Nieuwe kansen

Nieuwe kansen

Steeds meer organisaties hanteren een nieuw verdienmodel: ze verkopen niet een product of dienst met een marge, maar zoeken naar andere manieren om inkomsten te genereren.  

Ook in onze branche staat verandering op stapel. Veel van de structuren uit het traditionele verdienmodel zijn niet langer houdbaar. Door de toegenomen transparantie en ketenintegratie verdwijnt bijvoorbeeld de stapeling van marges. Steeds meer partijen zetten niet zomaar een opslag op hun kosten en berekenen dat door aan de klant. Zij zoeken op creatievere manieren naar inkomstenbronnen, om zo maximale waarde te realiseren voor de klant.

Gratis bouwwerken, zou het kunnen? 

Cablean installeert al gratis zonnepanelen en regenopvangsystemen. Hoe ver kunnen we hierin gaan? Ga er maar eens voor zitten met een team. Welke andere inkomstenbronnen kun je aanboren, waardoor het bouwwerk zelf gratis wordt voor de klant?  Wees creatief. Ben je bijvoorbeeld actief in de wegenbouw, onderzoek dan of je een weg gratis kunt aanbieden. Bijvoorbeeld op voorwaarde dat je met de weg energie of warmte opwekt, die je mag verkopen aan nabijgelegen gebouwen om te verwarmen en koelen. Of haal je omzet uit het onderhoudsabonnement dat niet meer kost dan het onderhoud van een traditionele weg, maar dat je wel veel efficiënter doet door een integrale oplossing die over de hele levensduur goedkoper is.  Of laat de opdrachtgever betalen per auto die er overheen rijdt.

Geen boter meer bij de vis?

En wat te denken van geld verdienen aan toekomstige verkopen? Een prachtig voorbeeld daarvan is natuurlijk Senseo of Nespresso. Ook in de gebouwde omgeving biedt het fantastische kansen. De wittebroodstijd voor nieuwe gadgets is tegenwoordig nog maar 4 maanden. Dan beginnen consumenten zich alweer te vervelen en worden ze nieuwsgierig naar nieuwe dingen die hen verrassen.

Laat ICT’ers slimme oplossingen bedenken voor gebouwen, waardoor we in de toekomst telkens de nieuwste technieken plug & play kunnen installeren. Uiteraard is het dan van belang dat we slimme gebouwen neerzetten, die op de toekomst zijn voorbereid en ingericht. Komen er nieuwe gadgets op de markt (of ontwikkel je ze zelf), dan kunnen we deze zonder veel moeite installeren. Op die nieuwe gadgets maken we dan leuke marges. En nog belangrijker: ze zorgen dat gebruikers echt blij zijn. Je gaat op die manier een langetermijnrelatie aan met je klant en creëert telkens nieuwe omzetmogelijkheden. Weliswaar niet in de traditionele bouw, maar in de ICT. Maar waarom niet?

Beginnen met een gratis basisproduct werkt. Zeker als je met je organisatie via internet en social media heel veel mensen kunt mobiliseren. Het freemium-model werkt op deze manier. Het aanbieden van een gratis basisproduct stimuleert het virale effect. Doordat mensen het massaal delen met hun netwerk bouw je een enorme gebruikerscommunity op, die je vervolgens met premium diensten omzet naar betaalde gebruikers. Vooral bij digitale producten werkt dit goed, omdat ze deelbaar zijn tegen minimale meerkosten.

as a service

Geen producten meer kopen, maar de functionaliteit van dat product als dienst afnemen. Het principe ook achter Turntoo, maar je ziet het overal terug. XXX as a service. De klant heeft als voordeel dat hij geen hoge investeringen hoeft te doen en geen onderhoud heeft. Hij sluit gewoon een abonnement af. Voor de leverancier betekent het dat hij anders naar investeringen kijkt. Misschien kan hij een lamp maken, die 100 jaar mee gaat. In het oude handelsmodel niet aantrekkelijk: hij verkoopt iedereen 1 keer een lamp en gaat dan failliet. In het nieuwe model kan dit wel een aantrekkelijke optie zijn.  

Bezit vervangen door gebruik. En dit is te vertalen naar legio producten. Zelfs bouwmarkten zijn hiermee bezig. Kraan kapot? Je kunt een nieuwe kopen, maar je kunt ook een abonnement inclusief onderhoud afsluiten, wordt hij ook nog voor je gemonteerd.  Of voor je hele woning, of je nieuwe slot, of voor warmte, of voor ….

Kijk om je heen

We vinden het normaal dat Google ons voor niets laat zoeken en toch een miljardenomzet heeft. En dat we allemaal in verbinding staan met elkaar via Facebook en Twitter en er nog nooit een rekening voor hebben gehad. Kan dit ons inspireren? Is dat een andere manier van denken die we op onze eigen bedrijfstak kunnen loslaten?

Van welk verdienmodel wordt jouw klant blij? Wil hij je product gratis? En wat kan die klant of het product dat je levert dan (indirect) voor jou betekenen? Data genereren die voor jou of voor andere partijen van waarde is? Toekomstige opdrachten? Vraag jezelf af naar welk verdienmodel de voorkeur van de klant uitgaat en wat je je als organisatie kunt veroorloven. Welke combinatie van verdienmodellen is voor jouw product of dienst mogelijk interessant?

Traditionele verdienmodel geen vanzelfsprekendheid

Ieder verdienmodel biedt zijn eigen, unieke kansen. Dat komt doordat elke verdienmodel een bepaald klantsegment aanspreekt. Een passend verdienmodel is essentieel om (meer) omzet en winst te maken.

Onderstaand vind je een overzicht van verschillende verdienmodellen. Deze verdienmodellen zijn vooral interessant om je organisatie uit te dagen anders te kijken. Je hoeft niet per se voor één van de genoemde verdienmodellen te kiezen, want er zijn er nog veel meer en combineren is natuurlijk ook mogelijk.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Wil je aan de slag met je verdienmodel, denk dan aan de volgende stappen:

  • Verdiep je in de klant.
  • Kijk naar onbenutte klantwaarde -> hoe kun je die verzilveren?
  • Verlaag alle drempels -> zorg dat het voor klanten makkelijk en aantrekkelijk is om klant bij je te worden.
  • Upsellen: wat kun je nog meer aan de klant verkopen? Welke aanvullende producten en diensten wordt hij gelukkig van.
  • Samenwerken: wat kun jij leveren waar anderen organisaties blij van worden? Hoe pak je dat dan gezamenlijk het beste aan?

Deze expertblog is een vervolg op 'Nieuwe verdienmodellen', dat vorige week verscheen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c144 c146 c225 c243
Ook zwembaden en sporthallen van het gas af

Ook zwembaden en sporthallen van het gas af

08-07-2019 om 08:00 uur

Niet alleen bedrijven en huishoudens moeten op termijn over van gas op groene stroom. Ook zwembaden en sportaccommodaties ...

Lees verder »

c21 c54 c146 c244
Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

08-04-2019 om 10:00 uur
timer 10

As a service, at your service: met diensten en abonnementen in plaats van producten kun je andere inkomstenbronnen ...

Lees verder »

c21 c146 c225 c249 c253
Kostenoverschrijdingen hebben vaak een politiek karakter

Kostenoverschrijdingen hebben vaak een politiek ...

24-01-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Waarom gieren de kosten van grote infrastructurele werken vaak uit de bocht? Kostenexpert Joep van der Meer: "Plannen ...

Lees verder »

c21 c125 c146 c225
Deadline voor Investeringsronde 2018 nadert

Deadline voor Investeringsronde 2018 nadert

05-08-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

4 oktober is de laatste dag om een financieringsaanvraag te doen als innovator in duurzame energie. Dan sluit de ...

Lees verder »

c21 c120 c146 c225
Slimme fabriek voor renovatiepakketten in Overijssel

Slimme fabriek voor renovatiepakketten in Overijssel

23-07-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Er moeten renovatiepakketten komen waarmee oude, bestaande woningen in één keer energieneutraal kunnen ...

Lees verder »

c21 c146 c225
STEP-regeling volledig aangevraagd

STEP-regeling volledig aangevraagd

20-07-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector (STEP) is volledig aangevraagd en het volledige budget wordt ...

Lees verder »

c120 c146 c184 c225
Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor onderzoek naar gasloze buurten

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor ...

17-07-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat in 2021 woningen en gebouwen worden verwarmd zonder aardgas? In Noord-Holland ...

Lees verder »

c21 c120 c146 c225
Ombouw leegstaande winkels leveren 14.000 nieuwe woningen op 

Ombouw leegstaande winkels leveren 14.000 nieuwe ...

04-07-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Het samenbrengen van het overschot op de winkelmarkt met het tekort op de woningmarkt, maakt het mogelijk om tot ...

Lees verder »

c21 c54 c125 c146 c184
Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

03-07-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Het spel is op de wagen. Aan de verschillende tafels wordt gewerkt aan het klimaatakkoord dat het nieuwe kabinet ...

Lees verder »

c21 c134 c146 c225
'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

02-07-2018 om 15:30 uur
timer 2 min

De coalitieplannen voor nieuwbouw in Amsterdam, gericht op meer betaalbare en duurzame woningen, kunnen juist leiden ...

Lees verder »

c21 c125 c146 c225
Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland

Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland

02-07-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Via blockchain duurzame energie uitwisselen in één en dezelfde wijk en een innovatieve financieringswijze ...

Lees verder »

c21 c146 c190 c225
Mede-eigenaar worden van Madaster via obligaties

Mede-eigenaar worden van Madaster via obligaties

21-06-2018 om 12:00 uur
timer 2 min

Initiatiefnemer Thomas Rau van Madaster, de ’materialenbibliotheek voor vastgoed’, nam zojuist ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up