In kleine of grote stappen naar energieneutraal

In kleine of grote stappen naar energieneutraal

Naarmate het succes van de grote stappen manifester wordt, stijgt de verontwaardiging van de mensen die werken aan de kleine stappen. Is dan datgene waar zij mee bezig zijn volkomen waardeloos? Nee, het zijn domweg onvergelijkbare grootheden gebaseerd op volkomen andere principes. Daardoor zijn de lessen van de kleine stappen ook niet zomaar te vertalen naar de grote stappen.

Het belangrijkste wat ik uit de wereld wil helpen, is de veronderstelling dat voor corporaties heel veel kleine stappen beter zijn dan een paar grote stappen. Zowel vanuit energetisch als financieel oogpunt is het omgekeerde het geval. Vanuit financieel perspectief kan met 1 label B-renovatie 2 nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd worden!

Een paar belangrijke assumpties. Kosten zijn out-of-pocket en dus weg. Investeringen worden terugverdiend, omdat ze kosten zijn voor degenen die gebruik maakt van het gecreëerde product of dienst. Een label B-renovatie levert zo’n 30% energiebesparing (op het totale energieverbruik van een huishouden). Een nul-op-de-meterrenovatie zorgt 100% energiebesparing.

Onderhoud en renovatie

Een woningcorporatie combineert energetische ingrepen vrijwel altijd met al gepland onderhoud of renovatie-ingrepen. Voor groot onderhoud ligt al snel zo’n 20 tot 30 duizend euro op de plank. Voor vergaande renovatie worden bedragen tussen 40 en 70 duizend euro begroot. Bij groot onderhoud is iedere labelstap meegenomen. Voor renovatie wordt er (laten we hopen) minimaal gestreefd naar label B.

De huurverhoging bij renovatie naar label B is lastig te onderbouwen. Vaak is er in de betreffende wijken al het nodige aan de hand met betrekking tot achterstallig onderhoud en ligt het onderwerp ‘huurverhoging’ zeer gevoelig. Het verwachte energieverbruik is daarnaast onvoorspelbaar en zeker niet te garanderen. Daardoor wordt de huurverhoging vaak beperkt tot een paar tientjes of zelfs helemaal niet doorbrekend.

Rendabeler

De kosten van een nul-op-de-meterrenovatie ligt in de pre-industriële fase rond 70 duizend euro (binnen de Stroomversnelling voor een gemiddelde grondgebonden woning). Die prijs daalt de komende jaren nog fors, maar dat is zelfs in dit vergelijk niet eens relevant. De vergoeding die de corporatie kan vragen voor de garantie nul-op-de-meter (NOM), bedraagt gemiddeld zo’n 150 euro in de maand.

Dan gaan we nu eens rekenen. Let op, ik kijk daarbij alleen naar de mogelijkheden die de energierekening biedt. De totale businesscase met levensduur verlengende ingrepen, harmonisaties en andere complicerende factoren maakt een NOM-renovatie per definitie rendabeler dan een B-labelrenovatie.

Wat kan een corporatie met 150 euro in de maand? Met een constante kasstroom kan een corporatie 2 dingen doen. Geld lenen en dat geld vervolgens investeren in een project wat zichzelf terugverdiend met een fatsoenlijk intern rendement. Het investeringsbedrag wat past bij 150 euro is zo’n 40 duizend euro.

Voor de gemiddelde renovatie (met ambitie label B) wordt gemiddeld 55 duizend euro uitgegeven. De huurverhoging van zo’n drie tot vier tientjes dekt daarvan amper  8 duizend euro af.  Dat betekent dat er zo’n 45 duizend euro out-of-pocket verdwijnt ten koste van de winst en verliesrekening. Een bedrag waarmee alle ratio’s van de corporatie verslechteren.

Nihil verschil

Het verschil laat zich raden. Bij de NOM-woning wordt 40 duizend van de 70 duizend euro afgedekt. Het verschil is 30 duizend euro. Dat is 15 duizend euro lager dan de B-labelstap. Het zal echter niet lang duren voordat de prijs van een nul-op-de-meterrenovatie doorschiet naar 60 duizend euro waardoor het verschil nihil wordt.

Dit betekent dat dan met 1 label-B renovatie 2 NOM-renovaties uitgevoerd kunnen worden. Kwestie van een beetje gezond verstand gebruiken.

De businesscase draait 100% rond als bij mutaties de comfortelementen worden meegerekend door een zogeheten harmonisatie naar streefhuur. Corporaties kunnen natuurlijk ook genoegen nemen met een lager rendement, waardoor die harmonisatie achterweg kan blijven en de betaalbaarheid van de kernvoorraad wordt geborgd.

Grote stap

Vanuit energetisch perspectief is het wel helder. De NOM-renovatie levert 3 keer zo veel besparing als een label B-renovatie. Een focus op de kleine stappen zorgt er ook voor dat veel woningen locked-in raken voor de komende 30 jaar. Om de noodzakelijke grote stap te maken moet er dan gedesinvesteerd worden. En die grote stap is echt nodig, willen we verzekerd zijn van een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c138 c185 c225
Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

21 sep om 09:01 uur
timer 1 min

De komst van een Belgische handelsmissie naar Eindhoven biedt Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c263
Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

17 aug om 10:01 uur
timer 4 min

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties vragen om een combinatie van ingrepen: ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot 2030

Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot ...

11 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Eind juni ondertekenden de Woonbond, het Rijk, de VNG en Aedes de Nationale prestatieafspraken volkshuisvesting. ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c225 c265
Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact meetbaar

Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact ...

8 aug om 15:01 uur
timer 2 min

OnderhoudNL heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden bewoner is goud’

Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden ...

8 aug om 11:01 uur
timer 4 min

In Zwolle zijn twee galerijflats met in totaal 280 appartementen toe aan een grootschalige opknapbeurt. Deze renovatie ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c280
Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon Europe

Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon ...

15 jun om 10:01 uur
timer 5 min

Afgelopen vrijdag begon in Wuppertal de Solar Decathlon Europe met aan de start ook een team van de TU Delft: ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Re-Use Award voor kantoortransformaties van Van Wijnen

Re-Use Award voor kantoortransformaties van ...

23 mei om 10:31 uur
timer 1 min

Met diverse kantoortransformaties naar woningen heeft Van Wijnen de eerste Re-Use Award (2021) van PropertyNL ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Met label B ben je er nog niet

Met label B ben je er nog niet

27 apr om 10:01 uur
timer 1 min

Ben je ook op zoek naar inspiratie over de verduurzamingsroutes voor de bestaande bouw? Meld je dan aan voor het ...

Lees verder »

c21 c120 c140 c225
Circulaire impuls corporaties: “Schrap BTW op hergebruik”

Circulaire impuls corporaties: “Schrap ...

15 apr om 07:00 uur
timer 6 min

Hoe kunnen woningcorporaties na de roep om te verduurzamen ook de circulariteit oppakken? Paul Terwisscha kent ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Oproep: gebruik leegstaand vastgoed voor opvang vluchtelingen

Oproep: gebruik leegstaand vastgoed voor opvang ...

13 apr om 10:01 uur
timer 3 min

De miljoenen vierkante meters aan leegstaande gebouwen in Nederland moeten snel worden getransformeerd in extra ...

Lees verder »

c21 c120 c190 c225
Transformatie: bekend kantoorpand wordt schoolgebouw

Transformatie: bekend kantoorpand wordt schoolgebouw

30 mrt om 10:01 uur
timer 1 min

Van Wijnen heeft de renovatie- en sloopwerkzaamheden in de drie torens van het bekende Zandkasteel afgerond. Hierna ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c190 c225
‘Circulaire bouweconomie is de enige route die we hebben’

‘Circulaire bouweconomie is de enige route ...

23-12-2021 om 12:01 uur
timer 7 min

Woningcorporaties moeten hun bezit verduurzamen en circulariteit vormt daarbij een essentieel aspect. Welke tools ...

Lees verder »

Reacties

kleine correctie : het zal echte niet lang duren voordat de prijs van een gemiddelde renovatie doorschiet naar 60.000 ipv Het zal echter niet lang duren voordat de prijs van een nul-op-de-meterrenovatie doorschiet naar 60 duizend euro waardoor het verschil nihil wordt. Denk we eens moeten onderzoeken hoeveel een gemiddelde huurder wil betalen voor het verhogen van comfort ( en dan met name de impact van tocht/schimmel/geluid op de gezondheid !)

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up