde van Bezit (2015) en samen met Sabine Oberhuber schreef hij het boek Material Matters (2016).

Begin 2017 is Madaster Foundation opgericht om te zorgen dat er in de toekomst geen bouwafval meer is. Door ieder gebouw te voorzien van een materialenpaspoort wordt hergebruik van materialen eenvoudiger. Madaster, het kadaster voor materialen, is op 29 september 2017 gelanceerd. Vanuit deze online bibliotheek kunnen particulieren, bedrijven en overheden van elk object een digitaal materialenpaspoort genereren.

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

RAU, Madaster, Turntoo


Telefoon: 020-4190202


Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up