Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Bedreigt duurzaamheid ons bestaansrecht?

dinsdag 20 maart 2018 @ 15:30 uur

Bedreigt duurzaamheid ons bestaansrecht?

Als industrie kunnen we de consumptiemaatschappij niet langer onderhouden met de mate van groei die we de komende decennia tegemoet gaan. In 2030 groeien we naar een wereldwijde middenklasse van 3 miljard: in 2010 was dit nog 1.8 miljard. Een stijging van 60%! In de afgelopen 50 jaar hebben we bijna 60% van ons eigen ecosysteem ontgonnen.  Tel hierbij op dat in de twintigste eeuw onze populatie is verviervoudigd en ons GDP (Gross Domestic Product) en consumptie zijn vergroot met factor 20. Mijn conclusie is dan ook dat duurzaamheid geen agendapunt hoort te zijn, maar een andere manier van leven en ondernemen eist: simpelweg je boerenverstand gebruiken.

lees verder

door Pieter Fritz  |  expertpostspermalink

Kruip je op het land? Schud dan ook je vinnen af

donderdag 15 maart 2018 @ 15:30 uur

Kruip je op het land? Schud dan ook je vinnen af

De evolutie is een bijzonder, eeuwenoud en niet te stoppen fenomeen. Vaak getriggerd door een ingrijpende gebeurtenis blijken organismen van divers pluimage te zoeken naar een nieuwe leefomgeving.

lees verder

door Jan Jaap Blum  |  expertpostspermalink

#VanGasLos: de waterstofroute

vrijdag 9 maart 2018 @ 11:00 uur

#VanGasLos: de waterstofroute

Deze column gaat over de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. Laat duidelijk zijn dat ik geen tegenstander ben van waterstof als energiedrager. Waterstof kent echter zo haar beperkingen die gelukkig klip- en klaar zijn voor de experts maar weggewuifd worden door de wat minder geïnformeerde H2-aanbidders. Waterstof is namelijk een inefficiënt energiedrager. Dat maakt het in deze fase van de energietransitie niet echt bruikbaar als vervanging van elektriciteit of gas.

lees verder

door Jan Willem van de Groep  |  expertposts  |  thema: duurzame energie & energieopslag  |  4 reactiespermalink

8 januari 2018: de dag dat de energietransitie een gezicht kreeg

maandag 5 maart 2018 @ 15:30 uur

8 januari 2018: de dag dat de energietransitie een gezicht kreeg

De aardbeving op 8 januari 2018 met het epicentrum bij Zeerijp is hét kantelpunt in de energietransitie. Dankzij het motto ‘Een veilig land’ wordt sindsdien de ene na de andere maatregel door de overheid doorgevoerd. De angst van de Groningers heeft de energietransitie een gezicht gegeven.

lees verder

door Jan-Maarten Elias  |  expertposts  |  thema: duurzame energie & energieopslag  |  thema: installatietechniekpermalink

'Regeerakkoord als kansenmachine van de toekomst'

dinsdag 27 februari 2018 @ 15:30 uur

'Regeerakkoord als kansenmachine van de toekomst'

Eigenlijk is het regeerakkoord best wel sexy! Tenminste, als je tussen de regels door kan lezen. Want nee, er staat helaas niks schokkends in. Niets wat we nog niet weten en weinig nieuwe of verrassende koersen. Verwacht ook niet dat het regeerakkoord ineens al onze duurzaamheidsproblemen op gaat lossen. Ik ben bang dat daar jammer genoeg nog regeerperiodes overheen gaan.  

lees verder

door Jim Teunizen  |  expertpostspermalink

Wat als het lineair veel sneller gaat?

dinsdag 13 februari 2018 @ 13:00 uur

Wat als het lineair veel sneller gaat?

Deze column hoeft u niet te lezen als u het terugdringen van de CO2-uitstoot niet de allergrootste opgave vindt die we als bouwsector voor de kiezen hebben.

lees verder

door Jan Willem van de Groep  |  expertpostspermalink

Warmetruiendag en circulaire mouwen

vrijdag 2 februari 2018 @ 11:00 uur

Warmetruiendag en circulaire mouwen

Warmetruiendag, wat een lekker kneuterig idee uit de lage landen om aandacht te besteden aan het milieu! Samen de verjaardag vieren van het Kyotoprotocol door met z’n allen de verwarming een paar graden lager te zetten en lekker comfortabel in je warme trui aan de slag. En ja, je leest het goed, Warmetruiendag (vandaag!) wordt circulair bouwen.

lees verder

expertposts  |  thema: circulaire economiepermalink

Terug naar boven