Circulair versus duurzaam versus energieneutraal bouwen

Circulair versus duurzaam versus energieneutraal bouwen

Slechts 5.000 Chileense peso's kostten de patroeska-poppetjes die ik voor deze blog kocht in een winkeltje in Castro, een schilderachtig stadje op het eiland Chiloë in Chili. Ze zijn in mijn ogen perfect geschikt om de ogenschijnlijke dilemma's tussen duurzaam-, circulair,- en energieneutraal-bouwen te laten verdwijnen.

Bekijk de afbeelding op volledige grootte

In 2017 heb ik het Transitieteam mogen ondersteunen, dat onder leiding van Elphi Nelissen de Transitieagenda 2018-2021 voor de circulaire Bouweconomie heeft opgesteld. Deze agenda zal op 15 januari samen met de agenda's voor voedsel, kunststoffen, maakindustrie en consumenten worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Tijdens het ontwikkelproces is veelvuldig gediscussieerd over de overeenkomsten, verschillen en hiërarchie tussen de begrippen duurzaam, circulair en energieneutraal. De visies en meningen daarover bleken stevig te verschillen.

Ook op DuurzaamGebouwd.nl valt geregeld de verzuchting te lezen dat er een beetje een wirwar aan begrippen en definities is ontstaan. Dit terwijl een gedeelde taal juist zo belangrijk is om samen te werken aan het realiseren van ambities. Zo stelt De Bouwagenda voor alle opgenomen sectoren dat deze zowel circulair als energieneutraal zullen moeten worden.

Hoogwaardig hergebruik

De circulaire Bouweconomie is gericht op het minimaliseren van het gebruik van eindige grondstoffen en het hoogwaardig hergebruik van vrijkomende materialen. De exacte definitie zal op 15 januari worden onthuld. Omdat aardgas en steenkolen de meest gebruikte grondstoffen zijn in de Bouweconomie, is het onmogelijk een circulaire Bouweconomie te realiseren zonder een drastische beperking van het energiegebruik. Er is sprake van een eenzijdige afhankelijkheid; energieneutraal is mogelijk zonder circulair te zijn, circulair zijn is niet mogelijk zonder energieneutraal te zijn. Ofwel circulair voegt een nieuwe dimensie toe aan energieneutraal. Hetzelfde geldt naar duurzaamheid (3P), ook dit begrip voegt dimensies toe aan circulariteit, bijvoorbeeld de sociale dimensie. Zo zijn de begrippen niet strijdig, maar eenzijdig afhankelijk van elkaar en vormen als het ware een mooie reeks met een toenemende complexiteit.

De poppetjes verbeelden dit in mijn ogen perfect; energieneutraal, circulair en duurzaam zijn drie overtreffende begrippen, die niet zonder elkaar kunnen. Lange vakanties en verre reizen werpen soms onverwachte vruchten af.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Integraal plan voor energiepositief Paleis Soestdijk

Integraal plan voor energiepositief Paleis Soestdijk

6 jul om 15:30 uur
timer 1 min

Het energiepositief maken van Paleis Soestdijk was de centrale uitdaging bij een Energy Challenge. Drie teams formuleerden ...

Lees verder »

'We hebben een eyeopener nodig voor gezonde gebouwen'

'We hebben een eyeopener nodig voor gezonde ...

6 jul om 11:00 uur
timer 4 min

Dat gebouwen invloed hebben op onze gezondheid is na verschillende onderzoeken wel duidelijk. Toch woont een op ...

Lees verder »

Stadhuistoren Eindhoven circulair gerenoveerd

Stadhuistoren Eindhoven circulair gerenoveerd

5 jul om 08:00 uur
timer 2 min

De renovatie aan de Eindhovense Stadhuistoren is afgerond: 95% van de materialen is hergebruikt of gerecycled. 

Lees verder »

Musis Sacrum, Blokhuispoort en Kloostertuin winnaars NRP Gulden Feniks 2018

Musis Sacrum, Blokhuispoort en Kloostertuin ...

2 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Musis Sacrum in Arnhem (Renovatie), Blokhuispoort in Leeuwarden (Transformatie) en de Kloostertuin in Nijmegen ...

Lees verder »

Video: On Stage LIVE – Thomas Rau

Video: On Stage LIVE – Thomas Rau

26 jun om 11:00 uur

Thomas Rau stond op het podium van Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018. Hij inspireerde het publiek ...

Lees verder »

Nieuwe directeur bij draaijer+partners 

Nieuwe directeur bij draaijer+partners 

21 jun om 08:00 uur
timer 1 min

Frank Maaskant is per 1 juni 2018 gestart als Directeur Business Development bij draaijer+partners.  

Lees verder »

Circulair bouwen geeft Aviodome nieuw leven als congrescentrum

Circulair bouwen geeft Aviodome nieuw leven ...

19 jun om 13:00 uur
timer 3 min

Het gebouw Aviodome, vliegtuigmuseum op Schiphol en later op Lelystad Airport, valt op door de iconische geodetische ...

Lees verder »

Marktverkenning voor circulaire inkoop infra en bouw

Marktverkenning voor circulaire inkoop infra ...

19 jun om 08:00 uur
timer 1 min

De herinrichting van en het realiseren van nieuwbouwwoningen in de Heuvelstraat (zie foto) in de gemeente Oude ...

Lees verder »

Nieuwe huurwoningen op voormalige bedrijfslocatie in Eindhoven opgeleverd 

Nieuwe huurwoningen op voormalige bedrijfslocatie ...

13 jun om 11:00 uur
timer 2 min

Op een voormalige bedrijfslocatie in de binnenstad van Eindhoven zijn vorige week 56 nieuwe studentenwoningen en ...

Lees verder »

Video: Trending Thema's - Circulair Bouwen

Video: Trending Thema's - Circulair Bouwen

12 jun om 08:00 uur

Duurzaam Gebouwd zoomt met Trending Thema’s in op de thema’s van 2018. Het platform neemt actuele ...

Lees verder »

Reacties

Circulariteit gaat over het behoud van grondstoffen - alle grondstoffen, voor alle mensen, zolang de mens als soort bestaat en dat vormgegeven binnen een economisch systeem, hoe dat er ook uitziet. Het gaat over grondstoffen én mensen en over de mogelijkheid om te behouden op de extreem lange termijn. Een daadwerkelijk circulaire economie is mondiaal mogelijk met medewerking van alle mensen, en dat is mogelijk indien de transitie een rol kán gaan spelen bij alle mensen. Wanneer mensen op een (naar onze begrippen) aanvaardbaar welvaartsniveau kunnen leven is een gesprek over aanpassingen in hun gedrag, hun leven om de wereld circulair te maken wellicht mogelijk. Het gaat om een wereldwijde mindset shift bij ons zelf: dat het om de totale keten gaat van zowel grondstoffen als mensen, vóór, tijdens en na de gebruiksperiode. Dat het om de bereidheid gaat om die keten te willen analyseren met de werkelijke feiten, los van certificaten en puntensystemen. Dat het om de bereidheid gaat om de kennis van die analyse in te zetten om processen ingrijpend te veranderen. Dat het gaat om de bereidheid om transparant te zijn over de keten. Dat het gaat om de bereidheid om in te zien dat er twee gelijktijdige transities nodig zijn: 1. optimaliseren van lineaire cycli (middels de R-fasen refurbish, resuse etc) voor alles wat zich al in de huidige economie bevindt en niet geschikt is voor volledig behoud, en 2. een start maken met de ontwikkelen van grondstofgebruik dat wel geschikt is voor volledig behoud.

Over definities: misschien ook de hoogste tijd het begrip "energieneutraal" te dumpen. Slaat natuurkundig binnen de context van de bouw helemaal nergens op. Even als Circulair. Natuurlijke processen zijn regeneratief en maken per definitie gebruik van externe energie bronnen. Het lijkt me al met al niet erg slim cruciaal beleid uit te zetten op basis van niet diepgaand wetenschappelijk onderbouwde begrippen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up