Samen impact maken voor mens en milieu

timer2 min
Samen impact maken voor mens en milieu

Partijen die werkelijk op circulariteit sturen, creëren waarde voor mens en milieu. Ziedaar de inzet van ontwikkelaar HD Groep, de nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. “De CO2-footprint en milieu-impact van alle bouwmaterialen nemen we vanaf het begin mee in de ontwerpkeuzes die we maken.”

Duurzaam Gebouwd verwelkomt deze zomer opnieuw een partij die mee voorop wil lopen in de verduurzaming van de bouw en onze leefomgeving. Het in Rotterdam gevestigde HD Groep (Ontwikkeling, Architectuur en Projectmanagement) stelt zich hieronder voor.

“Als ontwikkelaar heeft HD de ambitie om in 2030 100% circulair te zijn. Verandering in denken, ontwerpen en bouwen is hierbij noodzakelijk. Wij acteren niet kosten-gedreven, maar kijken juist naar milieu-impact en houden deze zo laag mogelijk. De toekomstwaarde is voor ons belangrijk.

Ook intern zetten wij in op kennisvergroting van het onderwerp duurzaamheid. Regelmatig nodigen wij inspirerende personen uit om ons mee te nemen in hun ervaringen. Voor ons is kennisdeling en -vergroting erg belangrijk.  

Materialen

Binnen onze ontwikkelingen sturen wij samen met onze partners aan op de inzet van biobased materialen en gebruik van bestaande producten. De CO2-footprint en milieu-impact van alle bouwmaterialen nemen we vanaf het begin mee in de ontwerpkeuzes die we maken.

Daarnaast is ook gezondheid belangrijk en dat begint op materiaalniveau. We sturen op de inzet van non-toxische materialen en materialen die de gezondheid van de gebruikers bevorderen.

We werken vraaggericht vanuit de samenleving en zorgen dat wat we maken - buurten en/of gebouwen - ook aanpasbaar en geschikt zijn voor de toekomst. We willen juist inspirerende en duurzame plekken creëren die een goed gevoel en vooral plezier geven en waarmee gezondheid dus automatisch voorop komt te staan.

Samen impact maken voor mens en milieu

De oude magnolia uit de voormalige Vrouwentuin van de Noordsingelgevangenis (zie onder) is behouden gebleven (foto Frank Hanswijk).

Tuin van Noord

Samen impact maken voor mens en milieuEen project waar we echt trots op zijn is Tuin van Noord, een transformatieproject in Rotterdam. Het doorbreken van de gevangenismuren van de voormalige Noordsingelgevangenis is symbolisch voor deze herontwikkeling. Door nieuwe functies toe te voegen en de monumentale en karakteristieke kenmerken van de voormalige gevangenis te behouden, hebben we een duurzaam, aantrekkelijk leefgebied gecreëerd, waar nu gewoond wordt.

Bovendien heeft de wijk het Oude Noorden een enorme boost gekregen door het aanleggen van een openbare buurttuin. In deze buurttuin is zelfs een kunstwerk geplaatst, gemaakt van de oude gevangenistrappen. Verder zijn we ook trots op een recent opgeleverde zorgvilla in Blaricum, die wij hebben ontworpen en ontwikkeld voor mensen met dementie.

Waarde

Als men het over duurzaamheid heeft, wordt vaak de link met ‘duur’ gelegd. Wij zullen samen met andere partijen inzichtelijk moeten maken dat er een andere berekening ontstaat als er ook een prijskaartje wordt gehangen aan de echte vervuiling. En rekening wordt gehouden met de waarde die gecreëerd wordt voor mens en milieu.

De transitie naar een circulaire economie vinden wij ten slotte een belangrijke zaak, waaraan wij niet alleen kunnen werken. Dit lukt ons alleen samen! Daarom zoeken wij aansluiting bij partijen die vooruitgaan. Samen met hen en Duurzaam Gebouwd kunnen en willen wij kennis ophalen, geven én delen.”

Tekst: HD Groep/Marvin van Kempen
Foto’s boven en onder (Martens Multimedia): De oude gevels van de voormalige cellenvleugels van de Noordsingelgevangenis zijn blijven staan. Binnen de gevels werden de woningen gebouwd, met hergebruik van de ‘oude’ dakpannen.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c20 c185 c225 c291
Zuid-Holland bouwt 250.000 woningen voor 2030

Zuid-Holland bouwt 250.000 woningen voor 2030

27 mrt om 12:01 uur
timer 2 min

Zuid-Holland spreekt de ambitie uit om voor 2030 250.000 woningen te bouwen en gaat die opgave te lijf met zogenaamde ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225 c260
Denk mee over toekomstig hergebruik en circulair ontwerpen

Denk mee over toekomstig hergebruik en circulair ...

24 mrt om 10:01 uur
timer 1 min

Werk jij in de bouw en denk je graag mee over de toekomst van circulariteit? Klim dan in de pen en geef jouw feedback ...

Lees verder »

c20 c140 c185 c225
Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

23 mrt om 10:01 uur
timer 6 min

De sloop van het betonnen Gelderse provinciehuis mondde uit in een innovatief voorbeeldproject van Europese proporties ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c185
Wanneer mag je iets circulair noemen?

Wanneer mag je iets circulair noemen?

21 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Recent hoorde Paul van Doorn de opmerking ‘Het is tegenwoordig al snel circulair, hè?’ Dit ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244 c260
Alle verschijningsvormen van circulariteit in beweging

Alle verschijningsvormen van circulariteit in ...

14 mrt om 10:03 uur
timer 3 min

Of het nu een oude Marmoleumvloer is die verhuisde van de TU Delft naar de Heineken Experience, of een hoofddraagconstructie ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c266
Ontketen de waterrevolutie op je dak

Ontketen de waterrevolutie op je dak

13 mrt om 10:01 uur
timer 4 min

Met de waterschapsverkiezingen in zicht bepleiten Onno Dwars en Jan Henk Tigelaar dat het uitblijven van passende ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Voortrekkersrol met recyclebare stelkozijnprofielen

Voortrekkersrol met recyclebare stelkozijnprofielen

7 mrt om 10:01 uur
timer 3 min

VKG Keurmerk, de branchevereniging voor kunststof kozijnen, heeft met RecyStel een nieuwe partner die met de productie ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c300
Het Nieuwe Normaal: circulariteit van preek naar zweep

Het Nieuwe Normaal: circulariteit van preek ...

6 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Een druk bezochte bijeenkomst van - onder meer - Cirkelstad Deventer en de Circulaire Hub Cleantech Regio stond ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225 c279
Eerste retournamecertificaat kanaalplaatvloer vormt primeur

Eerste retournamecertificaat kanaalplaatvloer ...

21 feb om 14:00 uur
timer 3 min

VBI lanceerde op de Bouwbeurs een retournamecertificaat voor hoogwaardig hergebruik van voorgespannen kanaalplaten. ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

13 feb om 10:01 uur
timer 1 min

Sinds kort kunnen professionals die zich bezighouden met circulair bouwen terecht op het kennisplatform Circulearning. ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244
Hugo de Jonge: ‘Locaties grootste probleem woningbouwopgave’

Hugo de Jonge: ‘Locaties grootste probleem ...

8 feb om 14:00 uur
timer 5 min

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening opende BouwBeurs 2023 en noemde locaties als ...

Lees verder »

c21 c185 c225
Week van de Circulaire Economie met diverse lezingen

Week van de Circulaire Economie met diverse ...

6 feb om 15:01 uur
timer 3 min

De achtste Week van de Circulaire Economie is vandaag begonnen en tal van organisaties houden specifieke bijeenkomsten ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up