Duurzame energie zonder gebakken lucht

Duurzame energie zonder gebakken lucht

Weet je nog, hoe je wereld veranderde door de uitvinding van internet, e-mail, de Ipad? En hoe je daarvóór niet wist dat je iets essentieels miste, maar dat je daarna niet meer zonder kon?

Datzelfde gevoel heb ik sinds ik het boek 'Sustainable energy- without the hot air' (november 2008) heb gelezen. De Nederlandse vertaling zou zijn: 'Duurzame energie zonder gebakken lucht'. Het boek geeft antwoorden op vragen die door discussies tussen voor- en tegenstanders worden opgeroepen, en inzicht in de werkelijke cijfers achter consumentenverbruik en energie-opbrengsten.

Energiegebruik in GB
De auteur is David MacKay, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Cambridge, en door dit boek inmiddels adviseur van de Britse regering. In 250 pagina's leesbaar en helder Engels, met zo nu en dan een kwinkslag, beschrijft en berekent hij het energieverbruik voor Groot-Brittanië, bijvoorbeeld voor de auto, vliegtuigen, verwarming, het bouwen van een huis etc.

Briljant is dat hij dit doet in kWh per persoon per dag. Omdat hij dit ook doet voor de opbrengsten van duurzame energiebronnen, geeft dit onmiddellijk inzicht in de balans tussen verbruik en opwekking.

Na het lezen van dit boek, ben ik minstens drie inzichten wijzer geworden:

- De maximale opbrengst van alle duurzame alternatieven bij elkaar, is niet genoeg om in onze hedendaagse energiebehoefte te voorzien. We moeten dus daadwerkelijk flink terug in ons energieverbruik, hoe onpopulair zo'n maatregel ook zal zijn. Dit betekent dat we de discussie over levensstijl, met oplopende energiebehoefte, aan moeten gaan. MacKay denkt (met een knipoog) aan een promotiecampagne van sexy personen in dikke trui.

- De discussie zou niet moeten gaan over of we nu windenergie, zonne-energie of andere duurzame bronnen ondersteunen, maar eigenlijk hebben we alle opties nodig. Alleen als we duurzame energie kunnen importeren, kunnen we zonder kernenergie. Maar, vraagt David MacKay droog: welk land zal in de toekomst duurzame energie over hebben en zo vriendelijk zijn om dit te willen exporteren?

- De duurzame opties hebben een behoorlijk ruimtebeslag, en zullen dus ook heel veel weerstand oproepen. De Nederlandse situatie is moeilijker dan de Britse, omdat ons land dichter bevolkt is en gemiddeld per persoon meer energie verbruikt. Hoe willen we dat tackelen? Ook Nederland zou een energieplan moeten maken dat ervan uitgaat dat in 2050 en verder de energieproductie CO2 neutraal is, en hoe we daar willen komen.

Een aanrader dus, dit boek, en nog steeds uiterst actueel. In Angelsaksische landen is dit boek bijzonder goed ontvangen. In Nederland lijkt het tot nu toe alleen door mensen met een technische achtergrond gelezen te zijn. Zonde, want ook politici en beleidsmakers, en sowieso alle personen die bezig zijn met energie kunnen hier veel van opsteken. Downloaden en lezen!

Download de volledige tekst
Download Nederlandse samenvatting
Lezing David MacKay 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c243 c244
Niet omdat het beton opraakt

Niet omdat het beton opraakt

9 apr om 17:00 uur
timer 3 min

Hans Korbee: Net zomin als dat het stenen tijdperk eindigde omdat de stenen opraakten, zal de huidige lineaire bouweconomie ...

Lees verder »

c21 c54 c261
Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

24 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Steeds meer gebouwen zijn ‘smart’. Maar veel kansen van nieuwe datagedreven technologie blijven nog ...

Lees verder »

c21 c54
Maximale CO2-reductie voor 1 euro

Maximale CO2-reductie voor 1 euro

18 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Jan-Maarten Elias: Om CO2-neutraal te worden in 2050, is het noodzakelijk om eerst de klimaatdoelen van 2030 te halen. Mét ...

Lees verder »

c21 c54 c244
Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

3 mrt om 16:11 uur
timer 4 min

Het woord duurzaamheid is inmiddels een containerbegrip geworden. Allerlei verschillende milieufacetten zoals ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Reradicaliseren

Reradicaliseren

25 feb om 17:00 uur
timer 3 min

Onno Dwars: Ik vind dat het radicalisme van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan erosie onderhevig is. Hun ...

Lees verder »

c21 c54 c185
Decorated shit

Decorated shit

11 feb om 16:01 uur
timer 5 min

“Zolang we heiligverklaarde concepten overeind houden, zoals we het geleerd hebben op de universiteiten, ...

Lees verder »

c21 c54 c244
MPG: buigen of barsten?

MPG: buigen of barsten?

10 feb om 16:00 uur
timer 6 min

Hans Korbee: Juni 2016 bracht de SER het rapport uit ‘Werken aan een circulaire economie: geen tijd te verliezen’. ...

Lees verder »

c21 c54 c185 c244
Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

3 feb om 15:45 uur
timer 6 min

Marten Valk: We zitten in een bijzondere tijd, er gebeurt veel. Door covid-19 is er acute aandacht voor het thema gezondheid. ...

Lees verder »

c21 c54 c190 c244
De timing van hout

De timing van hout

29 jan om 08:57 uur
timer 2 min

Onlangs werd ik getriggerd door het NRC-artikel ‘Bouwen met hout? Dat is niet duurzaam, zegt de norm’. ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244 c245
Wij zijn de overheid

Wij zijn de overheid

21 jan om 17:00 uur
timer 2 min

Onno Dwars: Nu Rutte III demissionair is, maakt Nederland de balans op. Als bouw- en vastgoedsector werden wij de afgelopen ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

09-12-2020 om 15:30 uur
timer 9 min

Ben Kruseman: Na mijn bouwkundestudie in Tilburg, nu Avans Hogeschool Tilburg en de vervulling van mijn militaire dienstplicht, ...

Lees verder »

Reacties

We moeten minder energie gebruiken. Dit boek komt tot dezlfde conclusie maar vanuit een ander punt geredeneerd. http://sargasso.nl/archief/2010/10/30/boekrecensie-niet-genoeg-grondstoffen-voor-hernieuwbare-energie/

- Veelzeggend dat na 3 jaar nog steeds een Nederlandse vertaling ontbreekt. - Treffend is zijn uitspraak dat getallen vaak indruk moeten maken en niet informeren. - Zijn berekeningen niet uitgaan van groei in het energieverbruik en zon-pv nauwelijks meetelt, ondanks alle huidige subsidies.

Net als het Planbureau voor de Leefomgeving in Nederland neemt ook deze auteur decentrale energievoorzieningen niet serieus...onbegrijpelijk!!...en daardoor ook onbruikbaar verhaal.

@Jan Willem, Daar heeft David MacKay goede argumenten voor; ik mis de tegenargumenten. De leveringsonzekerheid bij decentrale voorzieningen of de opslagproblemen bij wind- en vooral zonenergie.

Dank voor alle reacties en toevoegingen. @ Jan Willem: In de samenvatting staat het niet met zoveel woorden, maar David MacKay neemt in zijn rapport wel degelijk decentrale oplossingen mee: wind op het land, PV-cellen en zonneboilers op woningen. In het tweede deel van zijn betoog, als hij slimmere verwarming onder de loep neemt, bespreekt hij ook warmtepompen in combinatie met WKO (na uiteraard eerst goed te hebben geïsoleerd). Wel diskwalificeert hij enkele decentrale technieken: de mini windmolen op je dak, en de decentrale Warmtekracht centrale en microkrachtcentrale (ook wel HRe ketel genoemd) wegens te weinig opbrengst. Voor mensen die een echt boek in hun handen willen hebben: het bestelnummer is UIT Cambridge 2008 ISBN 978-0-9544529-3-3.

Zojuist werd ik geattendeerd op de petitie Nederland 2050: voor een 100% duurzaam en schoon Nederland. Google op Nederland 2050 en teken ook!

Dit boek is een afrader mackay is promotor van de fossiele industri in UK. Hij brengt een selctie van feiten, maar niet alle relavante voor duurzame energie, vwrvolgens maakt hij een onnavolgbare draai (og gat) in zijn redenering, en concludeert ten onrechte dat windenergie niet voldoende oplevert, waardoor we toch nog fosiele enrgie nodig hebben. Mackay schreef een misleidend boek

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up