Smaakmakers

Smaakmakers

We moeten meer de tijd nemen om oplossingen van de toekomst te engineeren en testen, meent Paul van Bergen.

Uit het bouwnieuws van afgelopen weken vielen mij een tweetal berichten in het bijzonder op.Als eerste de presentatie van het boek ‘De LEGOlisering van de bouw’. Een oproep om gebouwen evolutionair te ontwikkelen net als auto’s en vliegtuigen. In dit boek wordt gepleit om gebouwen samen te stellen uit doorontwikkelde componenten zodat er een repetitie van elementen optreedt en het risico’s op fouten of hogere kosten wordt verlaagd.

Daarnaast circuleerde er een filmpje over de bouw van een hotel in China die in slechts 15 dagen in elkaar werd gezet. Alle componenten waren geprefabriceerd en werden als een bouwdoos, als Lego, in elkaar gezet. Hoe lang men over de voorbereiding heeft gedaan bleef helaas onduidelijk.

Snelle realisatie
Beide berichten zijn goede illustraties van de huidige tijdgeest in de bouw. Risico’s op fouten, niet presteren of budgetoverschrijdingen moeten koste wat het kost worden vermeden en projecten moeten, na vaak een zeer lang proces van besluitvorming, zeer snel worden gerealiseerd. Zowel het ontwerp- (denk)proces als de uitvoering worden dan parallelle stromen.

Deze ontwikkelingen worden ook nog als ‘duurzaam’ verkocht omdat het gebruik van componenten en het prefabriceren leidt tot minder materiaal (lichter), minder afval, minder transport en een lager energiegebruik. Duurzaamheid, maar dan met het accent op de “E” van ecologie en economie.

De toekomst?
Persoonlijk ben ik er nog niet van overtuigd dat standaardisering en assembleren de toekomst is. Een duurzamere samenleving met als onderdeel daarvan een duurzame gebouwde omgeving heeft ook een belangrijke sociale en culturele invalshoek.

Thema’s als gezondheid, multifunctionaliteit, omgevingswaarde, functiemenging, hergebruik en diversiteit vragen om maatwerkoplossing die rekening houden met de context, de omgeving. Dat kunnen zachte waarden zijn maar ook de harde duurzaamheidthema’s zoals het uitwisselen van energie- en afvalstromen vragen eerder om verschillen dan om op zichzelf uitgebalanceerde oplossingen.

Context
Als ik bijvoorbeeld kijk naar de 2011 projecten TNT hoofddorp of het NIOO in Wageningen dan zijn we het er allemaal over eens dat die projecten inspirerende voorbeelden zijn van duurzame gebouwen maar qua uitwerking en toegepaste oplossingen verschillen die projecten totaal van elkaar.

De context van die projecten was ook totaal verschillend: een ontwikkelaar versus een opdrachtgever/gebruiker, energieneutraliteit versus C2C, gebiedsontwikkeling versus een solitair gebouw, flexibiliteit versus maatwerk etc. Met name die verschillen zijn essentieel, wat in deze projecten heeft geleidt tot een maatwerk ontwerp en oplossingen die precies pasten op de vraag: dat is duurzaam.

Oplossingen
Wat mij als adviseur boeit is de zoektocht naar de nieuwe voorbeelden, de ontwerpen, technieken, systemen en processen die de lat weer wat hoger leggen. Die leiden tot een nog gezondere omgeving, een nog lagere materiaal footprint, betere energiebalans, lagere levensduurkosten en een hogere toekomstwaarde. Gebieden en gebouwen moeten beter gaan presteren en niet alleen de onderdelen of componenten.

Wat zijn dan de ontwerpoplossingen van de toekomst? Er liggen wat mij betreft nog veel kansen en mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld passieve gebouwschillen, hybride constructies, decentraal klimatiseren, vraaggestuurde technieken en het hergebruik van materialen.

Deze oplossingen van de toekomst moeten wel eerste ontworpen en geëngineerd en getest worden voordat deze technieken toegepast kunnen worden. Dat is volgens mij de grootste veroorzaker van onze teleurstellingen en faalkosten. Wij nemen niet meer de tijd om dat proces te doorlopen.

Van China naar chips
Opdrachtgevers en klanten zullen blijven zoeken naar de voor hun vraag passende oplossingen die excelleren op het gebied van duurzaamheid. Waar we behoefte aan hebben zijn de nieuwe voorbeelden, de smaakmakers.

In die zin zie ik een overeenkomst met het succes van Lay’s, jawel de chipsfabrikant. Die is op zoek naar de opvolger voor het succes van de smaak patatje joppie! Welk project of opdrachtgever is de smaakmaker voor 2012: de snelste bouwdoos of zorgvuldigste inpassing! Dat het lekker mag smaken.

Paul van Bergen
Ir. P.J. van Bergen is directeur bij DGMR en adviseur op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving. DGMR is een adviesbureau dat onder andere gespecialiseerd is in duurzame gebieds- en gebouwontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Waterstof draagt niet bij aan de CO2-doelen van 2030

Waterstof draagt niet bij aan de CO2-doelen ...

9 mei om 00:00 uur
timer 8 min

Jan Willem van de Groep: Laat ik aan het begin van deze blog even helder zijn: ik heb niets tegen waterstof. Het is een energiedrager die ...

Lees verder »

De architect anno 2019 moet geen trend nalopen

De architect anno 2019 moet geen trend nalopen

26 apr om 15:30 uur

Thomas Bögl: Sinds een jaar of drie maakt de bouw- en vastgoedsector zich opeens bijzonder druk over de circulariteit van onze ...

Lees verder »

Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

8 apr om 10:00 uur
timer 10

As a service, at your service: met diensten en abonnementen in plaats van producten kun je andere inkomstenbronnen ...

Lees verder »

Polderen over circulaire bouw

Polderen over circulaire bouw

3 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Hoe geef je de circulaire bouw vorm? Daarover spreek ik samen met diverse experts uit de bouw in CB’23 (circulaire ...

Lees verder »

Klimaatakkoord is een rechtse hobby

Klimaatakkoord is een rechtse hobby

19 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

Onno Dwars: Het klimaatakkoord wordt vaak gezien als een linkse hobby. GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zijn partijen ...

Lees verder »

Transitievisie warmte opstellen: de voor- en nadelen per aanpak

Transitievisie warmte opstellen: de voor- en ...

18 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

Marjet Rutten: Een week geleden publiceerden we een expertpost van Duurzaam Gebouwd-expert Marjet Rutten, die inging op de mogelijkheden ...

Lees verder »

Is levensduur een belemmerende factor bij circulariteit?

Is levensduur een belemmerende factor bij circulariteit?

13 mrt om 15:30 uur
timer 3 min

Hans ter Horst: Zou de Van Dale er iets mee doen? Het woord ‘Circulair’. Het is voor mij nu al het woord van 2019. ...

Lees verder »

Een transitievisie warmte opstellen: hoe doe je dat?

Een transitievisie warmte opstellen: hoe doe ...

11 mrt om 13:00 uur
timer 7 min

Marjet Rutten: De komende jaren wordt aardgas vervangen door duurzame bronnen. Het Rijk verwacht van iedere gemeente per 2021 ...

Lees verder »

In 5 stappen meer grip op de kwaliteit van je gebouw

In 5 stappen meer grip op de kwaliteit van je ...

10 jan om 15:30 uur
timer 4 min

Het blijft een worsteling voor menig facilitair manager: overzicht en regie houden over de prestaties van een pand. ...

Lees verder »

Gezamenlijk voortouw nemen voor transitie naar all-electric

Gezamenlijk voortouw nemen voor transitie naar ...

7 jan om 15:30 uur
timer 3 min

Karin Husmann: Iedereen kent de gigantische opgave om in 2050 CO2-neutraal te zijn. In dat jaar moet de gebouwde omgeving volledig ...

Lees verder »

Editorial Duurzaam Gebouwd Magazine 41: Circulair Bouwen

Editorial Duurzaam Gebouwd Magazine 41: Circulair ...

4 jan om 15:30 uur
timer 1 min

In Duurzaam Gebouwd Magazine 41 schreef Duurzaam Gebouwd-expert Pim Peters, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs, ...

Lees verder »

Best gelezen 2018: nummer 1

Best gelezen 2018: nummer 1

2 jan om 15:30 uur

Jan Willem van de Groep: Het was spannend, maar het best gelezen artikel van 2018 is de expertpost 'Wet VET: waarom gasloos bouwen wél ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up