Doordecentralisatie is geen horde, maar kans!

Doordecentralisatie is geen horde, maar kans!

Een goed binnenklimaat zorgt voor minder ziekteverzuim en heeft een goede invloed op de leerprestaties van leerlingen. Maar de kwaliteit van het primaire onderwijs wordt bedreigd, doordat scholen zelf verantwoordelijk worden voor het totale onderhoud van hun schoolgebouwen. Toch kan deze zogenaamde ‘doordecentralisatie’ juist leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs!

De doorcentralisatie is het gevolg van de nieuwe wet Onderwijshuisvesting, die per 1 januari 2015 wordt ingevoerd. Hierdoor wordt het budget voor buitenonderhoud binnen het primair onderwijs overgeheveld van gemeenten naar schoolbesturen. Zij moeten hun gebouwonderhoud goed regelen om niet alleen goede prestaties van leerlingen en docenten te waarborgen, maar ook om een onnodig hoge energierekening te voorkomen.

Horde of kans?

Deze extra taak kan enerzijds een onneembare horde vormen, maar anderzijds liggen hier ook kansen voor de schoolbesturen. Een horde, omdat veel scholen onvoldoende kennis en competenties hebben voor het organiseren van het dagelijks onderhoud en het maken van een goede meerjaren-onderhoudsplanning of -exploitatieplanning.Maar ook kansen, omdat de doordecentralisatie aan scholen volop kansen biedt om het binnenmilieu en de kwaliteit van hun gebouwen te verbeteren. Met de juiste tools op het gebied van duurzaamheid kunnen schoolbesturen deze problemen in een keer aanpakken. Door bijvoorbeeld onderhoudsgegevens te digitaliseren, krijgen zij een helder en volledig inzicht in de staat van het vastgoed. Daarmee kunnen zij de juiste onderhoudskeuzes maken, zonder hulp van buitenaf. Daarnaast helpt zo’n ‘digitaal dossier’ de scholen met het in kaart brengen van achterstallig onderhoud. Hierdoor kunnen de schoolbesturen beter de risico’s bepalen bij het overnemen van het vastgoed.

Duurzaam ondernemen

Een digitaal scholendossier neemt niet alleen werk uit handen van schoolbesturen, het is ook een perfecte vorm van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ten eerste het sociale aspect. Een grondige aanpak van het buitenonderhoud is een mooie basis voor het verduurzamen van het gehele gebouw. Dit leidt tot betere prestaties van leerlingen en docenten en een daling van het ziekteverzuim. Bovendien is het voor de school een prima handvat om leerlingen en medewerkers bewust te maken van verduurzaming en de voordelen ervan. Bijvoorbeeld door hen te vertellen over de nieuwe manier van werken met het digitale scholendossier. De school kan ook de BREAAM-NL Junior Milieuscan Basisschool gebruiken. Met dit lespakket, gebaseerd op het internationale keurmerk BREAAM, kunnen leerlingen uit de bovenbouw zelfstandig de duurzaamheid van hun school in kaart brengen. Zo ontdekken zij zelf wat goed gaat in en om hun school en wat beter kan.

Zelf investeren in verduurzaming

Een digitaal scholendossier helpt schoolbesturen ook om een meerjaren-onderhoudsplan op stellen. Zo’n plan waarborgt de technische kwaliteit van het gebouw, helpt om kosten te voorspellen, maatregelen slim en efficiënt te plannen en zo desinvesteringen te voorkomen. Zo krijgen scholen eindelijk de kans om zélf te investeren in verduurzaming van hun gebouwen. Hierdoor gaat hun energierekening naar beneden, waardoor het onderwijs een kwaliteitsinjectie kan krijgen. Ook al investeert de school dus eerst in duurzaamheid, op termijn worden deze investeringen terugverdiend.

Het digitaliseren van onderhoud en energieverbruik ontzorgt bovendien ouders van leerlingen en schoolbesturen zelf. Ouders zijn blij met het verbeterde binnenmilieu van de school en met de investeringen in de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast helpt een digitaal scholendossier schoolbesturen om het totaalplaatje van hun school te verbeteren.

Kwestie van doen!

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp, maar er worden te weinig plannen echt gerealiseerd. Met een digitaal scholendossier verandert de doordecentralisatie van een horde in een kans om het onderwijs te verbeteren, op sociaal gebied en op het gebied van (leef)milieu en economie. Het is slechts een kwestie van doen!

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c143 c160 c225
Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid en huiselijkheid

Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid ...

19 apr om 15:01 uur
timer 1 min

In de serie BouwHelden verhaalt architect Joost Ector over zijn ontwerp voor het Groningse Feringa Building met ...

Lees verder »

c21 c143 c185 c225
Metadecor gebruikt oude spijkerbroeken als gevelisolatie

Metadecor gebruikt oude spijkerbroeken als gevelisolatie

8 feb om 08:43 uur
timer 2 min

Metadecor gaat oude spijkerbroeken gebruiken als gevelisolatie bij de middelbare school van De Goudse Waarden ...

Lees verder »

c143 c223
Whitepaper: Betere leerprestaties en hogere kwaliteit schoolgebouw binnen handbereik

Whitepaper: Betere leerprestaties en hogere ...

Dringender dan ooit zijn de opgaven voor schoolbesturen om toekomstbestendig te zijn en de leeromgeving gezond ...
c21 c143 c225 c243 c263
Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen ...

02-12-2021 om 08:01 uur

Op 10 november kwamen we in Eindhoven bij elkaar om de volgende stappen voor gezonde en duurzame scholen te concretiseren ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c243 c263 c265
Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen voor elkaar 

Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen ...

17-11-2021 om 08:00 uur
timer 8 min

Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het Klimaatakkoord ...

Lees verder »

c21 c143 c225
Doe mee aan serious game De Expeditie

Doe mee aan serious game De Expeditie

21-10-2021 om 09:03 uur
timer 2 min

Tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november kun je tot twee keer toe deelnemen aan een serious ...

Lees verder »

c21 c143 c148 c160 c225
Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres ...

19-10-2021 om 13:23 uur

Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over energiezuinige, ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c245
Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

08-09-2021 om 08:00 uur
timer 2 min

Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c225
Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

Frisse scholen – ‘Wees kritisch ...

01-09-2021 om 10:45 uur

Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een ogenschijnlijk ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c263
Nu al extra geld beschikbaar voor ventilatie scholen

Nu al extra geld beschikbaar voor ventilatie ...

16-08-2021 om 14:01 uur
timer 2 min

De Tweede Kamer steunt een voorstel van GroenLinks en de PvdA om eerder geld vrij te maken voor voldoende ventilatie ...

Lees verder »

c21 c143 c185 c225 c278
Ecodorp Boekel wint twee Duurzaam Bouwen Awards

Ecodorp Boekel wint twee Duurzaam Bouwen Awards

01-07-2021 om 14:01 uur
timer 5 min

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2021 won Ecodorp Boekel niet alleen de Circulaire Ring als meest duurzame ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243
Betere leerprestaties en hogere kwaliteit schoolgebouw binnen handbereik

Betere leerprestaties en hogere kwaliteit schoolgebouw ...

31-03-2021 om 11:01 uur
timer 6 min

Waar moet een gezonde leeromgeving aan voldoen en hoe kun je duurzaamheid inbedden in bestaande plannen? Duurzaam ...

Lees verder »

Reacties

Een prachtige en zeer optimistische visie! De nadruk ligt op de kansen die dit nieuwe beleid biedt. Dat laat onverlet de vraag of besturen en directies van scholen voldoende capaciteit, en kennis in huis hebben (of budget om die kennis in te kopen). Onderhoud is wel een extra taak! In steden kunnen scholen deze kennis gebundeld organiseren en inkopen, maar in de periferie (dorpen) met één basisschool zal dat nog moeten blijken.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up