Massa creëren met bewezen multifunctionele voorbeeldprojecten

Massa creëren met bewezen multifunctionele voorbeeldprojecten

“Alleen met multifunctionaliteit komen we tot gezonde en klimaatadaptieve gebouwen. De afgelopen jaren hebben individuele projecten bewezen dat het kan; nu moeten we zorgen voor massa.” Dit vinden Marion Bakker van RVO.nl en Jurgen van der Heijden van AT Osborne.

Gezamenlijk hebben ze het boek ‘Reinventing multifunctionality’ geschreven. Zoals de titel al suggereert: multifunctionele projecten staan centraal. “Investeren in dit soort projecten biedt een interessant perspectief voor de energietransitie”, geeft AT Osborne-consultant Jurgen van der Heijden aan. “Zo’n investering kan namelijk ook een andere waarde creëren, die niets met energie te maken heeft.”

Eén middel kan meerdere doelen dienen

Aan de hand van 44 verschillende projecten tonen beide schrijvers hoe een investering in één middel diverse doelen kan dienen. Zo zorgen de multifunctionele groendaken niet alleen voor de opslag van regenwater en waterveiligheid, maar ook een grotere biodiversiteit en een gezond ecosysteem. Daarnaast leveren zonnepanelen op een groendak 13% meer energie op dan zonnepanelen op een gewoon dak.

Zorg voor een ‘alles-in-één’-ESCo en koester het'

Jurgen van der Heijden, AT Osborne

Met hun boek richten ze zich onder meer op publiek-private samenwerkingen. “Hiermee staat Nederland wereldwijd op een hoog niveau”, geeft adviseur energie-innovatie Marion Bakker van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan. “Dat onze overheid een belangrijke rol speelt bij de implementatie van innovaties, is ook bij buitenlandse overheden steeds meer bekend, vertelt ze. “Daarom heb ik de afgelopen tijd onder meer de Japanse en Amerikaanse overheidspartijen tips hierover gegeven.”

Focus naar opbrengsten

Volgens haar staan vaak de kosten centraal. “In onze ogen moet de focus ook naar de opbrengsten gaan en hierbij kunnen overheidspartijen helpen. Neem nu het warmtepompsysteem met warmte/koudeopslag: zo’n 15 jaar geleden zijn we als overheid begonnen met een grootschalig bodemwatersysteem als gemeengoed. Dit heeft steeds meer multifunctionele toepassingen gekeken, zoals waterzuivering en peilmetingen.”

Massa creëren met bewezen multifunctionele voorbeeldprojectenDeze heuvel in de regio Zwolle dient als een dam - om tegen het water te beschermen - en als een geluidsbarrière.

De beschreven projecten in het boek zijn niet ouder dan 30 jaar. Met name de laatste jaren maken multifunctionele projecten namelijk een opmars. “De Hallen in Amsterdam is hiervan een goed voorbeeld”, vindt Bakker. “Een oud gebouw wordt gerenoveerd en krijgt hierdoor meerdere nieuwe functies. Andere gemeenten denken ook aan soortgelijke renovatieprojecten. Dat is alleen maar goed.”

Voorbeelden van bewezen kwaliteit

Het boek is ook bedoeld voor investeerders. “We tonen projecten die over een langere periode succesvol zijn”, licht Van der Heijden toe. “Zij vinden met name die bewezen kwaliteit belangrijk, zodat ze zeker weten dat ze hun investering binnen 10 jaar terug kunnen verdienen. En mocht de toekomstwaarde van zo’n investering zelfs stijgen, dan blijven ze wellicht betrokken bij het vastgoed en verhogen ze hun investeringen.” Want in zijn ogen draait het nu om de massa. “Alleen met multifunctionaliteit komen we tot gezonde en klimaatadaptieve gebouwen.” 

Op het gebied van publiek-private samenwerkingen staat Nederland wereldwijd op een hoog niveau'

Marion Bakker, RVO.nl

 ‘Reinventing multifunctionality’ geldt als opvolger van het boek ‘Future Value Now’ uit 2012. In die 4 jaar hebben met name de onderdelen ‘waterveiligheid’ en ‘natuurbehoud’ een belangrijke stap in de richting van de multifunctionaliteit gezet, merkt Bakker op. “Hieronder scharen we onder meer dijken”, vult Van der Heijden aan. “Deze zijn in eerste instantie bedoeld als bescherming tegen het water. Inmiddels staan hierop windmolens en maken ze steeds vaker deel uit van een natuurgebied.”

Nu merken ze dat ook de landbouwsector de stap naar multifunctioneel gebruik zet. “De boerderij ‘De Groote Voort’ kampte met zieke koeien”, vertelt Bakker. “Toen de eigenaren echter stopten de dieren antibiotica toe te dienen, had dit een beter effect op eerst het water en daarna de mest. Hierdoor werden hun koeien niet meer ziek. Inmiddels geldt hun Remeker Kaas als een landelijk bekend merk.”

ESCo’s met crowdfunding?

Ook voor de bouwsector zien ze veel mogelijkheden. “Er wordt gewerkt aan een conceptproject met gezonde woningen”, vertelt Bakker. “Hierin staat eerst gezondheid centraal, daarna de energiebesparing. Die huizen beschikken over sensoren, waardoor zorginstellingen direct kunnen ingrijpen als er iets fout gaat. Deze woningen zijn met name gericht op ouderen.” Zij denkt echter dat bij traditionele verdienmodellen dit soort concepten moeilijk zijn toe te passen. Daarom pleiten zij en Van der Heijden voor integrale consortia met lange-termijn-financieringsmodellen of meer integrale ESCo’s. “Zorg voor een ‘alles-in-één’-ESCo en koester het”, geeft laatstgenoemde als tip. “Bereid je ook voor als een ESCo niet van de grond komt met traditionele investeerders. Hierbij kan bijvoorbeeld crowdfunding helpen; dan dragen de bewoners zelf bij aan de totstandkoming van zo’n ESCo.”

Belangrijke rol voor ICT

Aansluitend zien ze een steeds belangrijker wordende rol voor ICT. “Dat merken we bijvoorbeeld met de Energie Atlas, waarbij onder meer de gemeente Amsterdam verschillende kaarten op elkaar heeft gelegd om inzicht te krijgen in de energieopwekking en -verbruik. Ook bij transport en mobiliteit gebeurt dit en het kan ook bij gebiedsontwikkeling een belangrijke rol spelen.”

Het boek ‘Reinventing multifunctionality’ is te downloaden op RVO.nl. Op de foto bovenaan is Oosterdokseiland te zien. Alle kantoren, winkels en woningen op dit eiland zijn aangesloten op de Lange Termijn Energie Opslag (LTEO). Dit systeem voorziet het totale eiland van energie met ondergrondse warmte- en koude opslag, dat de CO2-uistoot met 65% reduceert. Daarnaast zorgt het voor energie-efficiëntie gebouwen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c134 c225 c260 c278
Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam Overamstel

Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam ...

Met een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel levert bouwende ontwikkelaar VORM 223 woningen op in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Lees verder

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

c21 c134 c135 c185 c225
Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming woningbouw

Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming ...

De provincie Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam hebben een convenant opgesteld om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen. ...

Lees verder

c21 c134 c225 c259 c278
Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie en oplossingen

Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie ...

Natuurinclusief bouwen zit in de lift. Gelukkig maar, want de klok tikt door. Toch is de praktijk weerbarstig. Tussen droom en daad liggen praktische bezwaren. ...

Lees verder

c21 c134 c160 c185 c225
Samen impact maken voor mens en milieu

Samen impact maken voor mens en milieu

Partijen die werkelijk op circulariteit sturen, creëren waarde voor mens en milieu. Ziedaar de inzet van ontwikkelaar HD Groep, de nieuwe partner van Duurzaam ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225 c265
Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Naast individuele woningeigenaren en ondernemers is het ook voor hele bedrijventerreinen onontkoombaar én op de lange termijn rendabel om de energietransitie ...

Lees verder

c21 c134 c225 c243
Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en uitdagingen gebiedsontwikkeling

Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en ...

Een succesvolle gebiedsontwikkeling gaat om meer dan alleen een toekomstbestendig energiesysteem dat aan behoeften voor warmte en koude kan voldoen. Lagere woonlasten ...

Lees verder

c21 c134 c225 c268
Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Bij de bouw van de Rotterdamse woontoren De Zalmhaven is zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving. Mede in het licht van de bouwveiligheid werd daarom ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225
Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck in de Binck

Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck ...

De Haagse Binckhorst, ooit vooral bekend als bedrijventerrein, ondergaat de laatste jaren een enorme transformatie, waardoor ook wonen weer veel interessanter is ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up