Round Table: ‘NoM laat bewoners nadenken over eigen gedrag’

timer4 min
Round Table: ‘NoM laat bewoners nadenken over eigen gedrag’

Stroomversnelling is niet mislukt: het heeft een belangrijke rol gespeeld in de bewustwording en voor de noodzakelijke versnelling van de transitie gezorgd. Dit was een van de conclusies tijdens de RoundTable over Nul-op-de-Meter, bij Itho Daalderop in Tiel.

“Bijna 400 Nederlandse gemeenten en zo’n 380 corporaties moeten de komende tijd aan de slag om een stevig duurzaamheidsbeleid op te stellen. Een forse vermindering van CO2-uitstoot en beperking van energieverbruik zijn noodzakelijk om Europese afspraken rond het beperken van klimaatverandering te behalen. Van gas los of Nul-op-de-Meter (NoM) vormt een belangrijke voorwaarde en stimulans om een duurzamere energievoorziening te realiseren.”

‘NoM laat bewoners nadenken over eigen gedrag’

Met die woorden begon trapte gespreksleider Arco Knoester van Itho Daalderop de discussie af. Daarna bracht hij de eerste stelling in: ‘Het is niet noodzakelijk om nieuwbouw op NOM-niveau te realiseren, Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) is voor nu voldoende.’ “Door BENG worden eisen gesteld aan de maximale energiebehoefte per m2 van een woning”, reageerde Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems. “NOM is echter bekender: als je in een uitnodiging noemt, zit de zaal vol.”

BENG opvolger EPC, NoM voor gebruiker

Harm Valk van Nieman geeft aan dat de energiebehoefte via normeringen naar beneden moet. “BENG is de opvolger van de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC), de bezemwagen vanuit het aanbod. NoM is voor de gebruiker.” Hierbij sloot Fred Sanders van de TU Delft zich aan. “Je kunt duurzaamheid oplossen door technieken, regelgeving, structuren en de mens. NoM gaat puur over de bewoner, het laat hem nadenken: ‘Waarmee ben ik bezig?’ Het maakt ze bewust van de gedragscomponent.”

Claudia Koppenhagen van Strikolith geeft aan dat de bouwsector gebruikers moet helpen om te gaan met nieuwe situaties. “Mensen zijn gewend aan gewoonten en zetten die niet zomaar opzij. Maak mensen bewust van hun gebruik.” Tim van Kempen van BackHoom geeft aan dat mensen wel meer van iets gebruiken als het goedkoper is. “Vaak is de rekening hetzelfde, terwijl het verbruik toeneemt."

Stroomversnelling geholpen bij marktontwikkeling

Als tweede stelling vraagt Knoester of de Stroomversnelling mislukt is. “NoM is enkel interessant om een paar pilotprojecten uit te voeren, maar door een gebrek aan financiering werkt opschaling niet.” Dit beaamt Sven Meijerink van Robisol gedeeltelijk. “Als ik sec naar de doelstellingen en de realisatie kijk, dan is de Stroomversnelling inderdaad mislukt. Toch heeft het een enorm effect gehad: zonder de Stroomversnelling hadden we nooit zo veel bewustwording gekregen. Het heeft dus geholpen bij de marktontwikkeling.”

Sanders vindt het bijzonder om de verduurzaming van woningcorporatiehuizen als voorbeeld te nemen. “Corporaties kunnen dit als dwangmiddel gebruiken om belastingverhoging terug te dringen. 30% van de huurders is geneigd om de woning of het gedrag aan te passen. Verduurzaam daarom eerst de koopsector: daar is geen aversie tussen corporatie en politiek.” Daarnaast pleit hij voor meer onderzoek naar B-labels en NoM. “Daarom verzamel ik data om het gedrag van bewoners inzichtelijk te maken.”

Verduurzaam eerst de koopsector: daar is geen aversie tussen corporatie en politiek.

Fred Sanders, TU Delft

Volgens Koppenhagen is het achterliggende doel van Stroomversnelling om renovaties samen aan te pakken. “We moeten het samen doen.” Dit beaamt Valk: “Het is veel breder dan alleen een energiesom. Eigenlijk is Stroomversnelling een eerste aanzet geweest. Een integrale aanpak is echt een kwaliteit. De boodschap moet zijn: je krijgt een beter huis met meer comfort.”

Belang van salderingsregeling?

Op de laatste stelling ‘Onduidelijkheid rondom de salderingsregeling geeft corporaties te weinig vertrouwen om door te gaan met NoM’ reageert Marco Gomis van PNO Consultants: “Een makelaar is alleen maar bezig met de transactie en voor consumenten is het te ingewikkeld om alles door te rekenen. Het gaat de komende tijd veel meer over ontzorging in energieprestaties, bijvoorbeeld met woonabonnementen.” Volgens Wilco Henzen van LG komt zelfs een zelfvoorzienend huis er snel aan. "Dit is zeker geen toekomstmuziek, de studenten van de Hogeschool Utrecht hebben de haalbaarheid hiervan aangetoond met Selficient."

Van Kempen vindt het erg moeizaam om met Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te onderhandelen en hierop reageert Lauran van Poppel van Van der Heijden bouwbedrijf: “Een groot aantal VvE’s is leeg.” Meijerink: “Daarbij komt dat een dwarsligger, die niet wil of kan, het erg lastig maakt.”

Tot slot vraagt Sanders zich af waarom systemen via omvormers van laagspanning naar 220 Volt worden gebracht. “We kunnen allerlei systemen zoals verlichting prima op 12 Volt laten draaien.” Volgens Meijerink lopen er bij TU Delft testen naar een 48 Volt-netwerk. “Technisch kan het. De uitdaging ligt echter in de ingrijpendheid van de maatregel, omdat je in de praktijk vaak extra pijpen en kabels gaat trekken voor het aansluiten van de gewenste apparatuur. Daarnaast is de gemiddelde installateur nog onbekend met het aanleggen van een DC-netwerk.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Tweede uitvraag Proeftuinen Aardgasvrije Wijken

Tweede uitvraag Proeftuinen Aardgasvrije Wijken

13 aug om 09:00 uur
timer 1 min

Vanaf september kunnen gemeenten weer een aanvraag indienen voor aardgasvrije proeftuinen.

Lees verder »

Naar energieneutrale en toekomstbestendige woningen

Naar energieneutrale en toekomstbestendige woningen

starstarstarstar_halfstar_border
In de gratis whitepaper ‘Het huis van de toekomst’ lees je over de inhaalslag die nodig is voor de ...
“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

4 jun om 22:15 uur
timer 1 min

Het Corporatiedebat 2019 leverde weinig goed nieuws op over de verduurzaming van de woningportefeuilles. Marnix ...

Lees verder »

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor unieke NoM-uitvraag

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor ...

20 feb om 08:00 uur

De succesvolle renovatie van de proefportiek Flatmettoekomst verdient meer aandacht. Dat bleek wel uit een sessie ...

Lees verder »

Met flinke korting op kennisplein Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Met flinke korting op kennisplein Duurzaam Gebouwd ...

06-09-2018 om 16:00 uur
timer 1 min

Het Duurzaam Gebouwd Congres, dat op 14 februari 2019 in Leeuwarden wordt gehouden, kent ook deze editie een kennisplein. ...

Lees verder »

Vijflaags appartementen nul op de meter gerealiseerd

Vijflaags appartementen nul op de meter gerealiseerd

16-08-2018 om 15:30 uur
timer 2 min

Woonstichting ’thuis en BAM Wonen hebben in het Brabantse Best 48 nul-op-de-meter-appartementen ‘De ...

Lees verder »

Utrechtse pilot Flatmettoekomst krijgt vervolg

Utrechtse pilot Flatmettoekomst krijgt vervolg

16-08-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Na de ontwikkeling en bouw van het nul-op-de-meter proefportiek Flatmettoekomst met Nieuw Utrechts Peil aan de ...

Lees verder »

Huurwoningen in Emmerhout gerenoveerd naar nul-op-de-meter

Huurwoningen in Emmerhout gerenoveerd naar nul-op-de-meter

20-07-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Woningcorporatie Lefier gaat 169 woningen in Emmerhout energieneutraal en Nul op de Meter (NOM) maken. De woningen ...

Lees verder »

“Overstap naar elektrisch verwarmde huizen kost juist veel gas”

“Overstap naar elektrisch verwarmde huizen ...

23-05-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

De overstap van gasverwarmde huizen en transport naar volledig elektrisch kost juist veel gas. Dit omdat de daarvoor ...

Lees verder »

Twentse NOM-proefwoning model verdere verduurzaming

Twentse NOM-proefwoning model verdere verduurzaming

22-05-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

In Enschede is een huurwoning van woningcorporatie Domijn uit 1982 volledig gerenoveerd naar nul-op-de-meter. De ...

Lees verder »

Vlaardingse portiekwoningen uit 1952 NoM-gerenoveerd

Vlaardingse portiekwoningen uit 1952 NoM-gerenoveerd

21-03-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

In Vlaardingen zijn twaalf portiekwoningen  van woningcorporatie Waterweg Wonen nul-op-de-meter gerenoveerd. ...

Lees verder »

Eindhoven als regelvrije zone voor duurzaam bouwen?

Eindhoven als regelvrije zone voor duurzaam ...

23-02-2018 om 11:00 uur
timer 2 min

De gemeente Eindhoven en Eindhovense woningcorporaties roepen minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ...

Lees verder »

Reacties

'Verduurzaam eerst de koopsector', een mooie en spannende uitdaging. Want verduurzaming in de koopsector is een weerbarstige opgave. Graag nodig ik deze Round Table uit bij dit Energiehuis. Een uniek informatiecentrum - er is al veel te zien - ván burgers, vóór burgers. Dus vóór die koopsector. We doen veel inzichten op die we graag delen. Zeker met een groep die genoemde stelling uitdraagt. Van harte welkom!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up