Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

€ 147 miljoen voor energiezuinige technieken

€ 147 miljoen voor energiezuinige technieken

Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken, kunnen ook dit jaar rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Het budget in 2018 bedraagt € 147 miljoen.

Als aanvulling beschikt de Energielijst over een nieuw hoofdstuk, dat is gericht op energiebalancering. Deze systemen brengen vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar in balans.

Het combineren van de opslagcapaciteit met optimalisatie-software biedt de mogelijkheid om duurzame energie op te slaan tijdens pieken in de productie, om deze later te benutten. Dit kan door elektrische energie slim op te slaan, elektrische energie om te zetten naar waterstof (het zogeheten Power to Gas) of het omzetten van elektrische energie naar warmte (Power to Heat). Ook een slim energienetwerk kan hiervoor lokaal als oplossing dienen. Een andere wijziging is de Energielijst 2018 is de verruiming in de categorie ‘Transportmiddelen’, waardoor ook de energiebesparing door de zeevaart in aanmerking kan komen.

Jaarlijkse aanpassingen aan Energielijst

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën passen de Energielijst jaarlijks aan, na overleg met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door de Energielijst te actualiseren, geven ze een impuls aan energiebesparing en aan duurzame economische groei. Daarnaast levert de EIA een bijdrage aan de doelstelling uit het Energieakkoord om energie te besparen.

Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code voor de EIA worden aangemeld. Deze techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing. Ondernemers die investeren in technieken die op de Energielijst staan, kunnen tot 54,5% van de investeringskosten aftrekken.

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven