Partners

FRANCHIMON ICM

Linkedin   

 

Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel

Human Health & Planetary Health: de nieuwe uitgangspunten voor economische groei

De pandemie heeft voor het eerst in honderd jaar weer een wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt met significante economische consequenties. Op de vraag of wij goed voorbereid waren kennen wij inmiddels het antwoord. Op de vraag begrijpen wij de risico’s waaraan wij worden blootgesteld is het antwoord minder scherp.

Wat zijn de gevolgen van globalisering, van verstedelijking en continue economische groei op onze planeet en ons als mens?

De vraag die echt beantwoord moet worden, zijn wij als maatschappij een grens over gegaan ten faveure van de economie. Wij worden immers naast deze gezondheidscrisis ook geconfronteerd met een klimaatcrisis. Dit zijn echt andere fenomenen dan bijvoorbeeld de bankencrisis, Eurocrisis, woningcrisis tijdens de recessie aan eind jaren nul.

De hele PFAS en stikstof dossier is zo’n voorbeeld die ons doet realiseren dat niet alles tot het oneindige door kan blijven gaan maar wel bepaalde sectoren per direct in een verval kan raken. Dit soort dossiers gaan wij nog veel vaker moeten absorberen. Kijkend naar de Donut Economie lijken wij het plafond hoe wij onze planeet gebruiken wel bereikt te hebben en moeten wij onze sociale fundatie veiligstellen in een inclusieve samenleving.

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn daarom steeds vaker leidend op de kapitaalmarkt. Dat is belangrijk vanuit het fenomeen Money Talks. De druk op Environmental, Social & Governmental reporting is niet meer een sluitstuk in de jaarverslagen van corporates. Dit is een business model aan het worden, een business model dat wel toekomstbestendig is.

Terug naar huidige gezondheidscrisis. Onze gebouwde omgeving blijkt niet resistent te zijn voor virusuitbraken. De economie stort in één kwartaal volledig in. Nu wordt dit veroorzaakt door een pandemie. Wanneer wij een vaccin hebben gevonden dan zou alles weer meer naar het normale kunnen komen. Dit geldt helaas niet voor de toename van het aantal chronisch zieken. Mede door de vergrijzing zal dit leiden tot een nieuwe gezondheidscrisis maar met een chronisch karakter. De arbeidspopulatie neemt af en wordt minder vitaal en tegelijkertijd nemen de volksgezondheidskosten toe. Beide niet echt prettige vooruitzichten voor stabiele economische groei.

Er ligt een enorme uitdaging en daarmee kans om vanuit preventie een beter handelingsperspectief te bieden. Het doorgronden van de huidige en toekomstige risico’s om die te vertalen naar de gebouwde omgeving is de opgave die voor ons ligt. Focus op Human Health én Planetary Health moet het uitgangspunt zijn voor economische groei.

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie
Telefoon: 06-41183985


Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up