Mijn huis is niet duurzaam

Mijn huis is niet duurzaam

Met trots tweette ik dat mijn energierekening thuis nu € 45 per maand bedroeg.  De laatste 10 zonnepanelen zijn pas in juni 2016 geplaatst, dus dit jaar zal de rekening nog lager uitvallen. Toch bekroop mij het gevoel dat ik toch minder duurzaam ben dan ik dacht, na het lezen van de reacties op mijn twitter-bericht. 

Sinds 2009 wonen we in jaren 30 woning. Je kent ze wel: enkel glas, dunne spouw, ongeïsoleerde zolder en een mooie klassieke granito-vloer in de hal, die als koeling werkt in zomer en winter. Bij binnenkomst waren we direct verkocht. Glas en lood en suite deuren, mooie plafonds en authentieke deuren.

Bij aankoop had ik mij als doel gesteld om de energierekening onder € 100 te krijgen. De vorige bewoners waren immers meer dan € 350 per maand kwijt, dus dat leek me een stevige ambitie. Met de Trias Energietica in mijn achterhoofd heb ik (mijn partner liet het aan mij over) onze klus aangepakt. Als doorgewinterde nul-op-de-meter ontwikkelaar wist ik ook dat energiezuinige apparatuur en gedrag essentieel is.

Mijn niet duurzame huis

De tweet van Onno Dwars

Dus naast de meeste energiezuinige diepvries, warmtepomp droger en ledlampen investeerden we in het isoleren van (tussen)vloeren, gevel en dak. Natuurlijk werd de oudere cv-ketel vervangen en meteen een zonneboiler geplaatst. Het isoleren van de houten vloeren is vooral voor contactgeluid fijn, maar ook om energieverlies te voorkomen zodat niet het gehele huis verwarmd moet worden. Dit leidde al tot een energierekening van nabij de € 120. Afgelopen 2 jaar hebben we 14 zonnepanelen geplaatst, waardoor de energierekening op €40 uitkomt. In totaal hebben we circa € 20.000 (waarvan € 6.000 vergoed werd met subsidies) geïnvesteerd in het verduurzamen en comfortabel maken van de woning. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van € 3.720 ten opzichte van de vorige bewoners. Om nog maar niet te spreken over de reductie van CO2-uitstoot.

Mijn niet duurzame huis

Maar duurzaam is de woning allerminst! Mijn twitter volgers wezen mij erop. Nog steeds aangesloten op gas is inderdaad niet duurzaam. De betekenis van duurzaamheid is ook aan het veranderen. CO2-uitstoot reduceren is niet meer duurzaam. Je bent alleen nog maar toekomstbestendig in 2017 als je geen CO2 meer uitstoot met je huis.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c186 c225 c243
'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig bouwen'

'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig ...

26 nov om 16:45 uur
timer 5 min

De ambities voor BENG, energieneutraal en Nul op de Meter (NoM) komen sneller in zicht door de toepassing van ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c168 c225 c243
Smart Energy Community maakt werk van energieflexibiliteit

Smart Energy Community maakt werk van energieflexibiliteit

25 nov om 13:01 uur
timer 2 min

Binnen de nieuwe Smart Energy Community wisselen ondernemers, innovatoren, organisaties en andere belanghebbenden ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
The Business Booster: innovatieve energie-oplossingen

The Business Booster: innovatieve energie-oplossingen

16 okt om 16:01 uur
timer 2 min

Tijdens The Business Booster komen industrie, investeerders, beleidsmakers en startups samen om nieuwe, duurzame, ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Alliander legt ondanks corona meer kabels

Alliander legt ondanks corona meer kabels

3 aug om 07:00 uur
timer 3 min

Een aanzienlijk deel van de energietransitie hangt af van de beschikbaarheid van een adequaat elektriciteitsnetwerk. ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in Hengelo

Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in ...

26 mei om 11:00 uur
timer 3 min

Mike Pellewever en zijn vriendin Lianne zijn sinds kort de trotse eigenaren van hun eerste woning aan de Johan ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c184 c243
Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

1 mei om 10:01 uur
timer 7 min

Je kunt met grote gebaren, veel discussies en talloze vergaderingen de verduurzaming een forse duw in de rug geven, ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c172 c225 c243
Delen: de sleutel in de energietransitie

Delen: de sleutel in de energietransitie

26 mrt om 09:30 uur

In Voorhout staan 33 Plus op de Meter-woningen in de wijk Hooghkamer. Dit is niet zomaar een voorbeeldproject, ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

11 mrt om 10:00 uur
timer 2 min

Royal HaskoningDHV deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar de klimaatvriendelijkheid ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam Gebouwd

Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam ...

12 feb om 13:01 uur
timer 3 min

Primagaz Benelux, leverancier van duurzaam biopropaangas voor particulieren en professionals, heeft zich als partner ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

4 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 24 maart ’s van 13 tot 17 uur sluit het AZEB-project in Nederland af met het AZEB Slotcongres tijdens ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

9 jan om 16:10 uur
timer 1 min

Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, moet er in Nederland nog heel wat gebeuren. Het Solarclarity Energie ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225
Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende woontoren

Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende ...

9 jan om 13:01 uur
timer 5 min

Gelegen in een van de hipste wijken ter wereld verrijst de energieleverende woontoren BOLD. Aan de overkant van ...

Lees verder »

Reacties

Onno van harte gefeliciteerd met deze grote stappen. Je huis is wellicht (nog) niet 100% duurzaam maar je loopt al wel voor op de grote groep huiseigenaren die nog niets heeft gedaan. Als je de ketel t.z.t. vervangt kan de volgende stap gemaakt worden op de weg van volledig duurzaam. En dan ben je wellicht ruim voor 2050 maximaal duurzaam mits de elektriciteit die je woning in moet ook CO2 vrij wordt geproduceerd.

Respect Onno, om zo met de billen bloot te gaan. Niet iedereen die voor de bühne duurzaamheid predikt is er in privé ook mee bezig. De wereld redden en besparen is niet in alle gevallen mogelijk. Het zou mooi zijn dat meer "kopstukken" hun eigen oplossingen (of niet!) laten zien (practice what you preach). Overigens, onze (privé)situatie is vergelijkbaar, oud huis en rond de 50 Euro energiekosten per jaar.

De duurzaamheidsgoeroe's lijken weer door te slaan. Heb je je best gedaan om je energieverbruik terug te brengen is het weer niet genoeg. Nee, u gebruikt nog aardgas en dat mag dan ook weer niet! Want foei ook dat is slecht voor onze planeet. Ik zou zeggen schaam je niet voor wat je hebt gedaan en laat die zogenaamde goeroe's maar een eind weg praten. Geniet van wat je hebt bereikt en bouw stapje voor stapje verder.

Ik heb erg veel moeite met dat "nul op de meter" verhaal, boekhoudkundig klopt dat, maar praktisch ??? De oogst van kWh is in de zomer en 's winters heb je ze weer nodig maar die zijn dan (nog?) niet duurzaam geproduceerd. Opslag van duurzame kWh 's is nog geen serieus onderwerp in milieuland, terwijl daar juist de bottleneck zit voor de toekomst. Een echt duurzaam huis is niet te realiseren (geen externe energie nodig voor verwarming). Meer dan maximaal isoleren (Rc 12 of meer, 4 dubbele ramen, ventilatie met terugwinning e.d.) is de enige optie om in de buurt te komen. 800 m3 is mooi, maar veel te veel, zelfs met een warmtepomp heb je t.z.t. nog minstens 1000 kWh groene stroom nodig. Hoe die echt groen op te wekken ??? Daar is een veelvoud van maatregelen voor nodig en zeker 3000 kWh uit de opslag. Jammer van een dertigerjaren huis om het echt, aan de buitenkant te isoleren (30cm o.i.d.) Helaas zijn er grenzen. Toch goed bezig.

Heel goed Onno Ook wij zijn al jaren bezig en hebben heel veel gedaan op al die vlakken met oa een boerderij uit ca 1879 Het blijft Fantastich hier mee bezig te zijn en die leuteraars met die ja,..maar verhalen heb ik bij mijn huis maar ook bij mijn elektrisch rijden (al 5 jaar) altijd gehad Gewoon lekker door gaan

Goed bezig,maar wat ik mij afvraag hoe ziet de woning er uit (vrijstaand,op het platteland,midden in de stad,m3 inhoud ,gezinsamenstelling, met hoeveel personen leefden de vorige bewoners in het huis etc.

Een indrukwekkende lijst maatregelen! Hoeveel particulieren zijn er, zelfs die met kennis van zaken en financiele mogelijkheden, die zo ver gaan? Energieneutraal bouwen, en Nul-op-de-Meter renovaties zijn een nobel en noodzakelijk streven. Maar vaak wordt er (ook door beleidmakers) te makkelijk over gedacht. Wat zorgt er voor een echte stroomversnelling?

@Chris Braakensiek: Je loopt een beetje achter, het inmiddels aangetoond dat met het huidige nivo van duurzame stroom ( zon, wind, water) nul op de meter wel degelijk zin heeft, de opwek vermijd het verbruik van fossiele brandstoffen, ondanks dat er in de winter en nacht weer uit het net gehaald wordt. Opslag geen serieus onderwerp? Iedereen heeft het er over of werkt aan de ontwikkeling. 4 dubbele ramen? die zullen meer kosten in productie als bespaard kan worden. Ik zit inmiddels onder de 500m3 met een oude boerderij .. het kan. Jammer genoeg nog niet nul. Dat duurt nog even. Niet alles kan tegelijk. Even op de hoogte blijven.

Beste Onno Mijn ervaring is dat het beste voorbeeld op deze manier gegeven kan worden. Ik heb mijn jaren 20 woning eerst voorzien van een nieuwe binnenschil. Daarna warmteterugwinning uit ventilatie. Ik hen geen ketel meer maar een warmtepomp. Om dit te kunnen financieren heb ik geen nieuwe auto gekocht maar gekozen voor deelvervoer. Als adviseur ontvang ik klanten thuis aan de keukentafel zodat je zelf kan ervaren hoe alles werkt en gemonitord wordt. Succes met de laatste stappen naar klimaatneutraal.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up