De toekomst van de bouw = ICT

De toekomst van de bouw = ICT

Het duurt niet lang meer of bouwen vindt plaats achter de computer. De sector is structureel aan het veranderen. In de onderstroom zien we al de voorbeelden van, zoals het heet in jargon, Industrie 4.0 of Smart Industry. Maar wat betekent dat voor onze sector? Hoe ziet die er over 10 jaar concreet uit?

Eerst even de betekenis van smart industry: een slimme inzet van ICT, waarbij machines onderling met elkaar verbonden zijn en slim worden aangestuurd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • slimme producten voorzien van sensoren
  • slimme processen waarbij de productie is geautomatiseerd met behulp van robots en 3D printers;
  • slimme diensten zoals op maat gemaakte producten, waarbij productieapparatuur en mensen direct communiceren.

Smart industry speelt zich dus niet alleen af binnen een fabriek, maar ook tussen bedrijven en tussen bedrijven en klanten. De belangrijkste reden voor de opkomst hiervan is dat het leidt tot lagere kosten en op maat gemaakte producten. Het gaat uit van het principe dat 10.000 verschillende bouwwerken produceren net zo duur is als 10.000 dezelfde bouwwerken. Bovendien verbetert de kwaliteit doordat systemen zelflerend zijn.

Nieuwe verdienmodellen

Productiemethoden veranderen door de opkomst van smart industry en er ontstaan nieuwe verdienmodellen. De traditionele keten verdwijnt en maakt plaats voor een slim netwerk van producenten, een zelflerend platform en klanten (prosumenten). Hoe dat kan werken?

We beginnen uiteraard bij de klant. De klant stelt online het gebouw van zijn dromen samen. Dat kan nu al deels met woningconfiguratoren, maar dat is pas het begin. Woningconfiguratoren worden gebruiksvriendelijker en zijn in de toekomst niet zo afhankelijk van een handjevol vooraf bedachte oplossingen. Over een paar jaar passen we alles op maat aan. Dankzij parametrisch ontwerpen weten slimme systemen de maximale grenzen. Denk aan constructieve formules die aangeven dat je dat raam niet zo groot kunt maken als die deur daar komt en die weet dat iets niet aan het bouwbesluit voldoet en je daarover informeert. Dat is een fundamentele verandering! We gaan van ‘uitgaan van wat mogelijk is’ naar ‘alles is mogelijk, als het maar niet onmogelijk is’!

Big data

Dat brengt ook andere werkwijzen met zich mee voor overheden. Zo toetst welstand niet langer of het ontwerp voldoet aan de wensen, maar geeft ze de maximale grenzen vooraf aan. Op huisnummerniveau als ze wil. Al die data van partijen (big data) komen in grote databases en worden aan elkaar gekoppeld.

We gebruiken niet alleen informatie, we genereren ook informatie. De configuratoren worden verrijkt met ongelooflijke hoeveelheden informatie, die we krijgen uit onderzoek en gebruikersgedrag en zijn zo ook zelflerend (Evidence Based Design). Dit komt onder meer doordat we alles voorzien van sensoren. Tot op componentniveau wordt alles intelligent en aan elkaar gekoppeld (Internet of Things).

Inspelen op de omgeving

Dit verbetert ook de gebruikerservaring. Denk aan een sensor op het raam, zodat je kunt zien of en waar er nog ramen open staan. Of sensoren in technische installaties, zodat ze op afstand te monitoren zijn (wat veel partijen nu al aanbieden). Bouwwerken gaan ook inspelen op de omgeving. Zijn er mensen in het kantoor, dan wordt voor die mensen op maat de ideale werkplek gecreëerd. Bureaus op de goede hoogte, stoelen in de goede stand, temperatuur, licht, alles wordt aan die persoon aangepast. De eerste voorbeelden daarvan zie je al in kantoorgebouw The Edge. Maar gebouwen communiceren ook met andere gebouwen. Denk aan de slimme verdeling van energie met smart grids.

Het klantproces is nauw verweven aan het productieproces. Dat zijn geen gescheiden werelden meer. De bouw vindt in de toekomst plaats in fabrieken die niet worden aangestuurd door mensen, maar door systemen. Bouwwerken worden vervaardigd door industriële robots. De configuratoren, die 3D-tekeningen genereren, staan continu in verbinding met de fabriekscomputers. Voorraadcontrole, planning, et cetera. Alles gaat automatisch, terwijl de klant nog aan het ontwerpen is. De keten slinkt hierdoor enorm.

Ook voor de renovatiemarkt

Veranderingen gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor de renovatiemarkt. Dit is mogelijk door ontwikkelingen zoals bij Google Tango. Simpel gezegd: mensen lopen met hun telefoon door een gebouw om zo automatisch een 3D-tekening van het gebouw te genereren. Een tekening die mensen in de toekomst eenvoudig koppelen aan configuratoren, waar ze met hun individuele mogelijkheden spelen en direct de kosten zien. Offertes handmatig maken, opnames doen… dat is er dan allemaal niet meer bij.

En het gaat nog verder. Met bijvoorbeeld de Hololens van Microsoft voorzie je de bestaande ruimte van een (nog niet bestaande) laag (augmented reality), die je een beeld geeft van hoe de ruimte eruit komt te zien na de verbouwing (gebaseerd op het BIM-model dat uit de configurator komt). Waarbij je er dus ook fysiek doorheen kunt lopen en met eenvoudige handbewegingen zaken aan kunt passen.

Toekomstmuziek? Voor een deel wel, maar die toekomst komt rap dichterbij en het gaat dus niet alleen om het bouwproces, ook om wat we bouwen. Hoe denk jij dat ICT de bouw- en installatiesector gaat veranderen? Laat het weten en geef je reactie.

Deze expertblog heeft Marjet Rutten ook geplaatst op LinkedIn. Foto: Marjet Rutten tijdens Building Holland (foto: Robert Tjalondo)

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c138 c225 c246 c261
Het belang van soft skills bij digitalisatie en BIM

Het belang van soft skills bij digitalisatie ...

25-08-2020 om 13:00 uur
timer 4 min

Innovatie is nog nooit zo belangrijk geweest in de bouw- en vastgoedsector, want we staan voor enorme veranderingen. ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31-03-2020 om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c138 c225
De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen ...

27-03-2020 om 09:00 uur
timer 6 min

Met een mooi filmpje en een inspirerende presentatie won UBA eind vorig jaar de DigiDare Award. Wouter Ackermans ...

Lees verder »

c138 c185 c257
Ebook Circulair bouwen met BIM

Ebook Circulair bouwen met BIM

In de gratis Ebook 'Circulair bouwen met BIM' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de stand van zaken in ...
c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20-02-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

09-10-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Met liefst achttien inzendingen werd de eerste DigiDare Award tijdens de BIM Loket D-day een groot succes, met ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

01-10-2019 om 13:00 uur
timer 7 min

Hoe kun je een werkwijze als BIM zo goed uitleggen dat het ook op bestuurstafels een hapklare brok wordt? Experts ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246 c251
‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience Center

‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience ...

05-08-2019 om 07:00 uur
timer 3 min

Bij de bouw van het AFAS Experience Center in Leusden is de risicobeheersing onder meer gevonden in het ‘samen ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

06-06-2019 om 22:22 uur
timer 6 min

De bezoekers van het BIM Seminar kregen naast positieve businesscases ook een primeur voorgeschoteld: de lancering ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c244
E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

c21 c138 c225
BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

13-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Op 6 juni 2019 is het zover. Die dag kom je alles te weten over hoe je BIM gebruikt voor een succesvolle businesscase ...

Lees verder »

c21 c122 c138 c225 c246
BIM-data verplaatsen van ene naar andere model kan nu met deze truc

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model ...

02-05-2019 om 15:30 uur
timer 2 min

In een BIM-model kun je een berg aan data opslaan, maar hoe pas je die toe in een ander BIM-model? Nieman en ERA ...

Lees verder »

Reacties

3D printers zijn de toekomst, over een een aantal jaar zullen die dingen zo snel en zo groot kunnen printen dat er een paar van die dingen op een bouwplaats staan en dat (bijna) alles gewoon word uitgeprint.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up