'Duurzame koplopers moeten afscheid nemen van papier'

timer4 min
'Duurzame koplopers moeten afscheid nemen van papier'

Jaarlijks gebruiken we naar schatting 10 miljard papieren handdoekjes in Nederlandse toiletruimtes. Omgerekend staat dit gelijk aan zo’n 300.000 bomen en een CO2-uitstoot van 65.000 ton. Met haar elektrische lucht-handdrogers kan Dyson zorgen voor een CO2-besparing van ongeveer 80 procent.

Uit veel restaurants, cafés en benzinestations zijn ze niet meer weg te denken. Toiletbezoekers gebruiken daar geen papieren of katoenen handdoekjes meer om hun handen te drogen, maar elektrische lucht-handdrogers. “Dankzij de enorme hoeveelheid toiletbezoeken leveren onze handdrogers hen een kostenbesparing op van zo’n € 1.500 per jaar per droogpunt”, vertelt marketingmanager Rienk Kentie van Dyson Professional. “Onze apparaten hebben een hogere aanschafwaarde, maar daarna hoef je geen handdoekjes meer aan te schaffen en hebben dus veel lagere operationele kosten. Daarbij hebben ze een economische levensduur van zo’n tien jaar en zijn ze vrijwel onderhoudsvrij. Enkel meenemen in de dagelijkse schoonmaak is voldoende.”

Geen afval

Hierom staat Dyson bekend: haar innovatieve apparaten lossen problemen op die andere apparaten laten liggen. Zo heeft oprichter James Dyson de meeste faam verworven als uitvinder van de stofzuiger zonder stofzak. En dankzij de elektrische lucht-handdroger hoeven toiletbezoekers geen papieren of katoenen handdoekjes te gebruiken.

Bij het nieuwe product Airblade Wash+Dry speelt duurzaamheid een belangrijke rol. “Door deze handdroogkraan is het niet meer nodig om een aparte handdroger op te hangen”, legt Kentie uit. “Het bespaart zo’n 80 procent CO2 ten opzichte van papieren handdoekjes en tot 80 procent water ten opzichte van conventionele kranen. Daarnaast werkt het op basis van sensoren, dus je hoeft niets meer aan te raken. Na het wassen worden je handen in 14 seconden gedroogd: hiervoor zijn geen papieren handdoekjes meer nodig en waardoor het niet voor afval zorgt.”

De afgelopen jaren hebben de papieren handdoekfabrikanten het Dyson echter erg lastig gemaakt. “De papierindustrie heeft zo’n 60 procent van de sanitaire markt in handen, maar weten dat onze producten op het gebied van duurzaamheid beter zijn. Om hun eigen producten hoger in te schalen, hebben ze regelmatig hygiëneonderzoeken opgezet en gefinancierd die in onze ogen misleidend zijn. Door dit soort onderzoeken kregen we steeds de schijn tegen, terwijl de Airblade Wash+Dry gebruik maakt van een Hepa-filter om de lucht te reinigen. Daarnaast beschikt het over een HACCP-certificaat: het bewijs dat het voldoet aan strikte voedselveiligheidseisen.”

Rienk Kentie (Dyson): “Dankzij de niet te stoppen duurzaamheidstendens hebben we nu het momentum.”

Op naar de massa

Dat tij is aan het keren, want inmiddels beschikken onder meer diverse La Place-filialen en Pathé-bioscopen over de Airblade Wash+Dry. “Hoewel deze bedrijven misschien niet in eerste instantie bekend staan om hun duurzaamheidsgedachte, komen er veel mensen en zo zorgen we dat sneller meer mensen bekend worden met een Airblade Wash+Dry. Op deze manier hopen we dat ze hier ook voor kiezen in hun eigen kantooromgeving.”

Dit geldt bijvoorbeeld voor Edge Technologies, onderdeel van vastgoedontwikkelaar OVG. “Dat heeft ons laten weten het voornemen te hebben om de Airblade Wash+Dry in haar nieuwe kantoorgebouwen te gaan toepassen. We zijn blij dat zo’n innovatief bedrijf, dat zorgt voor duurzame gebouwen als The Edge en The Edge Olympic in Amsterdam, de duurzame waarde van onze producten erkent. Ook Ikea – dat zero-waste als ­beleid heeft – heeft onlangs een succesvolle pilot gedaan. We hopen dat ook zij voor al haar nieuwbouw- en renovatieprojecten in Nederland voor onze oplossing kiest.”

Handen duurzaam drogen met lucht

Het eerste doel is dat in 2019 de volledige bouwsector Dysons duurzame sanitaire producten kent, waarna in 2020 de grote massa moet gaan volgen. “Ik weet dat dit erg ambitieus klinkt”, geeft Kentie toe. “Maar dankzij de niet te stoppen duurzaamheidstendens hebben wij nu het momentum. In Nederland bestaan naar schatting zo’n 1 miljoen droogpunten in sanitaire locaties, met in ongeveer 60 procent van de gevallen papieren handdoekjes. Het zou al mooi zijn als volgend jaar de duurzame koplopers afscheid zouden nemen van papier en op bijvoorbeeld vijf procent van deze locaties zouden overstappen op onze duurzame elektrische handdrogers.”

Foto bovenaan: 

De Airblade Wash+Dry in bioscoop Pathe De Kuip. “Deze handdroogkraan bespaart zo’n 80 procent CO2 ten opzichte van papieren handdoekjes en tot 80 procent water ten opzichte van conventionele kranen”, zegt Kentie.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c145 c171 c225 c252
CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

20-08-2020 om 16:01 uur
timer 2 min

Bouwinvest zet al jarenlang in op duurzaamheid en gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met CBRE wordt ...

Lees verder »

c21 c141 c145 c225
Innovatief onderhoudscontract voor VU Amsterdam mét toegevoegde waarde

Innovatief onderhoudscontract voor VU Amsterdam ...

27-11-2019 om 10:00 uur
timer 6 min

Met een Energiemasterplan om van het gas af te komen en BREEAM-NL Excellent ambities voor nieuwe onderwijspanden, ...

Lees verder »

c21 c145 c189 c225
Wat kun je eigenlijk met Internet of Things?

Wat kun je eigenlijk met Internet of Things?

29-10-2018 om 15:30 uur
timer 2 min

In november besteden we de complete maand aandacht aan het fenomeen Internet of Things. Dit wondermiddel zou het ...

Lees verder »

c21 c145 c160 c225
Medewerkers met digitale werkplek zijn 70% productiever

Medewerkers met digitale werkplek zijn 70% productiever

27-08-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

Medewerkers met een volledig digitale werkplek, de zogenoemde digital revolutionaries, zijn bijna 70% productiever ...

Lees verder »

c127 c145 c225
Eindgebruiker centraal op event over gebouwautomatisering

Eindgebruiker centraal op event over gebouwautomatisering

23-08-2017 om 08:00 uur

Het Building G100 Event vindt plaats op 5 oktober aanstaande om 10.00 uur. Het tweejaarlijkse event over gebouwautomatisering ...

Lees verder »

c145 c225
Hackathon voor CO2-reductie door facility managers

Hackathon voor CO2-reductie door facility managers

10-07-2017 om 11:00 uur

Een hackathon [bijeenkomst om aan gezamenlijk project te werken] om CO2-uitstoot van vastgoed fors te reduceren ...

Lees verder »

c141 c145 c225
Krachten bundelen voor transitie naar duurzaam vastgoed

Krachten bundelen voor transitie naar duurzaam ...

12-10-2016 om 13:00 uur

Achterblijvende investeringen in duurzaam vastgoed zetten financiers en taxateurs aan het denken. Zij zoeken naar ...

Lees verder »

c20 c145 c225
Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: BRControls

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: BRControls

11-02-2016 om 11:00 uur
timer 2 min

BRControls is partner geworden van Duurzaam Gebouwd. Directeur Harrie Bouwhuis stelt zijn bedrijf voor.

Lees verder »

c145 c225
Samenwerking bespaart jaarlijks 200.000 ton CO2

Samenwerking bespaart jaarlijks 200.000 ton ...

04-06-2015 om 13:00 uur

Door samen te werken aan de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van ING Real Estate Finance Nederland verwachten ...

Lees verder »

c145 c225
Asset Facility Management nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Asset Facility Management nieuwe partner van ...

27-05-2015 om 13:00 uur

Aan de hand van een interview heten we Asset Facility Management graag welkom als partner bij Duurzaam Gebouwd. ...

Lees verder »

c145 c225
Kapitaalbenutting van big data performance management

Kapitaalbenutting van big data performance management

20-05-2015 om 13:00 uur

Over de gebouwde omgeving is inmiddels een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar. De financieel directeur, ...

Lees verder »

c54 c145
Duurzaam maatschappelijk vastgoedmanagement is een must!

Duurzaam maatschappelijk vastgoedmanagement ...

12-02-2015 om 15:30 uur

Willem Adriaanssen: Vastgoed vormt een substantiële kostenpost op de begroting van gemeenten. Naast het geld dat besloten zit ...

Lees verder »

Reacties

Kan er aan dit artikel nog iets toegevoegd worden over het elektriciteitsverbruik? Ik veronderstel dat in het huidige CO2-vergelijk uitgegaan is van duurzame energie. Maar wat als grijze stroom (vies woord) wordt gebruikt?

Eens. Interessant artikel, maar ik zou graag de complete berekening willen zien.... Een belangrijk niet genoemd voordeel lijkt me tevens dat de klant geen papierafval meer heeft. Dat scheelt ruimte, en is wel zo prettig voor de schoonmakers! Wanneer gaat Dyson de droger aanbieden als een service? Dyson blijft dan eigenaar en de klant betaalt, net als bij copieerapparaten, per droogbeurt?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up