Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Bijlmerbajes verandert in wijk met gasloze woningen

Bijlmerbajes verandert in wijk met gasloze woningen

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier in Amsterdam worden energieneutraal en krijgen geen gasaansluiting. Dit laat gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM weten, dat dit terrein van de voormalige Bijlmerbajes van het Rijksvastgoedbedrijf heeft gekocht.

In dit gebied komen zo’n 1.350 woningen, zowel huur als koop. Hiervoor verdwijnen 5 gevangenistorens, 1 wordt getransformeerd tot ‘groene’ toren met een verticaal park en stadslandbouw.

Energieneutrale woningen zonder gasaansluiting

Alle gebouwen worden energieneutraal en krijgen geen gasaansluiting. Zo krijgen de woningen goede isolatie. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen, daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook wordt organisch afval omgezet in elektriciteit. Warmtepompen in de gebouwen zorgen voor verwarming en koeling.

Hergebruik van materialen

Bij de bouw van de wijk gebruikt aannemer BAM 98% van het materiaal uit de gevangenis opnieuw. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, de gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Aan de hand van nieuwe technieken worden cement en beton afgebroken, om deze materialen weer opnieuw te gebruiken. Daarnaast veranderen oude celdeuren in een brug en wordt van de tralies balkonhekjes gemaakt.

Consortium zorgt voor autoluwe wijk

Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, Fabrications en Lola Landscape ontwikkelt AM – onderdeel van de Koninklijke BAM Groep – deze nieuwe, autoluwe wijk van 7,5 hectare. In dit gebied komt ook een ondergrondse parkeerplaats, een gezondheidscentrum en horeca. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs. In het voormalige hoofdgebouw van de gevangenis kunnen kunstenaars van internationale allure terecht. Verder krijgt de wijk veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen.

Voor de aankoop van dit terrein heeft dit consortium € 84 miljoen betaald. De eerste werkzaamheden beginnen naar verwachting begin 2018.


Dit thema LIVE meemaken?

Tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE op Building Holland van 17 tot en met 19 april 2018 gaan we in op de thema's Circulair Bouwen, Gezonde Gebouwen en #VanGasLos. Zeker weten dat je erbij bent? Schrijf je dan direct in via onderstaande button!

direct inschrijven
 

Duurzaam Gebouwd LIVE
 

  |  1 reactiespermalink

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland

Reacties

  • De vraag is of Duurzaam gebouwd een reclame blaadje wil zijn of een opbouwend kritisch platform waar we echte kennis odoen en vrazmelen hoe we beter, gezonder en duurzamer kunne bouwen. Dit is een gewledig en ambitieus plan. tegelijk zo ik verwachten dat we er een aantal kritische kanttekeningen bij kunnen plaatsen of het haalbaar is en ook werkelijk goede en gezonder woningen gaat opleveren. Door het opbouwend kritisch te volgen kan Duurzaam gebouwd een platform zijn waarmee we op een positieve lerende manier de bouw en de producten die we als bouw leveren verbeteren. In plaats van een naïef reclame platform. Concreet lijkt het me interessant om uit deze ambitie een paar vragen nader te onderzoeken en ervan te leren: - de renders laten zeer veel glas zien, de tekst spreekt over hoge isolatie graad - hoe kunnen deze beidde ambities gerealiseerd worden ? - gasloos (zonder zonthermisch) versus warmtapwater is dit de meest economische en ecologische oplossing (zie ook eerdere reactie van Henk van Dorp op gasloos) - kleine windmolens op daken versus trillingen en lage efficiëntie - is dat een goed oplossing, hebben de critici ervan gelijk of is het de toekomst? - biovergisting op locatie - zelfde vraag? - zijn super geïsoleerde en luchtdichte woningen wel echt goed, aangenaam en gezond - hoeveel energie bespaart een EPc 0 woning in de praktijk ten opzichte van een EPc 1.0 woning Het gaat niet direct om dit project maar meer om de houding en de doelstelling waarmee duurzaam gebouwd ooit begonnen is -

    Jaap Wiedenhoff  |  vrijdag 15 september 2017 @ 09:01 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven