Energielabel is handvat voor besparing

Energielabel is handvat voor besparing

Energielabels voor auto’s of koelkasten zijn compleet ingeburgerd. We vinden het heel normaal dat we in één oogopslag kunnen zien hoe zuinig een apparaat is. Als er geen label is, piekeren we er niet over om ‘m te kopen. Maar dan het energielabel voor woningen! Dat was al een dankbare kop-van-jut, maar er steekt een storm van kritiek op nu minister Blok het ‘voorlopige energielabel’ stuurt aan bijna 5 miljoen eigenaar-bewoners.

We willen graag euro’s overhouden, maar blijkbaar niet met behulp van het energielabel. En dat is opvallend. Want energielabels bij auto’s en witgoed werken, zo leert de ervaring. Ze hebben daar werkelijk iets teweeg gebracht. Anders zouden auto- en witgoedfabrikanten ‘t label niet zo’n prominente plaats geven in hun communicatie. Als consumenten zouden we onze keuze niet zo laten beïnvloeden door die informatie.

Veel te winnen

Er is veel te winnen met een energielabel voor huizen. Zo’n 40% van het totale energieverbruik in ons land komt voor rekening van gebouwen en woningen. Dat percentage kan drastisch omlaag.

Het overgrote deel van die woningen is gebouwd in de jaren tachtig of eerder. Veel van die woningen zijn slecht geïsoleerd en verbruiken veel meer energie dan nodig is. En uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 20% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de hoogte van de energierekening.

Belangrijk plaatje

Waar gaat de kritiek over? Over de manier waarop de voorlopige energielabels zijn bepaald, plus de uitvoeringsperikelen. Natuurlijk, het is een goede zaak om dit soort ontwikkelingen kritisch te volgen. Ook is het goed om de uitvoering te stroomlijnen en te verbeteren. Maar we dreigen steeds meer te vergeten waar het energielabel werkelijk voor staat en waarom het een belangrijk ‘plaatje’ is.

Het energielabel van een woning zegt iets over de bouwkundige factoren, installaties en voorzieningen die het energieverbruik beïnvloeden. Ofwel: isolatie van vloer, gevels en dak, zuinige cv-ketel, zonnepanelen, dubbel glas en warmtepomp. Het label zegt (veel) minder over het feitelijk energieverbruik, want dat wordt vooral bepaald door het gedrag van de bewoners.

Onderneem actie

Via dit ‘plaatje’ dat het label oplevert, krijgt een eigenaar in één oogopslag de optelsom van de voorzieningen in zijn woning. Een label is dus een belangrijk communicatie-instrument. Niet meer en niet minder. Als jouw label aangeeft dat je als bewoner flink kunt besparen op je energierekening, onderneem dan actie. De kosten die je maakt om je woning energiezuiniger te maken, verdien je binnen een paar jaar terug. Vanaf dat moment profiteer je continu van een lagere energierekening.

Dus: ga achter informatie aan, bij een erkende installateur en/of bouwbedrijf. Laat je adviseren over de beste opties, de kosten en – afhankelijk van je gedrag – hoe het huis comfortabeler wordt en je tegelijk je energielasten verlaagt. En terwijl je maandelijks flink bespaart, geef je ook de waarde van je woning nog een zetje.

Er is misschien nog wel wat aan te merken op het energielabel. Maar hoe dan ook krijgt de eigenaar zo meer inzicht in de energieprestaties van zijn of haar woning. En dat geeft je een handvat om gerichte besparingsmaatregelen te nemen. Dat is altijd de moeite waard.

Duurzaam Gebouwd-expert Titia Siertsema heeft dit artikel geschreven samen met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c135 c225
Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

8 jan om 15:30 uur
timer 5 min

De gemeente Arnhem heeft grote duurzaamheidsambities en bij de renovatie van sporthal Elderveld wist de markt ...

Lees verder »

c21 c122 c225
Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

28-11-2019 om 14:00 uur

Kingspan Unidek introduceert dakelement dat direct geschikt is voor luxe plafondafwerking.

Lees verder »

c21 c122 c127 c225 c243
Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale studentenflats

Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale ...

26-11-2019 om 10:00 uur
timer 5 min

Het is ongetwijfeld een van de meest bijzondere pilotprojecten in Utrecht: de renovatie van drie wooneenheden ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

29-10-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksvastgoedbedrijf nodigt producenten, leveranciers en gevelbouwers uit om innovaties aan te dragen en samen ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Luchtdicht en brandveilig dakelement direct geschikt voor afwerking

Luchtdicht en brandveilig dakelement direct ...

11-10-2019 om 14:00 uur
timer 1 min

Unidek Aero DeLuxe is toegevoegd aan het productportfolio van Kingspan Unidek. Het dakelment isoleert en is door ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225
Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16-09-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis vanaf 2 september

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis ...

15-08-2019 om 08:45 uur
timer 1 min

Vanaf 2 september wordt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer opengesteld. Met de subsidie is het ...

Lees verder »

c21 c122 c125 c148 c187 c225 c243
Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

02-08-2019 om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

c21 c26 c122 c243
Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject in Arnhem

Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject ...

19-07-2019 om 15:30 uur
timer 3 min

In het hart van Arnhem verrijst De Martinus, dat straks de historische binnenstad en de Rijn met elkaar verbindt. ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Circulaire dakrenovatie dankzij hergebruik steenwol

Circulaire dakrenovatie dankzij hergebruik steenwol

18-07-2019 om 10:00 uur
timer 4 min

Isoleren met steenwol is duurzaam en circulair dankzij de onuitputtelijke grondstof waarvan het materiaal wordt ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Patent voor prefab gevelsysteem zonder thermische bruggen

Patent voor prefab gevelsysteem zonder thermische ...

18-06-2019 om 15:30 uur
timer 2 min

De ontwikkeling van een glasvezelcomposiet koppelanker levert gevelsluitende en koudebrugvrije prefab wandelementen ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Eerste BRL 1317 certificering is een feit

Eerste BRL 1317 certificering is een feit

11-06-2019 om 15:30 uur
timer 1 min

Het allereerste SKG-IKOB procescertificaat voor de BRL 1317 [thermisch (na-)isoleren van elementen voor in- en ...

Lees verder »

Reacties

De informatie in dit bericht is niet de praktijk. Wij adviseren onze klanten niet te letten op het voorlopige en definitieve energielabel omdat er misleidende informatie op staat. De energielabelklasse zegt totaal niets over de energieprestatie van een gebouw. Ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld. Voor een appartement met 50 mm muurisolatie, HR+ glas en balansventilatie met WTW kwamen we uit op een energie-index van 0,94 en definitief energielabel C.Gaan we de muurisolatie verdubbelen naar 100 mm, dan steeg de energie-index maar het definitief energielabel bleef C. Gaan we de muurisolatie verdrievoudigen dan steeg de energie-index maar het energielabel bleef C. Vreemd toch? Nu komt het! Gaan we de balans ventilatie met WTW vervangen door natuurlijke ventilatie dan daalde de energie-index maar steeg het definitief energielabel naar A. De conclusie die wij als vastgoedinspectie- en adviesbureau hebben moeten trekken is dat het nieuwe definitief energielabel een rem zet op innovatie en energiebesparing remt. Innovatieve installaties, isolatiematerialen en pv-panelen worden met de nieuwe methodiek onterecht tekort gedaan. Het nut van vergelijking zoals in dit artikel wordt verondersteld is er totaal niet, integendeel! Het nieuwe energielabel maakt de energieprestatie van gebouwen ontastbaar, terwijl dit toch echt de doelstelling was. Maar na dat gezegd te hebben zal de Nederlandse overheid/politiek hier niet wakker van liggen. Dat geldt ook voor onze landgenoten in Groningen. Ook al zou die hele provincie instorten, de gasboringen gaan gewoon door. En wat voor gat ontstaat er als iedereen in Nederland gaat besparen? Hoe gaan we de gemiste miljarden uit de energiebelasting en gasbaten dan compenseren? Het beste zou zijn om dit nutteloze energielabel niet om te zetten en in bezwaar/beroep te gaan tegen de onwettige last onder dwangsom. Wil je toch een waardeloos energielabel, vraag het dan aan en gooi het zsm in de prullenbak. We staan voor schut in Europa en hebben van een mooi instrument een nutteloos gedrocht gemaakt om alleen maar onder de Europese boete uit te denken te komen. Onze politici hebben klaarblijkelijk een korte termijn visie. Het is niet voor niets dat we steeds verder achter lopen in Europa op het gebied van innovatie en verduurzaming.

Als woningeigenaar ervaar ik het energielabel als zinloze, waardeloze en overbodige betutteling en geldklopperij. Al weer opgelegd door Europa... Sinds ik in eigen woningen woon wordt ik al achtervolgd door "onverwachte meteropnemers". Omdat ik -kennelijk in vergelijking met mijn omgeving- opval m.b.t. mijn energieverbruik. En nu word ik bedreigd (zo voel ik dat) met een boete van € 400.= als ik me niet conformeer aan een waanzinnge verplichting. Als de koper of huurder wat weten wil, kan hij me vragen om mijn energierekeningen.... Een verbod op terrasverwarmingen en auto's met een grotere maximumsnelheid dan 130 km/u zou beter zijn.... Maar dan komen onze politici in de problemen, vrees ik. Bah, die politiek en hun akkoorden.

@Jan van der Krift. Ik verbaas me er ook over dat het nieuwe energielabel een handvat wordt genoemd. Het is werkelijk waar een nutteloos bureaucratische gedrocht waarmee de politiek onder de boete van Europa denkt uit te komen. Het energielabel in de nieuwe vorm heeft niets meer met energiebesparing te maken. Het is voor de energiebesparingsbranche en EPA bureau's een doorn in het oog. Adviseren over hoe een hoger energielabel wordt bereikt raden in alle gevallen af. Want geloof me, ook al heb je kapitalen geïnvesteerd, in innovatieve isolatiematerialen, pv-panelen, hoogwaardige balansventilatie met WTW of een cv-ketel met een kwaliteitsverklaring, dat heeft voor het nieuwe energielabel geen enkele meerwaarde ten opzichte van de oude stenen tijdperk producten. Dus nogmaals voor iedereen die dit leest. Laat je niet misleiden door het nieuwe energielabel en gooi het direct in de prullenbak. Naast de onwaarheden staat er alleen maar misleidende verwarrende informatie op.

De overheid heeft juridisch, organisatorisch, technisch, wetenschappelijk en procedureel altijd gesjoemeld met de manier waarop energieprestaties worden berekend. De EPN/EPC kent veel merkwaardigheden. En het energielabel (sinds 2007) is een horror-soap geworden. De regie over dit drama lag vooral bij VROM en Uneto-VNI (KBI/KvINL en ISSO). Cruciale betrokkenen als de Raad van Accreditatie, Stichting BouwKwaliteit, Certificerende Instellingen, consultants, ambtenaren, en vele anderen werden jarenlang overbetaald voor een geflopt product. EPA-bedrijven en allerlei ingenieursbureau's werden gedwongen om in een dwangbuis van dure, domme en ineffectieve regeltjes te opereren. Terwijl deze bedrijven verdraaid goed weten hoe je op een verantwoorde manier energiebesparing kunt realiseren. De overheid is hier verantwoordelijk voor 'contraproductief' beleid dat de energietransitie al meer dan 10 jaar hindert in plaats van bevordert. Daarbij wordt ook al meer dan 10 jaar de EPBD-richtlijn niet nageleefd, en is Nederland het het stoutste jongetje van de klas op het gebied van energiebesparing en verduurzaming.

Het label vormt niets anders dan een opmaat naar de zoveelste ordinaire belastingmaatregel. Duurt geen 10 jaar of de WOZ-waarde, het huurwaardeforfait en gemeentelijke belastingen worden via een index, gebaseerd op het label verrekend. Label F betekent uiteraard de hoogste factor. En dan komt Kafka om de hoek kijken, want toon maar eens aan dat jou huis beter scoort dan dat van de buren.

Volgens www.energielabelvoorwoningen.nl heeft mijn woning e-label G en dateert hij van vòòr 1946, terwijl in de koopakte 1952 staat. Als je dit op de site aanpast wordt je in rode letters gewezen op het feit dat dit gecontroleerd zal worden (wat kost dat en wie gaat dit betalen??). Van

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up