Geen gezondheid zonder geluk

Geen gezondheid zonder geluk

Onlangs bracht de World Green Building Council in samenwerking met Jones Lang Lasalle, Lend Lease en Skanska een groot onderzoek uit over gezondheid in relatie tot de gebouwde omgeving. Uit het onderzoek ‘Health, Wellbeing and Productivity in Offices’ blijkt onder andere dat een betere kwaliteit van de binnenlucht kan leiden tot een productiviteitsverbetering van 8 tot 11 procent. Een belangrijke bevinding.

Ook een belangrijke bevinding is het verband tussen voldoende licht en arbeidsproductiviteit. En tussen akoestiek en lekker kunnen werken. Ook blijkt dat het ontwerp van het gebouw een duidelijk effect heeft op het al dan niet stimuleren van lichaamsbeweging.

Ik ben blij dat de WorldGBC wereldwijd aandacht schenkt aan dit zo belangrijke duurzaamheidsonderwerp: gezondheid. Toch zou ik naast deze harde feiten over gezondheid graag meer aandacht vragen voor de zogenaamde ‘zachte’ elementen van gezondheid die weliswaar moeilijker te meten zijn maar zeker niet minder van belang; de psychische gesteldheid van de mens. Welke elementen hier van invloed op zijn worden naar mijn mening nog onderbelicht.

Succes bewijzen

Want natuurlijk is arbeidsproductiviteit belangrijk voor werkgevers. Net als het hebben van fitte werknemers. En natuurlijk is het voor werkgevers interessant te weten welke maatregelen zij kunnen treffen om hieraan bij te dragen. Dit zijn zeker maatregelen die hun effect hebben bewezen. Of hun succes gaan bewijzen.

Maar is het niet zo dat een gezond hoofd de basis is voor een gezond lichaam? Wellicht een open deur voor een psycholoog, maar ik ben ervan overtuigd dat juist het mentale aspect van gezondheid het startpunt moet zijn van het gezonder maken van kantoren. Het gaat er hierbij om dat werknemers zich gelukkig en tevreden voelen, en op hun gemak.

Drie elementen

Geluk, welbevinden, tevredenheid; hoe stimuleer je dat op de werkplek? Belangrijk hierin zijn drie elementen. Een kantooromgeving moet begrijpelijk, beïnvloedbaar en betekenisvol zijn. Die combinatie maakt dat we ons zowel lichamelijk als mentaal goed voelen in onze werkomgeving. Maar welke maatregelen zijn hiervoor nodig?

Het blijkt dat dit een combinatie is van maatregelen op het gebied van kleurgebruik, inrichting, natuur, uitzicht, akoestiek, luchtsnelheid, zon, geur, licht, vochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit. Die mix van maatregelen wordt extra interessant nu we, bijvoorbeeld door Het Nieuwe Werken, anders tegen arbeid gaan aankijken. En waar en wanneer je die arbeid verricht.

Healing Offices

Er bestaan in Nederland genoeg initiatieven die stappen zetten op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan het concept van ‘Healing Offices’. Dit concept biedt een omgeving waarin medewerkers zelf kunnen kiezen hoe zij het liefste werken, en op welk moment. Het biedt een variatie aan sfeer en werkplekken die inspeelt op persoonlijke behoeften die gedurende de dag kunnen veranderen. Ik vind het erg mooi om te zien dat ook grote toonaangevende bedrijven steeds meer aandacht hebben voor het welzijn en geluk van hun medewerkers. En hierbij ook zien dat – in brede zin - de inrichting van de werkplek hier invloed op heeft.

Kennis ontsluiten

DGBC wil de kennis die er op het gebied van gezondheid, geluk en de gebouwde omgeving graag ontsluiten. Wij hebben een zeer actieve kopgroep gezondheid en comfort met wie wij een aantal stappen gaan zetten, zoals het organiseren van workshops voor onze participanten en het ontwikkelen van een selfassessment voor bedrijven die meer willen weten over de gezondheid en het comfort van hun gebouw. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar welzijn in relatie tot de gebouwde omgeving. Maar we moeten die kennis nog veel meer gaan uitwisselen en communiceren en uiteindelijk ook verankeren binnen de tools en producten die DGBC ontwikkelt.

Ik hoop dat het werk dat wij met elkaar doen ertoe zal leiden dat de kwaliteit van de werkomgeving steeds belangrijker wordt. En dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen om deze te verbeteren. Juist omdat we gezondheid en geluk van onze medewerkers zo belangrijk vinden. Als we hier nu in investeren, zal dit ons op langere termijn allemaal veel voordeel opleveren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54
De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

De innovatiechallenge: gebruik de ideeën ...

17 sep om 17:00 uur
timer 4 min

Marc Kooij: De druk om steeds sneller te komen met nieuwe oplossingen neemt toe. Leveranciers die deze innovaties bedenken, ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: verkavelen

Het kan anders: verkavelen

16 sep om 13:01 uur
timer 3 min

In zijn reeks van blogs laat Hans Hidden zien hoe je de ruimtelijke omgeving anders kunt inrichten met de focus ...

Lees verder »

c21 c54 c148 c245
Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

23 aug om 13:00 uur
timer 13 min

Goed ventileren van huizen en gebouwen is belangrijk, voor comfort én gezondheid. Zoals met zo veel dingen ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Waar halen we onze elektriciteit vandaan in 2050?

Waar halen we onze elektriciteit vandaan in ...

19 aug om 16:01 uur
timer 5 min

Jan-Maarten Elias: Het is 2050. Hoe ziet de energievoorziening binnen de gebouwde omgeving er dan uit? In ieder geval zonder verbranding ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: parkeernormen

Het kan anders: parkeernormen

12 aug om 11:01 uur
timer 3 min

In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c277 c278
Wat als

Wat als

10 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Het IPCC luidt opnieuw de noodklok en mede daarom gaat Norbert Schotte, bij VORM manager Innovatie & Duurzaamheid, ...

Lees verder »

c21 c54 c259 c277
Weeralarm of weer alarm?

Weeralarm of weer alarm?

28 jul om 10:00 uur
timer 2 min

Harm Valk: Het klimaat is veranderd. Toch lijkt de illusie te bestaan dat we de definitieve verandering nog kunnen voorkomen, ...

Lees verder »

c21 c54 c266 c277
Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

Multifunctionele daken – flexibele oplossing ...

22 jul om 08:00 uur
timer 4 min

Benno Nijenhuis: In het vakgebied van platte daken is het hebben van een goede link met ontwerp en architectuur belangrijk en soms ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Toekomst van wonen en CO2-reductie

Toekomst van wonen en CO2-reductie

21 jul om 15:30 uur
timer 5 min

Marten Valk: We hebben in de gebouwde omgeving de uitdaging om onze huidige CO2-uitstoot terug te brengen van 180 Mt/jaar naar ...

Lees verder »

c21 c54 c244 c276
Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf water’

Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf ...

20 jul om 17:00 uur
timer 2 min

Johan Bel: Wat hebben we ons toch een zorgen gemaakt 30 jaar geleden. De aanstormende ellende van klimaatverandering denderde ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: financiering

Het kan anders: financiering

20 jul om 11:00 uur
timer 3 min

In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c243
Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

Energielabel C eerste, kleine stap richting ...

16 jul om 13:01 uur
timer 3 min

Nog anderhalf jaar en dan is Energielabel C verplicht voor elk kantoorgebouw in Nederland. Daarmee zijn we er ...

Lees verder »

Reacties

Wellicht goed om te weten dat er sinds korte tijd een Europese norm is: EN 16309 'Assessment of Social Performance of Buildings - Methods'. Daarin wordt ondermeer aandacht besteed aan 'Health and Comfort' aspecten van gebouwen: thermische aspecten, kwaliteit binnenlucht, akoestiek, visueel comfort en ruimtebeleving.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up