Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Mijn huis is niet duurzaam

Mijn huis is niet duurzaam

Met trots tweette ik dat mijn energierekening thuis nu € 45 per maand bedroeg.  De laatste 10 zonnepanelen zijn pas in juni 2016 geplaatst, dus dit jaar zal de rekening nog lager uitvallen. Toch bekroop mij het gevoel dat ik toch minder duurzaam ben dan ik dacht, na het lezen van de reacties op mijn twitter-bericht. 

Sinds 2009 wonen we in jaren 30 woning. Je kent ze wel: enkel glas, dunne spouw, ongeïsoleerde zolder en een mooie klassieke granito-vloer in de hal, die als koeling werkt in zomer en winter. Bij binnenkomst waren we direct verkocht. Glas en lood en suite deuren, mooie plafonds en authentieke deuren.

Bij aankoop had ik mij als doel gesteld om de energierekening onder € 100 te krijgen. De vorige bewoners waren immers meer dan € 350 per maand kwijt, dus dat leek me een stevige ambitie. Met de Trias Energietica in mijn achterhoofd heb ik (mijn partner liet het aan mij over) onze klus aangepakt. Als doorgewinterde nul-op-de-meter ontwikkelaar wist ik ook dat energiezuinige apparatuur en gedrag essentieel is.

Mijn niet duurzame huis

De tweet van Onno Dwars

Dus naast de meeste energiezuinige diepvries, warmtepomp droger en ledlampen investeerden we in het isoleren van (tussen)vloeren, gevel en dak. Natuurlijk werd de oudere cv-ketel vervangen en meteen een zonneboiler geplaatst. Het isoleren van de houten vloeren is vooral voor contactgeluid fijn, maar ook om energieverlies te voorkomen zodat niet het gehele huis verwarmd moet worden. Dit leidde al tot een energierekening van nabij de € 120. Afgelopen 2 jaar hebben we 14 zonnepanelen geplaatst, waardoor de energierekening op €40 uitkomt. In totaal hebben we circa € 20.000 (waarvan € 6.000 vergoed werd met subsidies) geïnvesteerd in het verduurzamen en comfortabel maken van de woning. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van € 3.720 ten opzichte van de vorige bewoners. Om nog maar niet te spreken over de reductie van CO2-uitstoot.

Mijn niet duurzame huis

Maar duurzaam is de woning allerminst! Mijn twitter volgers wezen mij erop. Nog steeds aangesloten op gas is inderdaad niet duurzaam. De betekenis van duurzaamheid is ook aan het veranderen. CO2-uitstoot reduceren is niet meer duurzaam. Je bent alleen nog maar toekomstbestendig in 2017 als je geen CO2 meer uitstoot met je huis.

 

  |  9 reactiespermalink

Reacties

 • Onno van harte gefeliciteerd met deze grote stappen. Je huis is wellicht (nog) niet 100% duurzaam maar je loopt al wel voor op de grote groep huiseigenaren die nog niets heeft gedaan. Als je de ketel t.z.t. vervangt kan de volgende stap gemaakt worden op de weg van volledig duurzaam. En dan ben je wellicht ruim voor 2050 maximaal duurzaam mits de elektriciteit die je woning in moet ook CO2 vrij wordt geproduceerd.

  R.J.M. Simons  |  woensdag 8 februari 2017 @ 15:55 uur

 • Respect Onno, om zo met de billen bloot te gaan. Niet iedereen die voor de bühne duurzaamheid predikt is er in privé ook mee bezig. De wereld redden en besparen is niet in alle gevallen mogelijk. Het zou mooi zijn dat meer "kopstukken" hun eigen oplossingen (of niet!) laten zien (practice what you preach). Overigens, onze (privé)situatie is vergelijkbaar, oud huis en rond de 50 Euro energiekosten per jaar.

  Frank Bartelen  |  vrijdag 10 februari 2017 @ 10:59 uur

 • De duurzaamheidsgoeroe's lijken weer door te slaan. Heb je je best gedaan om je energieverbruik terug te brengen is het weer niet genoeg. Nee, u gebruikt nog aardgas en dat mag dan ook weer niet! Want foei ook dat is slecht voor onze planeet. Ik zou zeggen schaam je niet voor wat je hebt gedaan en laat die zogenaamde goeroe's maar een eind weg praten. Geniet van wat je hebt bereikt en bouw stapje voor stapje verder.

  Mathieu Paardekooper  |  vrijdag 10 februari 2017 @ 11:16 uur

 • Ik heb erg veel moeite met dat "nul op de meter" verhaal, boekhoudkundig klopt dat, maar praktisch ??? De oogst van kWh is in de zomer en 's winters heb je ze weer nodig maar die zijn dan (nog?) niet duurzaam geproduceerd. Opslag van duurzame kWh 's is nog geen serieus onderwerp in milieuland, terwijl daar juist de bottleneck zit voor de toekomst. Een echt duurzaam huis is niet te realiseren (geen externe energie nodig voor verwarming). Meer dan maximaal isoleren (Rc 12 of meer, 4 dubbele ramen, ventilatie met terugwinning e.d.) is de enige optie om in de buurt te komen. 800 m3 is mooi, maar veel te veel, zelfs met een warmtepomp heb je t.z.t. nog minstens 1000 kWh groene stroom nodig. Hoe die echt groen op te wekken ??? Daar is een veelvoud van maatregelen voor nodig en zeker 3000 kWh uit de opslag. Jammer van een dertigerjaren huis om het echt, aan de buitenkant te isoleren (30cm o.i.d.) Helaas zijn er grenzen. Toch goed bezig.

  Chris Braakensiek  |  vrijdag 10 februari 2017 @ 12:34 uur

 • Heel goed Onno Ook wij zijn al jaren bezig en hebben heel veel gedaan op al die vlakken met oa een boerderij uit ca 1879 Het blijft Fantastich hier mee bezig te zijn en die leuteraars met die ja,..maar verhalen heb ik bij mijn huis maar ook bij mijn elektrisch rijden (al 5 jaar) altijd gehad Gewoon lekker door gaan

  G.dick Rakhorst  |  vrijdag 10 februari 2017 @ 16:56 uur

 • Goed bezig,maar wat ik mij afvraag hoe ziet de woning er uit (vrijstaand,op het platteland,midden in de stad,m3 inhoud ,gezinsamenstelling, met hoeveel personen leefden de vorige bewoners in het huis etc.

  cees van Koppen  |  vrijdag 10 februari 2017 @ 19:17 uur

 • Een indrukwekkende lijst maatregelen! Hoeveel particulieren zijn er, zelfs die met kennis van zaken en financiele mogelijkheden, die zo ver gaan? Energieneutraal bouwen, en Nul-op-de-Meter renovaties zijn een nobel en noodzakelijk streven. Maar vaak wordt er (ook door beleidmakers) te makkelijk over gedacht. Wat zorgt er voor een echte stroomversnelling?

  Marieke van der Laan  |  zondag 12 februari 2017 @ 11:20 uur

 • @Chris Braakensiek: Je loopt een beetje achter, het inmiddels aangetoond dat met het huidige nivo van duurzame stroom ( zon, wind, water) nul op de meter wel degelijk zin heeft, de opwek vermijd het verbruik van fossiele brandstoffen, ondanks dat er in de winter en nacht weer uit het net gehaald wordt. Opslag geen serieus onderwerp? Iedereen heeft het er over of werkt aan de ontwikkeling. 4 dubbele ramen? die zullen meer kosten in productie als bespaard kan worden. Ik zit inmiddels onder de 500m3 met een oude boerderij .. het kan. Jammer genoeg nog niet nul. Dat duurt nog even. Niet alles kan tegelijk. Even op de hoogte blijven.

  Woudsehoeve  |  maandag 13 februari 2017 @ 14:32 uur

 • Beste Onno Mijn ervaring is dat het beste voorbeeld op deze manier gegeven kan worden. Ik heb mijn jaren 20 woning eerst voorzien van een nieuwe binnenschil. Daarna warmteterugwinning uit ventilatie. Ik hen geen ketel meer maar een warmtepomp. Om dit te kunnen financieren heb ik geen nieuwe auto gekocht maar gekozen voor deelvervoer. Als adviseur ontvang ik klanten thuis aan de keukentafel zodat je zelf kan ervaren hoe alles werkt en gemonitord wordt. Succes met de laatste stappen naar klimaatneutraal.

  Ewout Muntz  |  woensdag 15 februari 2017 @ 10:26 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven