De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

timer4 min
De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

De druk om steeds sneller te komen met nieuwe oplossingen neemt toe. Leveranciers die deze innovaties bedenken, staan daardoor onder hoogspanning. Voeg daarbij het tekort aan technisch personeel en je hebt bij elkaar een grote uitdaging. Waar vind je snel goede ideeën?

Onze maatschappij bevindt zich in een rollercoaster. Ontwikkelingen op het gebied van milieu, duurzaamheid en digitalisering volgen elkaar in hoog tempo op – ook in de bouw en utiliteit. Er is continu behoefte aan innovaties. Bij veel bedrijven is het bedenken ervan het domein van een speciaal innovatie team. Maar in deze tijd, waarin klanten steeds vaker vragen om snelle oplossingen, lukt het een gespecialiseerd innovatieteam lang niet altijd meer om snel met de juiste antwoorden te komen. Het traject van bedenken, intern feedback vragen, aanpassen, testen en invoeren duurt vaak (te) lang. Die tijd hebben klanten simpelweg niet meer.

Wakkerliggers identificeren in een klantenpanel

Met een innovatieteam alleen haal je niet altijd het maximale uit je organisatie. Ik denk dan ook dat de rol van innovatieteams gaat verbreden en dat innovaties op meerdere manieren tot stand gaan komen. De kern van deze verbreding ligt vooral in de aanpak om meerdere mensen vanuit de organisatie te mobiliseren om voor en met elkaar te denken. Dat begint bij het identificeren van de problemen en de wakkerliggers van klanten. Gebeurt dat in een klein team alleen, dan is het risico dat je snel in je eigen gelijk terecht gaat komen.

Een goed alternatief is bijvoorbeeld het organiseren van een klantenpanel samen met de mensen die dagelijkse hiermee in contact staan. Met een beperkt aantal klanten, maximaal vier of vijf, bespreek je de uitdagingen waar zij voor staan. Digitaal, in een uur. De ervaring leert dat je op deze manier snel en concreet behoeftes bij klanten kunt achterhalen. Bovendien waarderen klanten dergelijke panels: ze vergroten hun netwerk en het uitwisselen van ervaringen werkt stimulerend en zorgt voor nieuwe ideeën. Door het digitaal te organiseren, zijn er geen reistijden en is de drempel om mee te doen lager.

De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

Van probleem naar oplossing: de innovatiechallenge

Zijn behoeftes en problemen in beeld, dan is de vraag hoe je snel tot ideeën en oplossingen kunt komen. We hebben hierover met diverse andere organisaties gesproken. De meeste bedrijven hebben veel kennis en creativiteit in eigen huis. De vraag is dan: hoe mobiliseer je die om tot goede en snelle innovaties voor klanten te komen?

Een effectieve manier om dat te doen is de innovatiechallenge. Bij deze methodiek krijgen medewerkers de kans om hun idee een podium te geven. Bij Strukton Worksphere hebben we het gedaan. We hebben alle 1900 medewerkers in onze organisatie gevraagd voor een oplossing voor een concreet probleem bij een klant. De oproep leverde enorm veel ideeën op. Met een innovatiechallenge is innovatie niet voorbehouden aan een kleine club, maar is het van het hele bedrijf; iedereen krijgt gevoel bij het begrip.  

De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

Marc Kooij, schrijver van deze expertpost

Innovatieteam krijgt andere rol

Om een innovatiechallenge succesvol te maken, is het belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ten eerste moet het om een concreet probleem gaan. Geen stip op de horizon, geen vraag over toekomstige ontwikkelingen, nee: de klant heeft een probleem en als bedrijf ben je gevraagd om met een oplossing te komen. Ten tweede moeten medewerkers ideeën laagdrempelig kunnen indienen. Ze hoeven geen uitgewerkt ontwerp aan te reiken, maar een idee, een richting. En als laatste is het belangrijk om het idee samen met de inzender uit te werken; ga je met zijn idee aan de haal, dan zal hij niet snel opnieuw reageren bij een volgende innovatiechallenge.

Daarmee kom ik op de veranderende rol van het innovatieteam. Bij een innovatiechallenge heeft het innovatieteam vooral de taak om mensen te stimuleren om met ideeën te komen en de juiste oplossing te kiezen. Het team ondersteunt de inzenders van de beste ideeën om hun oplossing te pitchen aan een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van de eigen organisatie en van die van de klant. Zo wordt een idee vanuit verschillende invalshoeken bekeken en beoordeeld. Het innovatieteam zorgt er ook voor dat de gekozen inzending door de juiste specialisten uitgewerkt en ingevoerd wordt, samen met de ‘uitvinder’.

De innovatiechallenge: gebruik de ideeën in je eigen organisatie

HR belangrijk in innovatieteam

Dat een heel bedrijf nadenkt over een nieuw idee, geeft een andere mindset in de organisatie. Het raakt de veranderkant van de organisatie. Daarmee is het ook een HR-verantwoordelijkheid. Ik vind dan ook dat HR goed vertegenwoordigd moet zijn binnen een innovatieteam. Om medewerkers in de organisatie aan te sporen om innovatief te zijn, om hen in de actieve stand te krijgen, om extern te laten zien dat creativiteit en ondernemerschap bij nieuwe medewerkers zeer gewaardeerd worden.

Zoals de Britse consultant en auteur Simon Sinek het zei: “Innovatie gaat niet over technologie. Het gaat over emotie. Over mensen die acties nemen. Van denken naar doen. Van comfortzone naar leren. Van weerstand naar positieve energie. Over beweging creëren”. Met een innovatiechallenge kun je dat voor elkaar krijgen. Wil je er meer over weten? Dan hoor ik graag van je.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c190 c260
10 redenen om vol te gaan voor biobased bouwen

10 redenen om vol te gaan voor biobased bouwen

14 okt om 09:15 uur

Jan Willem van de Groep: In deze blog draait Jan Willem van de Groep er niet om heen. Deze tien redenen om voor biobased te gaan zijn kansen ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: verkavelen

Het kan anders: verkavelen

16 sep om 13:01 uur
timer 3 min

In zijn reeks van blogs laat Hans Hidden zien hoe je de ruimtelijke omgeving anders kunt inrichten met de focus ...

Lees verder »

c21 c54 c148 c245
Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

23 aug om 13:00 uur
timer 13 min

Goed ventileren van huizen en gebouwen is belangrijk, voor comfort én gezondheid. Zoals met zo veel dingen ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Waar halen we onze elektriciteit vandaan in 2050?

Waar halen we onze elektriciteit vandaan in ...

19 aug om 16:01 uur
timer 5 min

Jan-Maarten Elias: Het is 2050. Hoe ziet de energievoorziening binnen de gebouwde omgeving er dan uit? In ieder geval zonder verbranding ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: parkeernormen

Het kan anders: parkeernormen

12 aug om 11:01 uur
timer 3 min

In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c277 c278
Wat als

Wat als

10 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Het IPCC luidt opnieuw de noodklok en mede daarom gaat Norbert Schotte, bij VORM manager Innovatie & Duurzaamheid, ...

Lees verder »

c21 c54 c259 c277
Weeralarm of weer alarm?

Weeralarm of weer alarm?

28 jul om 10:00 uur
timer 2 min

Harm Valk: Het klimaat is veranderd. Toch lijkt de illusie te bestaan dat we de definitieve verandering nog kunnen voorkomen, ...

Lees verder »

c21 c54 c266 c277
Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

Multifunctionele daken – flexibele oplossing ...

22 jul om 08:00 uur
timer 4 min

Benno Nijenhuis: In het vakgebied van platte daken is het hebben van een goede link met ontwerp en architectuur belangrijk en soms ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Toekomst van wonen en CO2-reductie

Toekomst van wonen en CO2-reductie

21 jul om 15:30 uur
timer 5 min

Marten Valk: We hebben in de gebouwde omgeving de uitdaging om onze huidige CO2-uitstoot terug te brengen van 180 Mt/jaar naar ...

Lees verder »

c21 c54 c244 c276
Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf water’

Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf ...

20 jul om 17:00 uur
timer 2 min

Johan Bel: Wat hebben we ons toch een zorgen gemaakt 30 jaar geleden. De aanstormende ellende van klimaatverandering denderde ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: financiering

Het kan anders: financiering

20 jul om 11:00 uur
timer 3 min

In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c243
Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

Energielabel C eerste, kleine stap richting ...

16 jul om 13:01 uur
timer 3 min

Nog anderhalf jaar en dan is Energielabel C verplicht voor elk kantoorgebouw in Nederland. Daarmee zijn we er ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up