Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

timer5 min
Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

Aluminium producerende groothandel Comhan uit Uithoorn zocht een duurzame en betrouwbare verwarming voor het nieuwe magazijn. Uitgangspunt: de temperatuur mag nooit onder de 5 graden zakken om corrosie van het aluminium te voorkomen. De oplossing: vier in cascade geschakelde Ecodan lucht-/waterwarmtepompen van Mitsubishi Electric en een ingenieus ontworpen vloerverwarmingssysteem.“Als er dan één warmtepomp uitvalt, draaien er nog drie door.”

Technisch Bureau Wahlen & Jongkind is al jaren een betrouwbare partner van de aluminium producerende groothandel Comhan. Na diverse geslaagde projecten ging het dit keer om de bouw van een groot magazijn achter het bestaande bedrijfspand, inclusief een expeditieruimte en een ruimte voor het laden en lossen. Alle drie moesten op uitdrukkelijk verzoek van Comhan voorzien worden van ‘duurzame verwarming’, zegt Johan Groeneveld van Technisch Bureau Wahlen & Jongkind. “Er moest een minimale temperatuur gegarandeerd worden van 5 graden Celsius, zonder heaters en uiteraard zonder gas. Als je dat energiezuinig wilt doen, kom je al snel uit op laagtemperatuur verwarming, dus vloerwarming.” Tot zover de theorie. De praktijk was, zoals zo vaak, weerbarstiger. Na de inrichting wordt het 16 meter hoge magazijn van 3500 m2 immers gedomineerd door hoge stellages, met stevige draadeinden die in de betonvloer werden verankerd. Groeneveld: “De aluminium profielen en platen worden verplaatst met behulp van een industriële, volautomatische hefkraan die over een rails in het middenpad rijdt. Tussen de rails is uiteindelijk eerst de vloerverwarming aangelegd. Om hier het benodigde vermogen te kunnen realiseren, hebben we de vloerverwarming wel dicht tegen elkaar aan moeten leggen.”

“Een voordeel is”, vervolgt Groeneveld, “dat er hier in principe geen mensen aan het werk zijn. De temperatuur in het magazijn hoeft dus alleen op de aluminium producten te worden afgesteld. Daarbij moet worden voorkomen dat het aluminium corrodeert, wat een temperatuur vereist van tussen de 5 en 10 graden Celsius. Het aluminium wordt vanuit vrachtwagens gelost en kan ’s winters door de kou condens aantrekken. Om corrosie te voorkomen, wordt het aluminium daarom na het lossen eerst geacclimatiseerd, voordat het verder wordt verwerkt en uiteindelijk naar het magazijn gaat.”

Gezamenlijk advies

De uiteindelijke keuze voor de systemen van Mitsubishi Electric is vanzelfsprekend geen verrassing voor Jordy van den Berg, werkzaam bij Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric voor Nederland. “Wahlen & Jongkind vroeg ons om een offerte en gezamenlijk hebben we het advies uitgebracht om aan de slag te gaan met vier Ecodan-warmtepompsystemen. Deze lucht-/waterwarmtepompen zijn met een cascaderegeling aan elkaar verbonden. Ze verwarmen een buffervat van 1000 liter water voor de vloerwarming.”

Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

De Ecodan buiten-units met Zubadan-techniek.

“We hebben al jaren goede ervaringen met de airconditioning-systemen van Mitsubishi Electric”, zegt Groeneveld. “Ook met de Ecodan-warmtepompsystemen in zowel luxere particuliere woningen als de utiliteit. Het is misschien niet de goedkoopste warmtepomp, maar wel een betrouwbaar product. We zijn zeer tevreden over de prestaties en bedrijfszekerheid. Bovendien bieden ze de mogelijkheden met cascade-opstellingen en de grotere vermogens, en dat kan niet iedereen. De meesten komen niet verder dan 17 kW. Op het platte dak van de expeditieruimte staan nu vier buitenunits van elk 23 kW naast elkaar. Met vier stuks zorg je ook voor een groot vermogen en een hogere bedrijfszekerheid. Als er dan één uitvalt, draaien er nog drie door en is je vermogensbereik dankzij de exacte aansturing van de cascaderegeling veel groter. Binnen aan de gevel hangt verder een staalconstructie met een bordes waarop het buffervat, de transportpomp en vier hydroboxen [binnenunits van de warmtepomp, red.] staan opgesteld.”

Vlekkeloos

Het systeem kan in theorie ook koelen, maar daarvan is nu geen sprake, ook in verband met de, voor het aluminium schadelijke, condensvorming. Groeneveld: “Die minimale temperatuur van 5 graden is niet een heel lastige opgave gezien de Rc-waarde van het magazijn en de expeditieruimte, die met 6,5 m²K/W supergoed geïsoleerd zijn. Een ander belangrijk aspect van de keuze voor Mitsubishi Electric is dat wij zelf het onderhoud kunnen doen.” Volgens Groeneveld verliep de aanleg vlekkeloos, maar valt er na één winter nog niets te zeggen over het rendement. Comhan is wel dik tevreden en was verrast over hoe snel de hal in de winter op temperatuur kwam.”

“Het is de installateur die het hele pand inregelt, zodat je overal de juiste temperatuur krijgt”, vervolgt Van den Berg. “Deze vloerverwarming geeft in principe een mooie, constante temperatuur af. De techniek bestaat natuurlijk al veel langer, dus het is nu een kwestie van finetunen om een hoger rendement te halen. Dat gaat zeker lukken dankzij de toepassing van onze Zubadan-techniek. Die heeft Mitsubishi Electric ontwikkeld om extra heet gas te kunnen maken zonder dat de druk expliciet wordt verhoogd. Daarmee zorgen wij bij buitentemperaturen tot -25 graden Celsius ook nog voor een goede verwarming. In dit systeem zit een koudemiddel dat met een flash injectie of kortsluitleiding door een compressor wordt rondgepompt, waardoor we extra heet gas kunnen maken. Normaal verliest een lucht-/waterwarmtepomp onder 0 graden vermogen, maar door deze Zubadan-techniek behoudt de Ecodan tot -10 graden Celsius de volledige capaciteit van 23 kW. Zo haal je er hier uiteindelijk met 1 kW aan elektrisch vermogen wel 4 tot 5 kW warmte uit”, besluit Van den Berg.

Ecodan

Ecodan is een lucht-/waterwarmtepomp die perfect aansluit op een vloerverwarmingssysteem dat Alklima veel levert aan de hotel- en retailbranche en ook steeds vaker aan de nieuwbouw. Van den Berg: “Nieuwe woningen kunnen met onze systemen van 5 kW al worden verwarmd. Dat is hartstikke weinig. Voor het tapwater kunnen wij tot 60 graden Celsius komen, wat ook nodig is voor legionellapreventie. Voor de verwarming van een pand kunnen we tot 45 graden gaan, maar dat is voor vloerverwarming niet nodig. Voor de bestaande bouw is dat echter wel weer handig.”

Tekst: Ysbrand Visser

Lees nu het complete magazine Duurzaam Gebouwd #47

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265
Woonwijk uit de jaren 70 kiest voor waterstof

Woonwijk uit de jaren 70 kiest voor waterstof

5 mrt om 16:01 uur
timer 3 min

Na proeven in bijvoorbeeld Hoogeveen, Lochem en op Goeree-Overflakkee is gisteren een pilot aangekondigd in de ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan leefbaarheid

Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan ...

5 mrt om 15:01 uur

Het vinden van slimme koppelingen tussen de energietransitie en het verbeteren van de leefbaarheid en de kansen ...

Lees verder »

c223 c243
Whitepaper: Toenemende elektrificatie woonhuisinstallatie vereist extra aandacht voor veiligheid

Whitepaper: Toenemende elektrificatie woonhuisinstallatie ...

Onze leefomgeving staat onder druk en klimaatadaptaties vergen daarom veel aanpassingen. Uit de verschillende ...
c21 c225 c243
Veel meer dan alleen een batterij

Veel meer dan alleen een batterij

1 mrt om 11:00 uur
timer 5 min

Door het Klimaatakkoord zijn woningcorporaties er meer op gericht om hun woningvoorraad te verduurzamen. Vanwege ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Blauwdruk cliëntenkamer voor de GGZ

Advertorial: Blauwdruk cliëntenkamer voor ...

1 mrt om 08:00 uur
timer 3 min

Faay Vianen heeft ideale scheidingswanden weten te ontwikkelen voor cliëntenkamers in de GGZ door deze molestbestendig, ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Reradicaliseren

Reradicaliseren

25 feb om 17:00 uur

Onno Dwars: Ik vind dat het radicalisme van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan erosie onderhevig is. Hun ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Rijksmuseum behaalt hoogste BREEAM-NL In-Use score

Rijksmuseum behaalt hoogste BREEAM-NL In-Use ...

22 feb om 10:25 uur

Het Rijksmuseum heeft als eerste museum ter wereld een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met vijf sterren ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Meer gebouwen met GPR Gebouw Certificaat

Meer gebouwen met GPR Gebouw Certificaat

15 feb om 13:36 uur
timer 1 min

In 2020 is het aantal vierkante meter gebouwen dat is voorzien van een GPR Gebouw Certificaat met bijna 20% toegenomen ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
Expertsysteem helpt woningcorporaties met blokverwarming

Expertsysteem helpt woningcorporaties met blokverwarming

9 feb om 13:01 uur
timer 2 min

Bij het aardgasvrij maken van bestaande gebouwen zijn de woningcorporaties als eerste aan zet. Via haar nieuwe ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
‘Kundige professionals zijn het vliegwiel voor verduurzaming’

‘Kundige professionals zijn het vliegwiel ...

8 feb om 07:01 uur
timer 3 min

Om de maatschappelijke opgaves rondom de energietransitie, circulariteit en gezondheid in te vullen, is kennisdeling ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Nieuw kantoor Liander is gericht op de toekomst

Nieuw kantoor Liander is gericht op de toekomst

3 feb om 08:00 uur
timer 4 min

Netwerkbedrijf Alliander heeft De Zwarte Hond uitgenodigd een ontwerp te maken voor het nieuwe onderkomen van ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Investeringen beschikbaar voor innoveren in energie

Investeringen beschikbaar voor innoveren in ...

2 feb om 13:00 uur
timer 4 min

Bedrijven die innovaties hebben aan te bieden op energiegebied, opgelet. InnoEnergy is weer bezig aan een nieuwe ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up