Expertpanel
Wytze Kuijper

Wytze Kuijper

Gedragsplanoloog en transitiestrateeg

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Transitie strateeg & programmamaker voor toekomstbestendige steden en ondernemerschap bij bureau ZOOOW! en aanjager bij Kantoor vol Energie - Energiesprong

Vorming

Mijn ingeboren fascinatie voor gebouwen en hun functie kreeg zijn solide bouwkundig beslag op de hts. Toch was ik niet voorbestemd voor een leven achter de tekentafel; ik bloei nu eenmaal in een meer complexe, dynamische omgeving. Zonder twijfel heeft mijn werk als start-upmanager van nieuwe bedrijven in Noorwegen, Denemarken, Portugal, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland me gevormd. Voortdurend in wildvreemde steden opererend, kijkend, voelend, speurend naar originele bedrijfslocaties enerzijds en ontdekken wat mensen beweegt aan de andere kant. Mijn kijk op de mens in zijn omgeving is voorts krachtig beïnvloed door het proces, waaraan ik in Kuala Lumpur 8 jaar lang heb deelgenomen. Ik heb er mogen bijdragen aan de uitvoering van ‘Vision 2020’, de toekomstvisie voor Kuala Lumpur. Hoe visionairs de kracht en historie van aanvankelijk structuurloze en stuurloze steden als Kuala Lumpur of bijvoorbeeld Valencia op onorthodoxe wijze gebruiken om ze een stevige, uitgebalanceerde identiteit te geven, heeft me geïmponeerd en geïnspireerd.

Visie

Terug in Nederland besloot ik me te richten op projecten waar samenkomst centraal in staat. Samenkomst van cultuurhistorie met mensen om tot unieke memorabele beleving te komen. Het samenbrengen van sporen uit het verleden gebruiken om richting te geven aan een betekenisvolle toekomst en te komen tot innovatie. Iedere plek en opgave heeft immers heeft zijn unieke verhaal, waarvan de wapenfeiten door mensenhanden to stand gekomen nog zichtbaar zijn in het landelijk- en stedelijk landschap. Het is de kunst dit verhaal te gebruiken bij het inrichten van de fysiek bestaande omgeving: niet door klakkeloos meer toe te voegen, maar door creatief, toekomstbestendig en origineel om te springen met bestaande kwaliteiten. Door de mensen die er wonen en werken ertoe te verleiden, de identiteit van het landschap of de stad krachtig mede te dragen en uit te dragen. Het verhaal van het landschap, de stad of het gebouw houdt immers niet op bij zijn historie; het verhaal wordt mede bepaald door een heldere kijk op de toekomst.

Kracht

Het ontwikkelen van mijn visie en het bedenken van concepten worden bepaald door mijn zakelijke maar onconventionele manier van denken, die wordt gevoed door mijn nieuwsgierigheid. Omdat ik onorthodox opereer en eenvoudig buiten gebaande paden denk, schuilt mijn kracht zonder meer in het zien van mogelijkheden die voor anderen in eerste instantie vaak verborgen blijven. Ik heb een creatieve, onderzoekende en analytische geest, ben generalist en heb de gewoonte originele invalshoeken te kiezen. Mijn jarenlange verblijf in 19 landen in en buiten Europa en mijn 16 jaar lange ervaring als opstarter van ondernemingen zijn daarbij ongetwijfeld van invloed. Het uitdragen van mijn visie en het verwezenlijken van transitie zijn gebaat bij mijn talent tot motiveren, stimuleren en prikkelen. Ik ben overtuigend, een inspirator en een bruggenbouwer, zorgvuldig werkend aan een optimaal draagvlak. Als programmamaker vertrouw ik bij de uitvoer op mijn daadkracht. Ik neem gemakkelijk het voortouw, ben zelfbewust, oplossingsgericht, doortastend, resultaatgericht en energiek. Mijn omvangrijke netwerk maakt het mogelijk de beste mensen uit de benodigde disciplines bij elkaar te brengen, waarbij ik als aanjager regisserend, inspirerend en kritisch voortdurend de doelstellingen bewaak.

Werkwijze

Het in beweging zetten van een creatief denkproces wordt gekenmerkt door het stellen van vragen over zaken, die voor velen vaak al een uitgemaakte zaak zijn. Liever dan in termen van hardware denk ik in termen van software: omdat het voor een groot deel de er wonende, werkende, recreërende, lerende mensen zijn die kleur en richting geven.

Veel belang hecht ik aan het creëren van maatschappelijk draagvlak voor het tot stand komen en de uitvoering van de stedenbouwkundige ontwikkelingen en transformaties. Het is de kunst, mensen de ruimte te geven mee te kunnen denken en doen. Mijn commerciële achtergrond heeft me erin getraind mensen succesvol te verleiden tot deelneming in een visie. 

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

Nieuws Artikelen, events & downloads

c54
The future of collaboration

The future of collaboration

19-06-2017 om 15:30 uur

Wytze Kuijper: Er zijn van die boeken die je iedere 2 of 3 jaar ter hand neemt om te ontdekken hoe het staat met je eigen persoonlijke ...

Lees verder »

c54 c120
Kun je van tevoren alles zelf bedenken?

Kun je van tevoren alles zelf bedenken?

08-09-2016 om 15:30 uur

Wytze Kuijper: Ik kan mijn professie van zo’n 8 jaar geleden als ‘conceptueel planoloog’ niet meer waarmaken.  ...

Lees verder »

c54 c120
Maak jij het verschil?

Maak jij het verschil?

10-06-2016 om 15:30 uur

Wytze Kuijper: Tijdens mijn recente fieldtrip ‘Steden in Transitie’ met Pakhuis de Zwijger naar Parijs viel mijn ...

Lees verder »

c54
Grundsatzfrage*

Grundsatzfrage*

16-10-2015 om 15:30 uur

Wytze Kuijper: De kunst van het vragen stellen! Er blijkt een gevoel van schaamte te ontstaan bij het stellen van vragen aan mensen ...

Lees verder »

Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up