Slimme architectuur

Slimme architectuur

Paul de Ruiter kijkt naar de relatie tussen architectuur en duurzaamheid.

Esthetiek, duurzaamheid, energiezuinigheid, kostenbewustheid, gemak en gezondheid. Het zijn begrippen die in de architectuur ogenschijnlijk in strijd zijn met elkaar, maar niets is minder waar. De combinatie van deze factoren is juist basisvoorwaarde om hoogwaardige architectuur te maken die voorziet in de behoeften van de opdrachtgever, de gebruikers en hun omgeving.

Integraal ontwerpen is een vanzelfsprekende voorwaarde voor goede architectuur. Of beter gezegd, slimme architectuur, die intelligent gebruik maakt van materialen, technologie en kennis. Het is een uitdaging om gebouwen te ontwerpen waarvan mensen zowel in letterlijke als figuurlijke zin energie krijgen.

Evolutie
In de ontwikkeling van slimme architectuur staan mens en natuur altijd centraal. Door goed na te denken over hoe mens en omgeving functioneren in en om een gebouw, kunnen onverwachte en grensverleggende oplossingen worden geboden waarmee het bouwen evolueert.

De ontwikkeling van de digitale camera is een goed voorbeeld van zo’n proces. Digitale camera’s zijn in een paar jaar tijd van grote apparaten geslonken tot het formaat van luciferdoosjes, die veel betere prestaties leveren met veel minder materiaal- en energieverbruik. Door de markt en het gedrag van mensen te analyseren, konden fabrikanten de consument een nieuw product bieden, waarvan de ontwikkeling voorheen onmogelijk leek.

Precies dát, het leren van de praktijk en het hierop aanpassen van de productconcepten, is het streven van slimme architectuur. Het is hightech architectuur die kan voorzien in de (toekomstige) behoeften van de gebruiker, en die bovenal leidt tot een omgeving die met een minimaal gebruik van energie de juiste condities biedt om optimaal te kunnen functioneren als mens. Om goed te kunnen slapen, efficiënt te kunnen werken, gelukkig en gezond te kunnen leven. Niet de vorm, maar de mens is de basis voor een duurzame omgeving.

Technologie
In de huidige conceptuele architectonische ontwerpen worden weliswaar de nieuwste technieken en inzichten verwerkt, maar in de ontwikkeling van concept naar bouwbare architectuur zit de architectuur eigenlijk nog in het industriële tijdperk. Terwijl de technologie in andere industrieën al decennia lang in chemische processen denkt en inmiddels overschakelt naar biologische processen, is de ‘state of the art’ in architectuur gebaseerd op mechanische principes.

De integratie van nieuwe technologieën in het maakproces van architectuur kan vele duurzame en energiebesparende innovaties opleveren. En ultimo vormen deze inzichten weer een aanleiding om het conceptuele ontwerp van architectuur te beïnvloeden.

Investeren
Duurzame en energiebesparende oplossingen zijn noodzakelijk, om de belangrijke reden dat de uitstoot van CO2 moet worden verminderd, maar ook omdat de fossiele brandstoffen eindig zijn en tegen steeds grotere financiële en politieke kosten gewonnen moeten worden.

Het is niet nodig om energie te blijven opwekken uit fossiele brandstoffen die van ver komen, want er zijn ruimschoots alternatieve energiebronnen dichtbij beschikbaar. De technologieën die het mogelijk maken energie op te wekken uit zon, wind, water, aardwarmte, biogas en biomassa zijn reeds aanwezig, we moeten ze alleen durven integreren in onze gebouwde omgeving, in onze architectuur.

Gebouwen en wijken kunnen duurzame energieproducenten worden in plaats van milieuonvriendelijke energieconsumenten en dat is een mogelijkheid die een nieuw perspectief biedt op het investeren in de gebouwde omgeving. Hoe hoger de investering, des te meer energie het gebouw levert, des te groter de besparing. Niet alleen in geld, maar juist ook van het milieu.

Dienstbaar
Goede architectuur is dienstbaar aan mensen en de mensheid. Dienstbaar doordat zij beantwoordt aan de werkelijke behoeften van eindgebruikers, opdrachtgevers en hun omgeving, én door te inspireren en te vitaliseren. Slimme architectuur kan het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken en gebouwen realiseren die daadwerkelijk energiebron zijn.

Paul de Ruiter

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Verplicht: vanaf 2030 alle woningen een A-label

Verplicht: vanaf 2030 alle woningen een A-label

Vandaag om 13:00 uur
timer 1 min

Heeft jouw huis al een A-label? Niet? Bereid je dan maar voor, want binnenkort wordt dit verplicht. Er is geen ...

Lees verder »

Wet VET: waarom gasloos wél kan

Wet VET: waarom gasloos wél kan

17 mei om 11:00 uur
timer 8 min

Drie weken gelden stuurde de NEPROM, Bouwend Nederland en AEDES een alarmerende brief naar de ministers van BZK ...

Lees verder »

Schaf welstand af!

Schaf welstand af!

4 mei om 15:30 uur
timer 2 min

Welstand is niet meer van deze tijd. Sterker nog, het is bijna middeleeuws om alleen op architectuur te bepalen ...

Lees verder »

Wiebes draait de gaskraan dicht, Ollongren draait de geldkraan open

Wiebes draait de gaskraan dicht, Ollongren draait ...

18 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Na jaren soebatten is de onvermijdelijke kogel door de kerk: op 29 maart jongstleden besloten Wiebes en Rutte de ...

Lees verder »

Innoveren: ik zou het maar wel doen!

Innoveren: ik zou het maar wel doen!

17 apr om 13:00 uur
timer 2 min

Jan Willem van de Groep: Een tijdje geleden werd ik gevraagd om in het magazine van de Waterschappen te reageren op de stelling van Herman ...

Lees verder »

Kaart brengt energietransitie in beeld

Kaart brengt energietransitie in beeld

16 apr om 15:30 uur

Jan Jaap Blum: De complexiteit van de energietransitie kent geen grenzen. De bouw- en vastgoedsector buigt zich de komende jaren ...

Lees verder »

Wat kunnen we verwachten?

Wat kunnen we verwachten?

13 apr om 15:30 uur
timer 4 min

Albert Hulshoff: Het recente besluit van het kabinet om de gaskraan in Groningen binnen 12 jaar helemaal dicht te draaien is een ...

Lees verder »

‘Een ander, vernieuwend geluid’

‘Een ander, vernieuwend geluid’

11 apr om 11:00 uur
timer 4 min

Ambitieuze doelstellingen om een energie neutrale, circulaire en aardgasloze omgeving te realiseren zwerven aan ...

Lees verder »

Wij gaan Biophilic!

Wij gaan Biophilic!

30 mrt om 15:30 uur
timer 5 min

Daan Bruggink: Ook bij de komende Building Holland weer een belangrijk thema: gezonde gebouwen. Of beter gezegd: een gezonde gebouwde ...

Lees verder »

De omgekeerde wereld!

De omgekeerde wereld!

28 mrt om 15:30 uur
timer 3 min

Onno Dwars: #vangaslos. Een verhitte discussie. Ook de netbeheerders kiezen positie in het debat over de snelheid waarin wij ...

Lees verder »

Reacties

Erg interessant om te lezen. Via www.elodea.org valt te zien hoe ook een ecoloog (oikos logos!) wellicht mee kan werken in deze broodnodige transitie. Termieten zijn daarbij goede leermeesters! Zoek onder Macrotermes michaelseni. Kennis over hydrologie en vegetatie kan wellicht een aanvulling zijn voor de groene horizontale (sedum / vegetatiedaken/etc) en verticale structuren. Met het netwerk groene bureaus (een branche-organisatie van 54 kleine, middelgrote en grote bureausuit de groene sector) organiseren we daar de 2e helft van november een studiedag over.Het lijkt ons erg nuttig om ideeen uit te wisselen op dit terrein! vriendelijke groeten namens elodea, drs henk jansen www.elodea.org

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up