Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Noord-Hollandse partijen willen circulaire economie versnellen

Noord-Hollandse partijen willen circulaire economie versnellen

Met het programma Westas bundelen Schiphol, de Haven van Amsterdam, Greenport Aalsmeer en Digital Gateway Amsterdam, het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Aalsmeer hun krachten om de transitie naar een circulaire economie te realiseren.

Met dit programma willen ze nieuwe initiatieven van het bedrijfsleven en kennisinstellingen sneller realiseren. Daarnaast onderzoekt Westas welke fysieke ruimte nodig is voor een circulaire economie.

“Om stappen te zetten naar een circulaire economie, moeten bedrijven en overheden samenwerken”, vindt gedeputeerde Jack van der Hoek, die ook optreedt als voorzitter van de stuurgroep Westas. “We kunnen niet los van anderen tot resultaat komen: het afval van de een is de grondstof van de ander.”

4 concrete uitvoeringsplannen

De partijen ontwikkelen de komende tijd concrete uitvoeringsplannen, die zich richten op:

  • Verwerking en uitwisseling van bouwmaterialen
  • Versnellen aanleg warmte-/CO2-net en de creatie van nieuwe productieclusters die gebruikmaken van warmte en CO2
  • Ruimte en energie voor datacenters, inclusief koppeling aan (lage temperatuur) warmtebronnen
  • Aanbod van werklocaties circulair maken

Lokale circulaire initiatieven

In totaal beschikken de deelnemers over 49 locaties, waarin onder meer Schiphol en de Haven van Amsterdam diverse initiatieven hebben genomen, zoals het gebruik van circulaire materialen in de buitenruimte en het toepassen van ledverlichting. Op overige locaties aan de westkant van de hoofdstad zijn echter nog inspanningen nodig. “Aan de westkant van Amsterdam werken 3 overheidsniveaus samen met grote logistieke knooppunten, waardoor er meer slagkracht is”, vertelt Van der Hoek. “Goede samenwerking van overheden biedt tegelijkertijd een vestigingsvoordeel bij het aantrekken van nieuwe bedrijven.” Daarnaast onderzoekt Westas welke fysieke ruimte nodig is voor een circulaire economie. “Daar was tot op heden weinig aandacht voor.”

Beeld bovenaan: Een kaart van het gebied in kwestie (bron: Provincie Noord-Holland)


Wilt u meer weten over de Cradle to Cradle-certificering voor circulair bouwen?

In de gratis whitepaper ‘Aan de wieg staan van circulair bouwen?’ vindt u uitgebreide kennis over het onderwerp Cradle to Cradle. We nemen u mee in de wereld van circulariteit met een uitleg over het concept, de geschiedenis van Cradle to Cradle en de stappen naar een certificering. Daarnaast komen mogelijke kosten en inspirerende voorbeelden van succesvolle implementaties aan bod.

Download nu de gratis whitepaper
 

Gratis whitepaper 'Aan de wieg staan van circulair bouwen?'
 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven