Gezocht: de moderne Jules Verne

Gezocht: de moderne Jules Verne

“Binnen 10 jaren komen er fabrieken in de Sahara, die de zonnewarmte aldaar verzamelen, in elektriciteit omzetten, in een kistje opbergen, dit kistje naar Den Haag zenden, hier een naaimachine gedurende een paar maanden drijft en, als alle elektriciteit eruit is, eenvoudig terugsturen! Een algehele omkeer is te wachten in alle takken van industrie! Vliegmachines, ja wat niet al: het behoort niet meer tot de onmogelijkheden.”

Op 20 juni 1881 ontmoet de Haagse ingenieur Harting in Vlissingen de Franse schrijver Jules Verne, die met zijn stoomboot Saint-Michel onderweg is naar Hamburg. Verne heeft dan al het vergezicht dat elektriciteit als beweegkracht de toekomst is. Hoe, dat weet hij nog niet. Maar hij maakt zo veel indruk dat Harting in de Schiedamsche Courant* deze profetische woorden uitspreekt.

Grote belangen van oude industrieën

Het kistje is de batterij geworden en elektriciteit wordt op een andere manier getransporteerd. En inderdaad, elektriciteit heeft hele industrieën doen veranderen. We hebben alle mogelijkheden om naar een all-electricmaatschappij te gaan op basis van natuurlijke bronnen. Zelfvoorzienend! De belangen van oude industrieën, de bouwlobby en landen die olie winnen zijn echter zo groot, dat zij er alles aan doen om hun positie te verdedigen.

Zo publiceerde Vattenfall onlangs een miljardenverlies. Uit de laatste jaarcijfers blijkt dat van de geproduceerde 173 terawattuur (TWh) aan elektriciteit 29% afkomstig is van kernenergiecentrales en 48% van centrales gestookt met fossiele brandstof zoals steenkool, gas en olie. Naast lage stroomprijzen en een overschot aan elektriciteit op het netwerk zet een toenemend aanbod van groene energie, vooral vanuit Duitsland door de Duitse Energiewende, de stroomprijzen en daarmee de resultaten van energiebedrijven onder druk.

Verdedigingsstrategie

Het antwoord van Vattenfall is het risicoprofiel van het concern te verlagen door te investeren in windparken en stadsverwarming. Weliswaar hernieuwbaar, maar niet echt vernieuwend. En daarmee een verdedigingsstrategie in plaats van een innovatiebeleid.

Gelukkig zijn er ondernemingen zoals Tesla, die miljarden investeren in hun visie van een toekomst waarin lowcostbatterijen alles veranderen. Tesla beschrijft een toekomst waarin alle voertuigen, met uitzondering van vliegtuigen en raketten, worden aangedreven door batterijen, in combinatie met nieuwe elektriciteitssystemen op basis van zonnepanelen. 

Ambitieloos Nederland

Wat voor vergezicht hebben wij in politiek Nederland en nationaal bedrijfsleven? Een ambitieloos doel om in 2020 14% van alle energie duurzaam op te wekken. En zelfs dit ambitieloze doel gaat een uitdaging worden! Waarom? Het ontbreekt in de politiek aan Vernes en Hartings. Wat is ons vergezicht? Waar willen we naar toe? Niets is onmogelijk. De politiek denkt in regeringsperiodes van vier jaar en in ministeries in plaats van een grensoverschrijdend, geïntegreerd geheel. De ‘belangen’ van het ministerie van Economische Zaken zijn weer anders dan de belangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Terwijl er maar een overkoepelend belang zou moeten zijn. De ambitie zou moeten zijn dat we binnen twintig jaar een duurzame, gasloze, all electric- maatschappij hebben gerealiseerd, die honderd procent duurzaam is opgewekt! Hoe exact, tja dat weet ik nog niet. Maar vanaf heden dienen alle beleidsnota’s, belastingen, en wet- en regelgeving aan deze ambitie getoetst te worden. 

Groningen wordt de toekomst 

We beginnen radicaal in Groningen. Het winnen van gas stopt met onmiddellijke ingang. Iedereen gaat branche- en politiek-overschrijdend aan de slag: niet tégen elkaar, maar mét elkaar. We bouwen huizen die gericht zijn op de mens en dus rekening houden met de toekomst van bijvoorbeeld vergrijzing en flexibiliteit (Zorg en Welzijn). We maken gebruik van de kennis en innovatie van de technische universiteiten (Wetenschap). We gaan creatief op zoek naar oplossingen en denken out-of-the-box (Cultuur en Kunst). Hierdoor snijdt het mes aan alle kanten. We investeren in kennis, leveren goede zorg, creëren banen, mensen leven prettiger en bovenal we leveren een bijdrage aan het behoud van onze aarde.

Het rendement laat zich niet alleen uitdrukken in geld, maar ook in welzijn. Groningen wordt ons nieuwe exportproduct! En maakt duidelijk dat niet fi nanciering of technologie de beperking vormt, maar de manier van denken. We hebben meer Vernes, Hartings en Tesla’s nodig!

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c161 c184 c225
Voormalig postkantoor in Gronings aardbevingsgebied energieneutraal verbouwd

Voormalig postkantoor in Gronings aardbevingsgebied ...

12-09-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

In het Groningse dorp Ten Post, middenin het aardbevingsgebied, is een oud postkantoor opgeknapt, aardbevingsbestendig ...

Lees verder »

c161 c225
Aardbevingsbestendig verduurzamen in Groningen

Aardbevingsbestendig verduurzamen in Groningen

16-10-2017 om 08:00 uur

Op korte termijn moeten Groningse woningen aardbevingsbestendig worden. Om de inzet op verduurzaming in deze regio ...

Lees verder »

c161 c225
Documentaire maakt gevolgen van gaswinning duidelijk

Documentaire maakt gevolgen van gaswinning duidelijk

20-03-2017 om 13:00 uur

2Doc publiceerde de documentaire ‘De Stille Beving’, waarin van dichtbij duidelijk wordt hoe de Groningse ...

Lees verder »

c161 c225
Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Vilton

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Vilton

20-03-2017 om 11:00 uur

In Vilton heeft Duurzaam Gebouwd een nieuwe partner. Technisch directeur Freddy Holwerda introduceert het bedrijf.

Lees verder »

c161 c225
Groningen helpt 6 dorpen energieneutraal te worden

Groningen helpt 6 dorpen energieneutraal te ...

16-02-2017 om 15:30 uur

De provincie Groningen helpt 6 energie-initiatieven verder bij de financiering, publiciteit en regelgeving rondom ...

Lees verder »

c161 c225
Sleutels ‘Groningen woont Slim’ uitgereikt tijdens Nationale Klimaattop 2016

Sleutels ‘Groningen woont Slim’ ...

28-10-2016 om 11:00 uur

De sleutels van de mobiele duurzaamheidswinkel ‘Groningen woont Slim’ werden tijdens de Nationale Klimaattop ...

Lees verder »

c161 c225
Mobiele winkel voor duurzaam wonen in Groningen

Mobiele winkel voor duurzaam wonen in Groningen

11-10-2016 om 13:00 uur

De duurzame, rijdende winkel van het energieloket ‘Groningen woont SLIM’ is op 1 oktober geopend. ...

Lees verder »

c161 c225
150 corporatiewoningen aardbevingsbestendig en energieneutraal

150 corporatiewoningen aardbevingsbestendig ...

05-08-2016 om 08:00 uur

Sinds december 2015 zijn ruim 150 huurwoningen in het Groningse aardbevingsgebied bouwkundig versterkt en energieneutraal ...

Lees verder »

c26 c120 c161
Aardbevingsbestendige NOM-keur woningen in Groningen

Aardbevingsbestendige NOM-keur woningen in Groningen

01-07-2016 om 11:00 uur

23 woningen in Groningen zijn aardbevingsbestendig gemaakt en gerenoveerd naar NOM-niveau. De huizen in Delfzijl, ...

Lees verder »

c161 c225
Komende 5 jaar minder gaswinning in Groningen

Komende 5 jaar minder gaswinning in Groningen

24-06-2016 om 17:00 uur

Het kabinet schroeft de gaswinning uit het Groningenveld de komende 5 jaar terug van 27 naar 24 miljard kubieke ...

Lees verder »

c161 c225
€ 290,5 miljoen voor Groningse scholen

€ 290,5 miljoen voor Groningse scholen

09-06-2016 om 08:00 uur

Er komt € 290,5 miljoen beschikbaar voor de versterking en nieuwbouw van scholen in het aardbevingsgebied ...

Lees verder »

c161 c225
Alders: ‘Groningse woningen klaarmaken voor toekomst’

Alders: ‘Groningse woningen klaarmaken ...

14-01-2016 om 09:30 uur

“Laten we niet alleen praten over het herstellen van schade en gebouwen aardbevingsbestendig maken, maar ...

Lees verder »

Reacties

Volgens mij bedoel je levensloopbestendige huizen en vanuit een sociale visie op integraal en lokaal samenwerken gemaakt, maar vooral veilig en ook aardschokbestendig, gebouwd met materialen die in overvloed voorhanden zijn bij de boeren in de omgeving, waar we mee gaan samenwerken. En bedoel je misschien ook dat daarmee de lokale economie gestimuleerd wordt en geld en middelen en diensten vooral onderling binnen de provincie uitgewisseld worden? Ik hoop echt dat je dat bedoelt. En dat we de kennis en ervaring van meerdere generaties weer weten in te zetten om innovatief te zijn en samen te wonen, te leven en te werken met energie die lokaal in ovevloed voorhanden is en nieg uit de Sahara hoeft te komen. En ja het lijkt erop dat het zonder gas nu al kan en opslag van elelctriciteit? misschien zijn electrische auto's de verbindende schakel niet alleen in overbruggen van afstanden maar ook van overbrugging van energie. Wj zijn begonnen in Haarlemmermeer. Wees welkom om onze pilotprojecten te bezoeken.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up