Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

De elektrotechnische groothandel Oosterberg is partner geworden van Duurzaam Gebouwd. Marketing manager Erik Spijkerman introduceert het bedrijf, dat in 1893 is ontstaan.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Als elektrotechnische groothandel biedt Oosterberg met 20 vestigingen in heel Nederland landelijke dekking. Kenmerkend is de persoonlijke werkwijze: onder het motto ‘Samen Slimmer’ ondersteunen en adviseren onze deskundige medewerkers graag. Dicht bij de klant staan en weten wat er speelt, is cruciaal in onze bedrijfsvoering. Flexibel inspelen op specifieke behoeftes en veranderingen in de markt is een belangrijk speerpunt. Oosterberg wil verantwoord groeien, met behoud van kwaliteit van de producten, dienstverlening en bedrijfscultuur.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Wij leveren een breed pakket aan duurzame producten: van zonnepanelen, componenten en systemen voor gebouwautomatisering tot laadpalen voor elektrisch vervoer. Ook in onze bedrijfsvoering speelt duurzaam ondernemen een belangrijke rol. Dit komt op verschillende gebieden tot uiting. Op het gebied van afvalreductie beperken we het gebruik van verpakkingsmaterialen tot een minimum door middel van slimme, logistieke oplossingen. Daarnaast is ons nieuwe distributiecentrum in Apeldoorn duurzaam in energievoorziening. Wat betreft vervoer verminderen we de CO2-uitstoot door een speciaal centraal transportmanagementsysteem: onze vrachtwagen rijden iedere dag de meest efficiënte route, hebben zuinige motoren en een groter laadvermogen dan voorheen. We brengen gebouwautomatisering en duurzaam installeren actief onder de aandacht op basisscholen en voorgezet onderwijs. En ons kenniscentrum Hadec biedt advies op het gebied van zonne-energie en pv-installaties.

Naast onze participatie bij Duurzaam Gebouwd doen we dit ook op het gebied van grootschalige initiatieven om duurzaam installeren in Nederland te stimuleren: Greenworks en Stroomversnelling koopwoningen.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?

Duurzaamheid wordt in de bouw steeds belangrijker. Bouwbesluiten stellen eisen aan de productiewijze van producten. Er komen steeds meer producten in de handel, die het energieverbruik monitoren en/of verlagen. Bijvoorbeeld in verlichting is dit een duidelijk zichtbare ontwikkeling. Wij zien ook een duidelijk stijgende vraag naar duurzame producten en diensten die hiermee samenhangen, waaronder zonnepanelen. De vraag naar de inhoudelijke kennis die hierbij komt kijken, neemt ook toe.

Als Oosterberg spelen we hierop in door het assortiment duurzame producten uit te breiden, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Voor volledig advies kunnen klanten terecht bij ons kenniscentrum Hadec, dat advies biedt op het gebied van zonne-energie en pv-installaties. 

Ook zien wij een toename in de vraag naar gebouwautomatiseringssystemen en oplossingen. Hiervoor bieden we een breed pakket producten en systemen. Daarnaast bieden we installateurs diverse opleidingen en trainingen aan op het gebied van gebouwautomatisering.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Oosterberg participeert samen met Raab Karcher en Rensa in het concept Greenworks, waarvan de Greenworks-academy een onderdeel is. Voor de Academy in Apeldoorn leverde Oosterberg tevens een duurzame verlichtingsoplossing: ledarmaturen van eco-kunststof die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Voor de aansturing van de verlichting leverden we een duurzaam gebouwautomatiseringssysteem, waarmee de gebruiker de verlichting met een smartphone kan aanpassen aan de gewenste sfeer. Een ander mooi voorbeeld van een groot duurzaam project is de levering van 387 zonnepanelen voor het dak van Koffiebrander Hesselink in Winterswijk, waardoor een flinke energiebesparing gerealiseerd werd.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

De inzet van Duurzaam Gebouwd is een integrale verbinding in de bouwkolom te realiseren en duurzaam bouwen te stimuleren. Op deze vlakken raken de ambities van Oosterberg en Duurzaam Gebouwd elkaar direct. Bij Oosterberg staat zorg en betrokkenheid voor elkaar hoog in het vaandel. Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam ondernemen zit ons in de genen, we doen dit vanuit een diepgeworteld besef dat wij onderdeel zijn van een groter geheel: de regio, de samenleving, de aarde. De aansluiting van Oosterberg bij Duurzaam Gebouwd is voor ons daarom een logische stap.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Belangrijke ontwikkelingen die wij zien op het gebied van de woonomgeving is de doorontwikkeling van gebouwautomatisering. Woningen worden slimmer en worden ontsloten naar het internet. Het energieverbruik is hierdoor steeds beter te beheren en sturen. Dit heeft gevolgen voor de installaties in woningen bijvoorbeeld door draadloze toepassingen. We zien een enorm snelle ontwikkeling gericht op de consument met functionaliteiten in de vorm van emotie (middels gadgets). De apps die op afstand radio, tv, zonwering, verwarming bedienen, schieten als paddenstoelen uit de grond. De installateur moet hierin mee. We zien dat veel installateurs deze ontwikkeling nog eng vinden. Gelukkig zijn er steeds gebruiksvriendelijkere producten op de markt en faciliteren wij deze ontwikkeling door het aanbieden van diverse trainingen en cursussen op het gebied van KNX en domotica. De installateur is zo klaar voor deze verandering in het installeren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

13 jun om 11:30 uur
timer 5 min

Het speelveld van de verduurzaming kent vele aanvallers. In die voorhoede heeft Enpuls ambities voor de nabije ...

Lees verder »

Trots zijn op succes, innovatie en groei

Trots zijn op succes, innovatie en groei

1 mei om 15:30 uur
timer 5 min

De champagne mag open bij Alklima in Alblasserdam, vanwege het zilveren jubileum. In 25 jaar groeide de exclusief ...

Lees verder »

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre Court

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre ...

18 apr om 15:30 uur
timer 1 min

In het Beatrixkwartier van Den Haag staat het imposante Centre Court, een kantoorgebouw van ongeveer 60.000 vierkante ...

Lees verder »

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij poli’s ZorgSaam

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij ...

17 apr om 08:00 uur
timer 1 min

In de poliklinieken van het ZorgSaam ziekenhuis te Terneuzen staat 24/7 de verwarming aan. De bezetting van de ...

Lees verder »

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

16 apr om 11:00 uur
timer 4 min

Ontwikkelingen in de installatiebranche, trends op het gebied van bouw, servicetools en de HVAC-markt en een kennismaking ...

Lees verder »

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

12 apr om 10:00 uur
timer 4 min

In Nieuwleusen is het kersverse Kulturhus De Spil geopend, een duurzaam middelpunt voor de gemeente.

Lees verder »

‘Ben jij haeppey?’

‘Ben jij haeppey?’

10 apr om 09:40 uur
timer 6 min

De war for talent woedt in alle hevigheid. Win je die oorlog met een gezonder gebouw?

Lees verder »

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren   

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren  ...

8 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Regelgeving en normen kunnen circulair bouwen en installeren zowel in de weg zitten als een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

Geen huizen bouwen voor installaties

Geen huizen bouwen voor installaties

5 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Gaan we volgend jaar met de invoering van de BENG-eisen woningen bouwen voor de installaties of is het realiseren ...

Lees verder »

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

5 apr om 13:00 uur
timer 1 min

Wie krijgt er dit jaar extra aandacht voor zijn of haar vakmanschap of bijzondere prestatie? Meld jouw vakheld ...

Lees verder »

Innoveren op totaalconcepten en distributie van energie

Innoveren op totaalconcepten en distributie ...

12 mrt om 10:00 uur
timer 4 min

Het opwekken van duurzame energie en warmte heeft door de energietransitie nu de aandacht. Toch is er een sleutelelement ...

Lees verder »

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort en laag energieverbruik

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort ...

5 mrt om 13:30 uur
timer 3 min

Asics in Hoofddorp, Blaak16 in Rotterdam en de WKO voor nHow Hotel in Amsterdam. Het zijn slechts enkele projecten ...

Lees verder »

Reacties

Mooi om onze partner Oosterberg ook op dit belangrijke platform tegen te komen! Als producent van systemen die bewoners verbinden met hun woning en van efficiënte en bijzonder duurzame infrastructuren op basis van IP is dit de weg om de systemen naar de markt te brengen!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up